Amikor a környezetemben egyre többen vettek aszalógépet, meglepődtem, hiszen aszalt gyümölcsöket bárhol vehet az ember. De idővel rájöttem, hogy az aszalógép egy fantasztikus találmány, mert rengeteg féleképpen lehet használni és alkalmazni.

 

Érdemes egyszerre nagyobb mennyiséget aszalni és eltenni későbbi felhasználásra. De az aszalást nyáron végezhetjük a szabad levegőn is, a napsugarak erejének a felhasználásával. Aszalásnál fontos, hogy egészséges és érett gyümölcsöt használjunk. Vágjuk egyforma darabokra a gyümölcsöket, hogy egyszerre száradjanak ki. Az aszalt gyümölcs ugyanolyan egészséges, mint a friss gyümölcs.

 

Ízelítőként egy ínycsiklandozó aszaltsárgabarackból készült lekvár receptet osztok meg Veled!

 

Aszalt sárgabarack elkészítése

 

A barackot mossuk meg alaposan és magozzuk ki. Vágjuk 1-2 mm vékony szeletekre és helyezzük el egy lyukacsos tálcán, majd aszaljuk szárazra. A teljesen kiszáradt barackokat tegyük el egy jól zárható üvegbe.

 

Sárgabaracklekvár

 

 

 

 

Hozzávalók

 

2 csésze aszalt sárgabarack

tiszta víz

1 kiskanál méz (elhagyható)

pár csepp citromlé

 

Elkészítés

 

Az aszaltgyümölcsöket áztassuk be tiszta vízbe. A barackot vízzel turmixoljuk simára, ha nem találjuk elég édesnek, akkor rakhatunk bele egy pici mézet is. A víz mennyiségével tudjuk szabályozni a lekvár sűrűségét. A lekvár hűtőszekrényben 3-4 napig áll el. Hajdina kenyérre kenve vagy gyümölcspalacsintába remekül felhasználható.

 

Jó étvágyat!

 

Lénárt Gitta 

A vegán életmód hazai képviselője