Vannak az életnek olyan megnyilvánulásai, amik nálunk magasabb és mélyebb szintekre törnek, s ezek a fák. A teremtés „koronái” csodás lombjaikkal mozgatják a lég-eget, és zöldjükkel oldják az ég szürkés-kékjét. Számunkra, embereknek, nem csak az árnyékot adó minőségük miatt fontos a jelenlétük, hanem számos részük és velejárójuk miatt. Vegyük mindjárt az oxigént.

Ha az embernek nem jut elegendő oxigén a szervezetébe, megszűnik az élet a testükben és újra feltárul a végtelen. Egy pillanat alatt felértékelődik minden, ami igazán fontos volt addigi életünkben és fel sem merül, ami nem. Tegyünk egy kis körutat, s hanyatt fekve a fák lombjai alatt elmélkedjünk kicsit ezekről a fontosságokról. 

 

Fontos-e hogy hány diplomát gyűjtöttem? Vagy az a fontos, hogy hány teljességgel és örömben töltött percet éltem meg a munkám során?! Fontos-e hogy hány embert hódítottam meg, vagy az a fontos, hogy van-e egy földi lélek, akivel őszinte szeretetben élek?! Fontos-e hogy mekkora a bankszámlám és hány autóm van, vagy inkább az a lényeges, hogy valaha átéltem-e az önzetlen szeretetet? Fontos-e hogy hány százalékkal növekedett a teljesítményem a munkahelyi értékesítésben, vagy az a fontos, hogy tudtam-e valaha is erőszakmentesen megnyilvánulni az életemben? Fontos-e hogy hány pár cipőm volt vagy az a fontos, hogy tettem-e valaha egy lépést, ami a testemet olyan irányba vitte, ami lelki fejlődésemhez vezetett? Fontos-e hogy hányan lájkolják a bejegyzéseid vagy az a fontos, hogy amikor egyedül vagy és éppen bajban is, van-e érdek nélküli, őszinte segítséged? 

 

A fák nagy értéke az oxigén termelése mellett, hogy gyümölcsözőek. Termésük nem feltétlen mindig ehető, de a magból szárba szökkenő élet hatalmassága a fás szár tetején, a levelek között, mindig megérleli a gyümölcsöt. Az emberi élet sem különbözik ebben a fák életétől. Eredménye hasznára van a környezetének. Nem biztos, hogy mindenki szeretni fogja, s az sem, mindenki tudja majd, amikor termőre fordul. De a Természet nagy rendjében mindig van olyan, akinek az életében nélkülözhetetlenül fontos szerepet tölt be életével és eredményeivel az az egy is. Jó lenne emberként is visszatérni ezekhez az alap-értelmezési bölcsességekhez, és magunkra is faként tekinteni. Legyen egyértelmű, hogy nem leszünk mindenki számára láthatóak, közvetlenül hasznosak és eredményesek. És ez így van jól. De nélkülünk kevesebb lenne a Világ, s ha megszülettünk, ránk is nagy szükség van!

Néhány praktikus tanács

1., Tartsunk néha szünetet és írjuk össze, kikkel is töltjük a minden napjaink?! Valóban a legfontosabbak élvezik a társaságunk a nap túlnyomó részében? Mi ebben számunkra az érték?

 

2., Keressük a fa ültetésének lehetőségeit! Nézzünk körül, hol lenne szűk-ség vagy lehetőség a fák ültetésére, gyarapítására. Egy táj-honos faültetéssel már tettünk valamit a jövő nemzedékéért. Nem éltünk hiába! Önök is így érzik?

 

Linka