Vitathatatlan tény, hogy kell az energia ahhoz, hogy vitális életet élhessünk. Amikor alacsony az energiaszintünk, akkor kevesebb az életkedvünk, nehezebben kezdünk bele a feladatainkba, jobban halogatjuk a teendőket, sőt a világot is sötétebbnek látjuk, mint máskor. Ezért rendkívül fontos, hogy kellő mértékű energiával töltsük fel magunkat. Azonban nem csak elérni, hanem megtartani is szükséges az optimális energia szintet, hiszen ha menet közben kimerülünk, akkor bizony nem csak a fáradtságot érezzük végeláthatatlannak, hanem a betegségek is gyorsabban utolérnek bennünket.

 

 

 

 

Egy kis tudomány mindenkinek kell

 

A szervezet energiái soha nem tápanyagként épülnek be a szervezetbe. A tápanyagok lebontásra kerülnek, kémiai energiává alakulnak amelyből a szervezet az energia szükségletét lebontással fedezi. Az anyag és energiaátalakulások összességét nevezzük Metabolizmusnak, ami nem azonos az anyagcserével.

 

A tápanyaglebontás mechanizmusa

 

A bonyolultabb vegyületek egyszerűbb összetételű végtermékre, széndioxidra és vízre bomlanak. Ezeket nevezzük Katabolizmusnak. A szervezet működését,  életben tartását, munka mint izom munka, és  sejtek működését,  a belső munka : szív- vérkeringés, légző izom, béltartalom működteti. A beépülés során az egyszerű vegyületekből, összetett vegyületek képződnek. Ezeket nevezzük anabolikus reakciónak. 

 

 

 

 

A hőcsere fontossága

 

A szervezet működéséhez hőre van szükség, ami felszabadulással jár. Az energia mennyiség sok mindentől függ.

 

  • függ a test méretétől, a test amennyit felvesz, ugyanannyi energiát alakít át.
  • függ az életkortól is, ahogy öregszünk úgy az energia mennyisége csökken, ezért fázósabbak az idős emberek.
  • függ a nemtől is, a nők energia leadása kisebb, nagyjából 10 %-kal kevesebb a test felületre mért mennyisége.
  • függ a hormon termeléstől, a pajzsmirigyhormon, a Tiroxin képes az anyagcserét  40%-tól  +80% ig eltolni.

 

 

 

 

Az energia felvétel függ:  

 

  • a táplálék felvételtől
  • a környezeti hőmérséklettől
  • az izom teljesítménytől.

 

Ismered a tested működését?

 

Az energia kialakulása függ a táplálék felvételtől. Ez ha megvizsgáljuk, azt jelenti, hogy kb. 6-8 órán keresztül fokozott hő leadás történik. Ennek mértékét a tápanyagok határozzák meg. A legnagyobb hő leadást a fehérjéknél figyelték meg. A hideg környezetben a szervezet hő leadással tartja fent a hő egyensúlyát. Ezt például izommunkával lehet elérni, de elérhető akár a vér adrenalin színt emelésével is, egy kis stressz létrehozásával.

 

 

 

 

 

Mi a fontos meleg környezetben

 

A fokozott hő leadás mozgósítja azokat az élettani mechanizmusokat (verejték, vérkeringés, elválasztás) így többlet energia szabadul fel, ami növeli a szervezet energia mennyiségét.

 

 

Éltető tápanyagok

 

A tápanyagok azok az élelmiszerek összessége, amelyek szükségesek a növekedéshez és az életműködés fenntartásához. Összetevőjük víz, szénhidrátok (ch), zsírok, fehérjék, vitaminok és ásványianyagok.

 

Ezeket két csoportba osztjuk: 

  • Energiát adó tápanyagot, a szénhidrát, zsír és a fehérje
  • Energiát nem adó tápanyagok, az ásványi anyagok, vitaminok, és a víz

 

                                                

Esszenciális tápanyagok, amiket a szervezet nem képes maga szintetizálni, ezeket a tápanyagokat a táplálékból, élelmiszerekből kell megszerezni. A tápláltsági állapot a szervezet állapotára utal. Fontos tudni, hogy az energiatermelésünk szervi okok miatt lemerülhet.

 

 

 

 

Betegségek hálójában

 

A vírusfertőzések bakteriális gyulladások. Ilyen például a Parazitózis, a krónikus Lyme-kór. Egyik igen fontos tünete a hullámokban jelentkező kimerültség. De ha már a korokozó ott lappang szervezetünkben, a vírusok képesek újra aktiválódni. Egy nagyobb kimerültség, akár levertséget okoz. Ezek a krónikus gyulladások nagyon lemerítik a szervezetett. Ilyenkor nagyobb részben használódnak a vitaminok, ásványi anyagok, aminosavak is. Ezek nemcsak az energiatermelésnél szükségesek, hanem a vérképzésnél, immunkiválasztáshoz, hormontermeléshez, anyagcseréhez, alvást szabályozó termeléshez is nélkülözhetetlenek.

 

Újratervezés

 

Számtalan lehetőség áll rendelkezésünkre. Én ebben az esetben a Biorezonanciát javasolnám, ami sejt szinten tudja megmutatni a szervezet működésének jelen pillanatát. Legyen az vírus, gomba, parazita, vitaminhiány, ásványi anyag hiány, hormonok, aminosavak, allergia,. minden esetben a szervezet kiegyenlítésére ad lehetőséget. Kizáró ok a Pacemaker.

 

 

 

 

Nagy szeretettel várom mindazokat, akiknek fontos, hogy a szervezetük egészséges működését biztosítsák. Felmérés után személyre szabott kezelési javaslattal egyeztethetjük a szükséges teendőket.

 

Mayer Judit

Természetgyógyász

+36 30 98 22 232.