Az időjárás kiszámíthatatlan, hol esik, hol fúj, ködös és hideg is egyben.

Ez nagy munkát ad az immunrendszerünknek. A kinti szeszélyes hideg és a benti száraz meleg még külön terhet jelent a test védekező rendszerére. Az őszi meleg után nem hisszük el, hogy egyik napról a másikra sokkal jobban kell védeni magunkat és sokkal hamarabb lehetünk betegek.

Jobb megelőzni, mint betegség esetén kikezelni!”- dr. Lebedeva

Nemcsak jobb, de sokkal egyszerűbb és kevesebb ráfordítást igényel a prevenció, mint amikor már esetleg lázunk is van.

A megelőzés legfontosabb elemei a sokat emlegetett:

  1. olajrágás, olajhúzogatás a szájban
  2. szegfűszeg rágcsálása
  3. hideg-meleg tusolás és a szauna
  4. Cystus 052, a növény tablettaba préselt kivonata (dr. Pandalis termék)
  5. Citrom-fokhagyma lé
  6. mozgás a friss levegőn és a helyes légzés (dr. Shyoja)
  7. kolloid ezüst használata
  8. H2O2 gyógyhatása
  9. tea

Ha már lázunk, vagy torokfájásunk is van, az már gyulladást jelent, amit 80%-ban vírusok és nagyon ritkán a baktériumok okoznak.

Ilyenkor az alábbi házi gyógymódokkal segíthetünk magunkon. A sokszor ajánlott forró tejet mézzel, én nem tartom jónak, mert ilyenkor több lesz a nyálka képződés!

Forró citrom mézzel: egy citrom levét facsarjunk ki, öntsük fel meleg, de nem forró vízzel és egy-két kávés kanál jó minőségű mézet adjunk hozzá. Keverjük össze és azonnal fogyasszuk el!

Gyógyfűszer teák: kamilla, thymian (kerti kakukkfű), salbei (zsálya), legyezőfű, ánizs, üröm, rozmaring, petrezselyem, ginseng stb.

Keserű ételek :articsóka, grapefriut, olíva, radicsió (bíbor színű cikória saláta), cikória, spárga stb. A keserű anyagok élénkítik a nyirokrendszer működését, ami fontos a salakanyagok elszállításában

Sült alma: a magházat távolítsuk el, diót, mazsolát vagy lekvárt tegyünk a magház helyére és 25 percig, 180 Celsius fokon süssük. A sültalmában olyan enzimek vannak, melyek a test gyógyító tevékenységét fokozzák.

az-elso-segitseg-1

Gargarizálás: inhalálás, kamillával, emser sóval vagy menta cseppekkel stb.

Hideg-meleg borogatás: hideg borogatás pl.: priznic ( hűt) ca. 15 percenként cserélni kell. Meleg borogatás: főtt burgonya borogatás, a nyálkát kivezeti és vérbőséget hoz létre.

Gondoljunk a réteges öltözködésre. Ezt úgy kell elképzelnünk, mint ahogy a hagyma héjai vannak felépítve. Ha valahol vagyunk, ahol melegebb van, akkor lehetőségünk van egy-egy darabot levetnünk, kigombolnunk, majd távozás előtt ismét felvesszük őket.

A lábakat tartsuk melegen. A fejet lehet hidegen, de a fülünkre vigyáznunk kell.

Emberbarát gyógymód még a Homeopátiai golyócskák. Itt a dózisok adják meg a gyógyhatás erősségét, pl: Aconitum D6, Okoubaka D3, Luffa D12.

Kiváló a dr. Scfhüßler féle sók.

Betegség esetén maradjunk az ágyban vagy 2-3 napig a „szoba fogságában”. A hőmérséklet váltakozása kint és bent nagy munkát ad az immunrendszernek.

Együnk vitamindús ételeket, de ne terheljük le a gyomrot. Intervallum böjtölés(16 órás étkezési szünet) hasznosságáról már írtam.

Igyunk több, sima jó vizet. (Rudas ivókút). Egy liter jó sima vízbe csavarjuk bele  fél citrom levét.

Egy másik liter jó sima vízhez adjunk 1 csepp cayenne bors kivonatot és úgy fogyasszuk.

Igyunk lehetőleg mindennap  2 dl jó sima vízben elkevert ½ kávéskanál szódabikarbónát ( a meszesedést oldja)

Gondoljunk az orr belső nedvességére  és az orr tusolására (sós vízzel). Párologtassunk a száraz szobai levegő ellen. Szellőztessünk gyakran.

Használjunk gyógyító szavakat, zenét, illatokat (levendula, rózsa, vanília, eukaliptusz, jázmin, citromfű) és a vizualizálást.

Jó alvás, fél egészség!

Imádkozzunk, meditáljunk (már bebizonyított tény, hogy az életkort meghosszabbítja).

MONDJ KÖSZÖNETET MINDENÉRT!

Sok sikert kívánok a kipróbálásához!

Busch-Turcsányi Sipos Éva
Természettudományok docense
[email protected]
eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest