Az inga egy kereső és mérőszerkezet, ami a radiestheziahoz tartozik. Segítségével tudja a sugárzásra érzékeny ember, a sugárzási rezgéseket láthatóvá tenni. Honnan jön ez a szó „radiesthezis”? Radius (latin szó, jelentése sugárzás) és az aisth esis (görög szó, jelentése észre vesz) tehát a sugárzás érzését észrevenni a jelentése.
 
A francia pap Abbe Bouly szerint, az inga egy precíz szerkezet a betegségek megállapítására. A mai napig, az inga a világon a legszélesebb körben használt eszköz az alternatív gyógymóddal gyógyítók kezében.
 
Radiestheziat, az ókori Egyiptomban is ismerték, és használták már kb. 6000 éve, Krisztus előtt. A középkorban orvosi iskolák működtek, ami az ingával való munkákra épültek fel. Így állapították meg a betegségeket. Galilei, Paracelsus és Goethe is sokra tartotta az ingát. Goethe szerint korának legpontosabb mérő eszköze volt. Az inga egy sokoldalú segítő szerkezet. Aki tud az ingával dolgozni, az az élet számtalan részéről felvetett kérdésre tud pontosabb választ kapni, így a gyógyításban is nélkülözhetetlen segítő.
 
Szerintem az inga, az emberi tudatosság kiszélesítésében is fontos szerepet játszik. Saját magunk megismerése, a saját tudatosságunk átvilágítása, mind bátorságot igényel, mert ezzel az igazság kerül a felszínre. Aki szeretné a saját maga tudatosságát kiszélesíteni, az érzi, hogy a teste valójában mit szeretne. Ez erősíti a megérzéseibe vetett hitet. Az út kinyitja előtte azt a lehetőséget, hogy több egészséget, több szerencsét és jobb közérzetet kapjon. Valójában minden ember azt kívánja magának, mégis szerintem nagyon kevés azoknak a száma, akik így is élnek. A mai kor embere általában mindent gyorsan el akar érni. Pedig az igazi növekedés időigényes. Egy növény is bizonyos idő elteltével lesz érett és hoz termést. Aki elkezd az ingával dolgozni, annak szüksége van erre az időre, hogy a saját spirituális képességét kifejlessze. Nagyon fontos az inga használatánal, hogy magunkat ne tegyük ki az inga függőségének. Az embernek test-lélek-szellem összetevője van és minden gondolat és érzés, egy formája az energiának. Minden energiának rezgése van. Így minden lény, rezgéseket vesz fel és rezgéseket bocsájt ki magából. Így működnek a telepatikus megérzések és a távolból történő imádkozások gyógyhatása is. 
 
Minden élőlénynek, növénynek és köveknek van aurája. Az aura egy elektromagnetikus energiamező, ami állandó rezgésben van. Ennek a felfogása, besorolása, elemzése történik az inga segítségével. Minél finomabb érzékeléssel rendelkezik valaki, annál egyszerűbb az inga használata. Az ingát használó ember a rezgéseket, a test-lélek és szellem egységében érzékeli. Egy nagyon finom impulzussal, amit az izom és az idegrendszeren keresztül kap, fog az inga mozgásba jönni. Az ingával való munkához ajánlom elsőként egy fém vagy fa ingát, aminek jó hegye van. Nagyon jó a spirál formájú inga. Kezdőknek nem ajánlom a nemes kő ingákat. Mindig egy kis bugyorban vagy papírdobozokban tároljuk.
 
 
Az ingával való dolgozás az ember lelki és szellemi fejlődését segíti elő, mert elsősorban saját magán is dolgozik. Ez magával hozza az akaraterő növekedését és a gyógyulást.
 
Előfeltételek az inga használatánál
 • kedv
 • idő és nyugalom (meditálás, telefon, TV kikapcsolása)
 • környezet, ahol jól érezzük magunkat (növények és színek hatása)
 • sugárzásmentes vagy sugárzás szegény környezet
 • előítélet mentesség (egy előítélet befolyásolja az ingát)
 • komolyság
 • ego nélküli szív (ez meditálással elérhető)
 • kiegyensúlyozott csakrák a testen
 • helyes kérdések feltevése!!!
Az ingával való dolgozás előtt minden esetben a kezeinket, és az ingát is megtisztítjuk. Ne viseljünk fém dolgokat magunkon. Az ingával való munkánál hasznos, ha a könyökünket az asztalon rögzítjük. Az inga láncát, a hüvelyk, és egy másik ujjunk hegye között tartjuk. Aztán következik az IGEN, a NEM, és a TALÁN megállapítása. Jobb kezesek fogják meg jobb kézzel az inga láncát, bal kéz tenyerét pedig az inga alá tartsák. Letehetik az asztal lapjára is a tenyerüket. Egy bizonyos idő után az inga elkezd körkörösen mozogni, mert felveszi a kéz csakra energiáját. Ezt a gyakorlatot érdemes minden egyes inga használat előtt elvégezni. Aztán elkezdünk kérdezni, hangosan vagy magunkban: 
 • Mi nálad az igen ?
 • Mi nálad a nem ?
 • Mi nálad a talán ?
Az inga tud körkörösen, ellipszis alakban és ide-oda mozogni. Itt nincsenek szabályok, mivel minden összefügg, mindennel. Lehet, hogy az én ingám másképp mutatja az igent és a nemet, mint egy másik ember ingája.
Saját ingánkat ne adjuk ki a kezünkből „játszani vagy kipróbálni” másoknak. Ez éppolyan személyes dolog, mint a fogkefénk. Ha az ingánk jelzi az igent, a nemet és a talánt, azt jegyzeteljük le magunknak.
 
 
Mindenkinek ajánlom, ha az ingával dolgozni szeretne, egy ezzel foglalkozó könyv beszerzését vagy inga kurzus elvégzését. Az inga, ha jól használjuk, segít magasabb szintű tudatosság elérésében, ahol saját magunkat, mint egy „madár perspektívából” tudjuk nézni és az embertársainkat is. Az ingát használhatjuk saját magunk, és mások felvetett kérdéseiben is. Ha nem magunkra használjuk mindig meg kell szereznünk a másik ember egyetértését az ingával való munkához. Használhatjuk az ingát egy tárgyra is, pl. „Ez az alma ma és most jó- e nekem, vagy másnak? Segíti- e a gyógyulásomat?”
 
Ugyanígy kitesztelhetjük a gyógyszereinket is, de ezt csak sok-sok gyakorlat után tegyük meg.
 
Az inga használatával, a tudatosságunk kiszélesedik. Egy nagy lépést teszünk arra felé, hogy az egészségünket, illetve a sorsunkat a saját kezünkbe vegyük. 
 
Sok sikert!
 
Busch-Turcsányi Sipos Éva
Természettudományok docense