Az apa pontosan ugyanolyan fontos, a gyermeki és a felnőtt lét szempontjából meghatározó személy az életünkben, mint az anya.

Apává válni egy hosszabb folyamat eredménye, amely már kisgyermekkorban elkezdődik, igazán lényegessé a párválasztás és gyermekvállalás idején válik. Amikor egy párnak megfogan a gyermeke, a leendő apában is megjelenik a bizonytalanság és félelem, hogy vajon milyen szülővé válik. Ezt természetesen sok minden meghatározza, például, hogy az apa milyen szülői mintákat hozott magával a családjából, milyen elvárásokat támaszt felé a környezete vagy ő önmaga felé, de a szokások és értékrendek is.

Az apaszerep, az anyáéhoz hasonlóan nagyon összetett, nem is gondolnánk, hogy mi mindenben fontosak a férfiak gyermekeik számára!

Vegyünk néhány példát!

Az apák máshogyan, más stílusban foglalkoznak a gyerekeikkel, ezért azok tőlük mást tanulnak. Ez így van jól, a kétféle szülői minta kiegészít egymást. Nem szabad versenyezni a gyermek figyelméért, szeretetéért!

Az apa általában többet van távol, ezért ő hozza az információkat a nagyvilágból. Hol járt, kivel találkozott, mit csinált – ezek nagyon érdekes, izgalmas dolgok egy kisgyerek számára.

Az apa férfimintát nyújt a fiúgyereknek. Tőle tanulja meg, hogyan kell problémákat megoldani, a nőkkel bánni, hogyan kezeli egy férfi az érzelmeit. Ahogyan ő viselkedik, gondolkodik, példává válik a gyerek számára. Az apai minta a párválasztásban is szerepet játszik.

A lányoknak nagyrészt apa az első szerelem. Önkéntelenül is ahhoz hasonló párt választanak maguknak, amilyennek az apjukat látták.

Bár a férfiak általában kevésbé mutatják ki az érzelmeiket, az apai ölelés, szemkontaktus, beszéd ugyanolyan meghatározó, mint az anyai. Az apa személye, jelenléte biztonságot jelent, ami kiemelkedően fontos a kiegyensúlyozott lelki fejlődésben.

apanak-lenni-jo-1

És végül: apával lehet a legjobban birkózni, focizni, szaladgálni, esni-kelni, párnacsatázni, csikizni! Ezek a mozgásos tevékenységek kiemelkedően fontosak az agyi fejlődés szempontjából és egy anya általában ritkán áll bele a nagy hancúrozásokba.

Apának lenni jó! A gyerekek legalább annyi dologra tanítanak minket, mint mi őket, többek között türelemre, alázatra és arra, hogyan lehet jól szeretni. Sohasem késő változtatni, fejlődni, törekedni arra, hogy jól csináljuk!

Farkas Bernadett