Az aranyér nem betegség. Aranyere mindenkinek van. Több érgombolyagot képzeljetek el a végbélnyílás környékén. Valójában kis érpárnácskák, amelyek a széklettartásban is szerepet játszanak. Amikor problémát okoz ez a terület, akkor külső vagy belső aranyér betegségről beszélünk. A külső aranyér a végbél záróizmán kívül helyezkedik el, a belső aranyér pedig a végbél nyálkahártyája alatt. Amikor megduzzad, viszket, fáj, begyullad, vérzik esetleg trombózis alakul ki benne, akkor beszélünk aranyér betegségről. Az aranyér betegség főleg az érpárnácskák vénás keringési problémája. Tudjátok! A vénák viszik vissza a szívbe az elhasznált vért. A kék erekre gondoljatok! Olyanok ezek az erek az aranyérben piciben, mint a lábszáratok kék erei. Akinek a lábszárán kidagadnak a vénái, esetleg kacskaringósak, időnként begyulladnak és fájnak, vagy már trombózisa is volt az illetőnek, az sajnos hajlamos az aranyér betegségre is. A trombotizált aranyér erős fájdalommal és duzzanattal jár. Mindenképpen látnia kell proktológusnak!

 

A véres széklet esetében sem szabad házilag próbálkozni a kezeléssel, mert nem mindig vérző aranyér áll a háttérben. Kezdődő vastagbél daganat jele is lehet a véres széklet.

 

 

 Az aranyér betegségre hajlamosító tényezők

 

Az aranyér betegséggel az 50 év feletti lakosság közel fele találkozott már. Kialakulására több tényező hajlamosít.

  1. Az alkati kötöszöveti lazaság miatt a vénafalak is gyengébbek, tehát könnyebben pang bennük a vér megtágítva a vénafalakat. Ez megnöveli az aranyér betegség kialakulásának eselyét.
  2. A másik támadási pont a hasűri nyomásfokozódás kérdésköre.

 

 

Mikor fokozódik a hasűri nyomás és vezethet aranyér betegséghez?

  • a székrekedéses alkatnál az erőlködések miatt
  • a várandósság alatt a növekvő kismedencei terhelés miatt
  • a szülés folyamatában a megerőltetés miatt
  • nehéz fizikai munka végzésekor, emelgetéskor
  • krónikus köhögéssel, tüsszentéssel járó megbetegedéseknél ( pl. bronchitis, allergia)
  • sajnos lehet a gyakori aranyér betegség megjelenésének a hátterében kismedencei daganat is

 

  1. A napi 8-10 óra ülés ülő munkát végzőknél nagyon nem tesz jót ennek a területnek.

 

 

Az aranyér betegség megelőzése és kezelése

 

Szerencsére az aranyér betegség jól kezelhető és legtöbbször nincs szükség műtétre, de még orvosi vizitre sem. Az első végbél körüli diszkomfort érzést már érdemes kezelni, és akkor várhatóan nem is durvulnak el a tünetek. A gyógyszertárakban remek kúpok és krémek kaphatók az otthoni kezeléshez. Ha gyakran jelentkezik az aranyér betegség, akkor viszont proktológus szakorvossal érdemes tisztázni, hogy nincs-e súlyosabb elváltozás a tünetek mögött.

 

 

Aranyér betegség és intim torna

 

Az aranyér betegség megelőzésének jó módszere az intim torna. A tanfolyamot végzett nők megtanulják azokat az életmódbeli változtatásokat, amelyek segítenek abban, hogy az aranyér ne kellemetlenkedjen. A végbél záróizom gyakorlatok napi elvégzésével pedig az aranyér betegség nem vagy csak nagyon ritkán jelentkezik, hiszen folyamatosan jó keringésben marad ez a terület. Az intim tornát a veszélyeztett csoportba tartozóknak szívből ajánlom.

 

Kérdéseitek feltehetitek nekem és az októberi tanfolyamokra is jelentkezhettek  a haness.rita @ gmail.com címen.

 

Elérhetőség:

 

Haness Rita

gyógytornász, gátizom tréner

BEMER és SONO terapeuta

 

Testszervíz tanácsadó

Tel.: +36 30 661 7576

 

www.harmoniagyogytorna.hu