“Mindennek megvan az ideje.”- tibeti bölcselet.

Az ayurveda, az “élet tudománya”- egy bölcselet. Az egészséges és boldog élet eléréséhez sok érdekes időbeli tanácsot is ad, amit a napjainkba is beépíthetünk. Ugyanis nem mindegy, hogy mikor eszünk, alszunk és utazunk stb.

A legfontosabb napi időpontokat nézve, mindig a megadott időpontok közepe a domináns és a legerősebb.

VATA napi időpontok: 2-6 óra és 14-18 óra.

Legerősebb a megadott időpontok közepén, tehát 4 és 16 órakor.

PITTA napi időpontok: 10-14 óra és 22-2 óra.

Domináns a közepén, tehát 12 és 24 órakor.

 KAPHA napi időpintok: 6-10 óra és 18-22 óra.

Domináns a közepén, tehát 8 óra és 20 órakor.

 Évszakok kvalitása Európában:

VATA évszak: tél- melegíteni

PITTA évszak: Nyár- hűteni

KAPHA évszak: Tavasz- bőjtölni

VATA, PITTA, KAPHA váltakozva: Ősz-érés

Az emberi életkor időkvalitása:

KAPHA: a születéstől a pubertás kor eléréséig

PITTA- a pubertástól 60 év körülig

VATA- 60 évtől tovább, az élet végéig. Minél öregebbek leszünk, annál több a Vata.

ayurveda-1

Az ayurveda, már több ezer éve felismerte, hogy minden változóban van. A nap és az évszakok változása, egy bizonyos ritmust mutat. Az étkezési idő és az éhség, pl. egy kézművesnél, pontosan a PITTA napi időpont domináns idejére esik. Itt ugyanis az emésztési TŰZ elem uralkodik. Ezért jó a PITTA domináns időpontjában, azaz 12 órakor a főétkezést magunkhoz venni. Az emésztési savak itt nagy mennyiségben vannak jelen. Ezzel szemben a KAPHA időpontban – tehát 18 órától kezdve – egy nagy vacsorát már nehezen tud a test feldolgozni, hosszú ideig fekszik az étel a gyomorban. A tele has, rossz alvást és súlynövekedést hoz létre, mert ebben az időpontban a FÖLD és a VÍZ elem uralkodik a testünkben. Egy könnyű vacsora és egy meleg, egyszerű emészthető reggeli, jót fog tenni és nem terheli le a testet. Kisgyermekeknél jól látható a KAPHA jelleg. Nekik még nincs szükségük botoxra, sem ráncok elleni krémre, mert sok nedvesség van jelen. A KAPHA jelleg nemcsak a fiatalokon, hanem a természetben is látható. Ha sok nedvesség és éltető folyadék van jelen, az a KAPHA időszak. Európában ez a tavasz. Az életerő mindenütt megmutatkozik. Ebben az időszakban kevésbé vagyunk betegek és ha mégis, könnyebben átvészeljük. Ahogy a napok hosszabbak és világosabbak lesznek, előjön a PITTA jelleg, a TŰZ elem. A testet ilyenkor jobb hűteni.

A felnőttkorba érkező embernél is a PITTA tulajdonságok dominálnak. Az ember elérte  fejlődésének középfokát. Tudja, hogy mit akar, mit szeretne. Aktivitás és alkotás jellemző a PITTA korszakra.

Ötven évtől lassan, de biztosan láthatóvá válik, a VATA-Dosha. Veszélyeztetett az ember a kiszáradásra, nagyobb ráncokra, a test sok nedvességet veszít el. Táplálni, kenni, felépíteni kell!  Minnél öregebbek vagyunk, ez annál fontosabb. Itt nagyon jól tud segíteni egy ayurveda kúra, masszírozás, olajfürdők stb. Az ayurveda talán a világ legrégebbi egészségvédő törvényeit foglalja magába. Ma egy olyan világban élünk, ahol a stressz sajnos a mindennapi életünkhöz tartozik. Ilyenkor nagyon jó segítséget nyújtanak a Doshák!

Mi ez a Dosha?

VATA- levegő és hely

PITTA- tűz

KAPHA- föld és víz

Szinte nincs egy ember sem, aki csak egy Dosha lenne. A legtöbb ember úgynevezett keverék típus, egy Dosha mégis dominánsabb, a másiknál. Harmóniát felépíteni a VATA, PITTA és a KAPHA között, segítenek az ayurvédikus teakeverékek.

         „Kezdd a napodat egy nagy pohár  meleg fűszeres teával!”- ayurveda mondás

VATA Dosha teák:

VATA típusú ember hamar fázik, ezért melegítő ételeket és italokat kedvel, pl: gyömbér.

Továbbá könnyen elveszítik a türelmüket, itt segít pl:. a levendulavirág, ami  nyugodt alvást is biztosít. Fenchel tea (ánizskaportea) is jó a gyomor- és bélpanaszok ellen. A kardamon, kamilla, fehértövis, fahéj, narancshéj teák is segítenek.

ayurveda-2

PITTA Dosha teák:

A PITTA típusnak sok a tűz energiája. Ezt kiegyenlíteni tanácsos hűtő fodormenta teát innia.

A PITTA típusú ember hajlamos a sok stresszre, ezért gyakran gyulladásos, gyomor és bélproblémákkal küzd. Bőrkiütések, arthrose, migrén, gyomorbetegségek stb. Itt nagyon jók a gyulladáscsökkentő teák, pl: legyezőfű tea és cickafark tea. Aztán a koriander, a rozmaring és a szegfűszeg tea. A kurkuma, rózsa levél, moringa, giaogulan teák (kínai orvoslásban népszerű gyógynövény) is segítenek.

ayurveda-3

KAPHA Dosha teák:

A KAPHA típusú ember, rendszerint már nyugodt. Sokuknál az orr- és a garat nyálkahártyája van megduzzadva. Antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású itt a malve, a szegfűszeg és a tulzi (indiai bazsalikom) teák.

ayurveda-4

Az eukaliptuszlevél, a gesztenyelevél, feketebors, tyúkhúr, diólevél teák is segítenek. Ezeket a teákat keverhetjük is egymással. A test-lélek és a szellem egyensúlyba kerül.

A hatás nem marad el! Próbálják ki!

Busch-Turcsányi Sipos Éva
Természettudományok docense
[email protected]
eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest