A népi hagyományok között szinte első helyen szerepel a sár, ami a földünk, évmilliónyi tapasztalatát ötvözi a vízzel. Az agyag, ebben, a föld-i összetevő zsírosabb, kiszáradáskor repedező fele. Nagy vízmegkötő tulajdonsága miatt épületek falainak tapasztásánál épp úgy használatos még ma is, mint az arcunkat tisztító maszkok alapanyagaként. Gyógyító tulajdonságát a fazekasok érzik a legjobban, akik könnyen formálhatósága és hőre keményedő tulajdonsága miatt edényeket, dísztárgyakat készítenek belőle – s ezért napi több órát fizikai kapcsolatban vannak az agyaggal. 

 

A víz és az agyag egyformán viselkedik a szervezetben. Oda megy, ahol szükség van rá. A testben is megtalálja az útját és bőrön át is hat mindkettő. A víz látványosan tör utat magának, folyamai láthatóak is – emlékezzünk a patakok, források feltörő, akár sziklák között felszínre jutó áradására, vagy a könnyek megjelenésére. Az agyag magához vonzza, megköti és ezzel alakítja át a toxikus elemeket. Hat szájon át bevéve. Bőrre, hajra, sebre kenve gyógyít és tisztít egy úttal, azaz egyszerre. Összetételétől függően megkülönböztetünk fehér-, vörös-, sárga- vagy zöld agyagot.

 

A Bentonit ebből a vulkáni hamu – természetes képződménye. Gazdagságára utal, hogy minden kémiai anyag, ami az embert alkotja, a Bentonitban is megtalálható. Ásványi anyag tartalma kiemelkedően magas, az aluminium-szilikát mellett 40 féle nyomelemet és ásványt birtokol. Mivel természetes képződmény pont úgy, mint az emberi szervezet, az anyagok felhasználása az emberek számára nagyon ideális állapotban található benne – könnyen felszívódnak a hatóanyagai, ezért gyors eredményre számíthatunk minden kúra tekintetében. Lúgosító hatása miatt még a cukorbetegeknél is hatékony.

Praktikus tanácsok
 

1., A régiségben az agyagot fogpornak használták, fertőtlenítő és gyógyhatása miatt így elkerülve a szájszagot, lepedékképződést, fogkövet vagy szuvasodást. Oldatát fogyasztva gyomorproblémákat szüntet meg, gyomorrontáskor, részegség, másnaposság esetén megába szívja a nem kívánatos anyagokat és a bélrendszerből mellékhatások nélkül vezeti ki.

 

2., Megelőzési céllal érdemes az étrendbe iktatni jó minőségű – Bentonit – agyagot, mert nyomelemekkel látja el a szervezetet. Különösen alkalmas szív-, érrendszeri-, váz- és izomrendszeri, gyomor- és bélrendszeri megbetegedések, cukorbetegség és vérképzési rendellenességek esetén.

Linka