„Isten minden betegség ellen egy növényt teremtett, nézz körül a természetben és használd az Isten gyógyszertárát ” – Paracelsus

Az aromaterápia ősrégi természetes gyógymód, minden mellékhatás nélkül. Az aromaterápia elnevezése kb. 100 éves, de aromák, illetve illatokkal való gyógyításról már több ezer éve tudunk.

Azért, hogy az alternatív gyógymódok több ezer éves tudása majdnem elveszett és a feledés homályába merült, arról az orvostudomány mai állapota, a gyógyszeripar pénzéhsége tehet,  melyek a természet bölcsességét szintetikusan  lemásoljak.  Új orvosi  technikák, amelyek az emberi testet alkotó elemeire osztják,  specializálódása az orvosoknak pl. fül-, tüdőorvos stb.  Akik az embereknek csak az egyes szerveit  nézik  és  ismerik, de az embert, mint egészet nem  tartják  lényegesnek.

Már a bibliában is találunk utalásokat az illóolajok használatára. A mirha illóolajnak pl. rákellenes hatása van.  Ezen kívül téves információkat a sejtek memóriájából ki  tudnak  törölni, a  DNS-t  képes újra  programozni!

 

Minden betegség a fejben kezdődik!  Aztán jönnek az érzelmek  hozzá  és  végül a betegségek ott alakulnak ki, ahol a gyengébb testrészünk  van.  A természetes illóolajok segítenek a betegségeket kiváltó okok felszámolásában. Már egy egyszerű illat beszippantása nagy hatással van az érzelmi világunkra és a gondolatainkra.  A régi gondolkodási szokás, ami a betegségeket kiváltotta,  azt  ezek az illatok feloldják és eltávolítják. 

Az aromaterápia újra éledése, új felfedezése napjainkban tart. Virágokból, levelekből, fák kérgéből, gyökeréből előállított illóolajokat nevezhetjük a növények védekezési anyagának vagy a szaporodásukat elősegítő praktikának is.  Segítenek abban, hogy a növény egészséges maradjon és megvédi őket a veszélyes parazitáktól és az  állatoktól.

Ezek az anyagok nagy szerepet játszanak a növény  egészsége  megtartásában, a  sebesülések gyógyításában.  A  gyakorlatban egy természetes illóolaj (nincs mellékhatása) gyorsabban és effektívebben hat, mint a szintetikus gyógyszerek, amelyek számos mellékhatással  járnak. Ha belélegezzük ezeket az illóolajokat (levendula, mandarin, fenyőmag, citromfű, narancs, rozmaring stb.) már hamarosan testi-lelki egyensúlyba kerülünk.  Ilyen gyorsan és hosszú távon semmi  más nem  tud  segíteni!

 

 

A természetes illóolajok egyben növényi antibiotikumok!  Előnye  szemben a szintetikusan előállított gyógyszer és a hamis illóolajokhoz képest, hogy a kémiai összetételük sokkal komplexebb és a külvilág hatása miatt mindig különbözőek.  Ezért ezeket szintetizálni, hozzá  igazodni, ehhez  a  mindig változó összetételhez sokkal nehezebb. Ezért voltak és lesznek a  természetes illóolajok  mindig sikeresek az antimikrobás  támadások ellen minden betegség esetén!

 A  gyógyító, aki ezeket a hatásokat ismeri,  fog pl. egy  akupunktúrás tűt, melynek  a hegyét a kezelés előtt egy adott természetes illóolajban mártja, a kezelés hatásának fokozása érdekében.

 


 

Ma már elismert a természetes illóolajok gyógyító hatása a depressziónál, a  félelemnél, a szívbetegségeknél,  a  stressznél vagy  a  diabétesznél .  Sokszor segítenek  a  természetes illóolajokkal végzett terápiák, ott ahol a modern orvostudomány  nem  tud segíteni  pl. Alzheimernél  és  a Demencianal. De nem csak  ott,  hanem a ráknál, a csípőcsonttörésnél, az ízületi fájdalmaknál és a palliatív gyógyászatban (súlyos, életveszélyes betegek ellátása) is  sikerrel  használják. 

A levendula vagy a mandarin illat megnyugat. A citrom segít jobban koncentrálni. Egy csepp citrom illóolaj, ha vízzel elkeverjük és megisszuk, akkor segít a szabad gyökök semlegesítésében  és  az  A-vitamin képzésében.

A citrom, narancs, levendula, rozmaring természetes illóolaj  javítja az Alzheimert és a Demenciát   is.

 

A Demencia  akkor lép fel, ha az agysejtekre külső és belső befolyások kórosan hatnak és károsodás, illetve az emóciós és szociális milliő elvesztése lép fel.  Ennek  különböző  okai  lehetnek és az agy különböző részeit betegíthetik meg.  Ezért különböző Demencia  betegségekről  beszélhetünk.  Az Alzheimer-Demencia  betegség gyakori  forma  és a számuk az utóbbi 50 évben ijesztően nő!    A statisztikák szerint ez már egy népbetegség és modern orvosi  gyógyszerekkel  se  lassítani,  se gyógyítani,  se elkerülni  nem  lehet.  A betegség kezdete mindig titokban és észrevétlenül  alakul  ki. A beteg mindig  többet  felejt,  emóciális és  szociális visszafogottságát  elveszíti  és  közben  saját egyénisége is  megváltozik.  Végül  senkit sem ismer már meg!

Egyes klinikákon  Németországban eredménnyel használják az  aromaterápiát,  még az Alzheimer-Demenciás  betegségeknél  is.

Csak azok az illóolajok, amelyek a természetből jönnek  tudnak segíteni.  A laboratóriumi  mű  illóolaj nem alkalmas a gyógyításra.

Mindenkinek ajánlom a természetes illóolajok kipróbálását.

 

Busch-Turcsányi Sipos Éva

Természettudományok docense
eva.turcsanyi.busch@gmail.com
eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest