Az atka egy alacsonyabb rendű osztálya a pókféléknek, az ízeltlábúak törzséhez tartozik. Kb. 546 fajtája ismert,  az apró mérete (0,01-0,04 mm) miatt nem látható szabad szemmel. Feltehető, hogy még az ismert fajtákon kívül sok más atka faj nincs még felfedezve!

 

Az ismert atkák közé tartozik:

 

Házi por atka, futó atka, pók atka, fű atka, nyűg atka, rühatka, viszkető bőratka, hajgyökér atka, ágyban elő atka, fül atka, liszt atka, temető és sírok atkái, az állatok atkái, stb.

 

Nem is annyira az atka a veszélyes, hanem a végterméke, a széklete, amit mindenütt a bőrünkön elhullat. Ez aztán kiszárad és széthullik, illetve lebeg a levegőben. Az élőlények ezt észrevétlenül belélegzik, így előbb-utóbb allergiát vált ki. Az orvosi statisztikák szerint pubertáció után nincs egy ember sem, aki atka nélküli lenne!

 

Ezek a szabad szemmel nem látható állatkák nappal elbújnak a bőr pórusaiban, a hajszálak gyökereinél a faggyú mirigyek kijáratánál. Este és éjjel aktívak. Ilyenkor erős viszkető érzést érzünk, hiszen az atka járatokat fúr a bőrbe. Ezt érezzük „harapásnak” és ide rakja a tojásait. Érzékenyebb bőrű emberek éjjel érzékelhetik azt is, amikor a bőrön vagy a hajszálon menetelnek. Életfenntartásukhoz meleget, nedvességet és szarupikkelyeket igényelnek. Mivel az ágyban izzadunk és rengeteg elhalt szarupikkelyt hagyunk mindennap (2 gr szaru naponta), meleg van, így az ágy és az ágynemű ideális lakóhely az atka számára. A poratka mindenhol megtalálható, ahol emberek élnek. Ezek szabad szemmel nem látható atkák gyorsan szaporodnak. A belélegzett székletük sokfajta allergiát vált ki, ami eldugult vagy váratlan orrfolyásban, reggeli  sorozatos tüsszögésben, dagadt vagy viszkető szemhélyban, köhögésben, mellkasi nyomásban, allergiás asztma és a legkülönböző viszkető, vörös kiemelkedéseket létrehozó bőrbetegségekben nyilvánulhat meg.

 

 

Az ágyunk ideális közeg az atkák számára, itt minden megtalálható, amit szeretnek. A statisztikák szerint egy átlagos matracban kb. 1,5 millió atka él. A nyári és az őszi hónapokban a szaporodásuk eléri a maximumot. Ezért az őszi és a téli hónapokban érdemes ellenük fellépni, számukat redukálni, de teljesen kiirtani őket nem tudjuk. Ha háziállataink vannak, akkor azok házában, kosarában szeretnek élni. Az ülő garnitúrában, a függönyben, plüss játékokban és más ritkábban tisztított dolgokban élnek és szaporodnak. Igen veszélyes a méhek kaptárjában élő atkák, hiszen betegítik a méheket, akik a beporzásért felelősek.

 

 

Házi és vásárolható atka ellenes készítmények:

 

 • ecetesvíz, kókuszolaj, hagymalé, teafaolaj- ezek megszüntetik a viszketést, de az atkát nem
 • bazsalikomból sajtolt lé és a fenyőmagolaj-a legújabb házi ellenszer ellene
 • Neem olaj (indiai Neemfa magjából) a Mahalin – a viszketést és az atkát is megszünteti
 • Permethrin 5% krém, Benzylbenzoat Lotion, Malathion Lotion, Ivermectin Lotion, Kénes krém, Pyrethrine hab.

 

 

Tippek:

 

 • használjunk atka ellenes ágyneműt, amelyet közvetlenül a párnára, matracra, paplanra húzzunk fel, aztán közvetlenül rá a megszokott ágyneműt
 • az atka ellenes spray Milbopax, kb. 6 hónapos védettséget jelent, a szaru pelyheket élvezhetetlenné teszi, az atkák számára, így "éhen halnak"
 • mossuk ki a plüss állatokat, ágyneműket 2 hetente 60 fokon, de a gyors siker érdekében naponta is moshatjuk
 • az ágyneműt lassan húzzuk le, mert egy gyors mozdulatnál az atka széklete nagy tömegbe kerül a levegőbe
 • szellőztessünk rendszeresen
 • ugyan nem szép látvány, de az ágyat, ha nem muszáj, ne vessük be, így a nedvesség  kilép az agyból és az atka kiszárad
 • tisztítsuk a matracot évente, és cseréljük hét évente
 • kisebb, nem mosható dolgokat egy jól záródó nylonba tegyük bele, és helyezzük 24 óráig a mélyhűtőbe , így az atkák elpusztulnak

 

Ha nem vigyázunk, a fertőzés veszélye, kockázata megnő. Ezek az óvintézkedések segítenek elkerülni ill. csökkenteni az atka által okozott egészségügyi problémákat.

 

 

Busch-Turcsányi Sipos Éva

Természettudományok docense

[email protected]

eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest