Helyes! Persze, hogy az állatkertek!

A földön nem élünk egyedül, szerencsére növények és állatok vesznek bennünket körül. Van kisállatod? Ha igen, biztosan tudod, hogy milyen nagy szeretetet tudnak adni.

 

Felelősséggel és aktív tudással tartozunk nekik, hogy egészségesen és boldogan tudjanak velünk élni. Mi a helyzet az otthon nem tartható nagy testű és más vidékekről származó állatokkal? Nekik az állatkert az otthonuk, ahol szakszerű ellátásban részesülnek, és életüket nem zavaró módon lehet látogatni őket.

 

Mióta van állatkert?

Nagyjából 3 ezer évvel ezelőtti az a kínai állatgyűjtemény, amit az első állatkertként tartunk számon Tudás Kertje néven. Aztán az asszír királyok hoztak létre olyan vadasparkokat, ahol a növény- és állatvilágot mutatták meg. Fontosnak a látogatók szórakoztatását tartották, nem igazán az állatok komfortosságát.

 

 

Hozzánk legközelebb 1752-től a Schönbrunni állatkertet találjuk, nálunk pedig 1866. augusztus 9-én nyílt meg az első állatkert, ami a ma is működő Budapesti Állat- és Növénykert. Ennek emlékére és az azóta létrejött állatkertek népszerűsítésére tartanak 2005 óta különleges napot Magyarországon, hogy azok feladatát és célját megismerhesse mindenki.

 

Mi ez a feladat és cél?
Idézve az akkori alapszabályt: „A pesti állatkertet létesítő társulat célja bel- és külföldi élő és lehetőleg természetszerű feltételek mellett tartandó állatoknak folyamatosan tökéletesítendő gyűjteménye által a természettudományok iránti érdeket ébreszteni és terjeszteni… “ Szép!

 

Miért fontos az emléknap?

Több szempontból is, hisz az érdeklődők megismerhetik a hagyományos és a különleges állatok világát, illetve a gyerekek már kiskorukban rádöbbenhetnek, hogy a világunk milyen sokszínű, amire szeretettel kell vigyázni, s nem utolsósorban a veszélyeztetett állatokat megmentő állatkertek és vadasparkok életét, működését követhetjük egy kicsit közelebbről az emléknak alkalmából.

 

Válasszunk hát egy állatkertet augusztus 9-én, s látogassuk meg lakóit!

 

Szabó Ági