Minden apró élőlény hasznos a kertben és ez alól a méhek sem kivételek. El sem tudjuk hinni, hogy valójában ezek az aprócska lényektől és a környezetre gyakorolt hatásuktól mennyire függünk, mi emberek. Szemely szerint 27 éve kutatom, vizsgálom és szinte már-már csodálom e teremtményeket, hiszen annyi mindent tesznek meg a növényinkért, a kertünkért és az emberekért is.

Miért fontosak a méhek?

Nem csak a finom mézet állítják elő, hanem rendkívül fontos szerepük van az ökoszisztémában is. Beporzóként felelősek a növényvilág megőrzéséért és szaporodásért. A növény- és a gyümölcstermesztés is nagyban függ a méhektől. Ez azt jelenti, hogy méhek nélkül jelentős növény hibák lennének. Azonban a gyümölcs, és a termés minőségéhez is nagyban hozzájárulnak. A megjelenés, a súly, a cukor és a savtartalom aránya a termékenység, a csírázás és a tárolókapacitás a rovarok beporzási szolgáltatásaitól függ.

az-elteto-mehek1

Sajnos napjainkban egyre kevesebben vannak kis barátaink, hiszen munkám során tapasztalom, hogy a változékony, romló környezeti hatások és átalakulások érzékenyen érintik a házi méheket. Ezért fontos, hogy óvjuk és védjük őket. Hiszen kutatások bizonyították, hogy ha nem lennének méhek, az emberiség nagy bajban lenne, hiszen a méhek beporzási tevékenysége nélkül élelmiszereink 80%-a nem jönne létre.

A méheket könnyen segíthetjük azzal, ha méhlegelőket építünk a kertünkben. A méhlegelő egy több funkciós területnek is tekinthető. A méheken kívül más élőlények, teremtmények otthona és táplálékforrása is lehet. A mozgatatlan területek, szegélynövények, vadlegelők, vadföldek, a nagyobb területen vetett takaró- és zöldtrágyanövények, a mezőgazdasági helyes gyakorlat részévé váló köztes növények, nagy lehetőséget kínálnak, a termelési évben, minden beporzó rovarok számára is.

Milyen növényeket ültessünk a beporzó rovarok számára?

Társadalmi és élőhely fejlesztési szempontból, a mézelő szántóföldi és erdei kultúrák mellett egyre nagyobb szerep jut a szántóföldi vetésszerkezetben, a jól mézelő alternatív növényeknek, mint a mustár, az olajretek, a bíborhere, a facélia (mézontófű), vetési bükköny, szarvaskerep és a pohánka.

Szeretném javasolni, az olyan évelő növényeket, amelyek hosszan szinte folyamatosan virágoznak. Az egyéves növényi keverékekben önfelújító vagy áttelelve megújuló növényeket használunk. A többéves keverékekben, jelentős mennyiségben tartalmaznak évelő pillangósokat, mint a szarvaskerep, fehér-, vörös here, lucerna növényeket.

az-elteto-mehek2

A fák jelentősége is nagy. Az akác faj és fajtákon kívüli fontosabb fafajok ritkán erdőalkotók, ezekkel leginkább, elegyes fafajként találkozhatunk. A cserjék közül a kökény, a som és a galagonya jelentősége a kiemelkedő. Az erdészeti, méhészeti erdészeti rendszertan, fűz fajokat, a virágos kőrist, a hárs fajokat, a vadkörtét, a szelídgesztenyét, a zselnicemeggyet kiemelten fontosak.

Hogyan és mikor alakítsunk kis méhlegelőt?

Vegyünk virágmag keveréket, ennek az az eredménye, hogy rengeteg élőlénynek nyújt lakóhelyet és folyamatos virágpor gyűjtési lehetőséget nyújt. Fontos, hogy a talajt tápanyaggal lássuk el, erre a komposzt vagy szerves trágya a legjobb. A nagy faji összetétel garantálja, hogy a keverékből mindig lesznek növények, melyek szépen fejlődnek, és feladatukat betöltik.

az-elteto-mehek

Kora tavasztól késő őszig virágzó és méhek, egyéb viráglátogató rovarok áltat látogatott növények összességéből áll. A rendkívül sokféle, vadon vagy termesztésben előforduló méhlegelőnövényünk nem egyformán értékes a méhek, méhész számára. Vannak növények, amelyeket csak virágporért, vagy csak nektárért keresnek fel a méhek, más fajok virágaiban pedig mindkettőt megtalálják. Vannak, amelyekre tömegesen szállnak, némelyeket azonban csak szükségből látogatnak.

Az egyre változó környezetünk mellett, a méhlegelők bővítése, javítása, közös ügyünk és feladatunk. Tegyünk Együtt a megporzó rovarokért, a környezetünk védelme és megóvása érdekében is!

Együtt – Mindenkiért!

Sipos József

Sipos Gazda, növényorvos

www.siposgazda.hu

[email protected]

+36 20 519 2745