A magyar agrárium ma már nem a sáros gumicsizmát jeleni, hanem a legmodernebb digitális és informatikai eszközöket” – ezekkel a szavakkal határozta meg Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás egyik kiemelt célját.

Aki kilátogatott hétvégén a Hungexpo területen megrendezett négynapos kiállításra, gyorsan megbizonyosodhatott az állítás igazáról és még rengeteg egyéb érdekes, izgalmas tapasztalatot is szerezhetett arról, hogy a mezőgazdaság kifejezés mi mindent foglal magába. A nagyszabású, 5 teli pavilonban lebonyolított rendezvényen egy egész család és minden korosztály tartalmas napot tölthetett el.

Már a bejárati csarnokban megdöbbentő volt számomra a látogatók hatalmas tömege és szájtáti bámészkodásom a nap folyamán csak fokozódott.
A pavilonokat különböző mezőgazdasági ágazatok szerint rendezték be, egy pavilon állt az ipari termelők rendelkezésére, ahol elképesztő méretű kombájnok és traktorok mellett számomra ismeretlen mezőgazdasági gépek kaptak helyet, de még gabonaőrlők is!

 

Az OMÉK-on jártunk

 

Nagytermelők, erdészek, agrárszervezetek standjai mellett nagy területen mutatkozott be az ez évi vendég, Marokkó. Küldöttségük gyümölcsökkel, zöldségekkel, népviseletbe öltözött képviselőkkel és látványfőzéssel mutatta be a gyorsan fejődő afrikai ország mezőgazdaságát. Kislányom második születésnapja alkalmából szinte azonnal gazdagodtunk egy doboz marokkói koktélparadicsommal egy barátságos hostess hölgy jóvoltából.

A standok között lépten-nyomon magyar és marokkói néptáncosokba, zenészekbe botlottunk, négyzetméterenként más volt hangulat.

 

Az OMÉK-on jártunk

Az OMÉK-on jártunk

 

Egy sarokban a Magyarországon fogható halfajtákat tekinthettük meg egy óriási akváriumban, köztük egy elképesztő méretű harcsát. A látványkonyhák egyikében sztárséfek különféle halból készült fogásokat készítettek, népszerűsítve ezzel a hazai halfogyasztást.
Külön pavilon állt a növénytermesztők, állattenyésztők, kistermelők rendelkezésére, továbbá egy a szakmai konferenciák számára, ahol díjátadók és interaktív programok is zajlottak, mind annak szolgálatában, hogy a fiatal generáció számára is vonzóvá tegyék a mezőgazdaságot.

Minden korosztályt igyekeztek megszólítani az öko játszótér, és az Élménygazdaság segítségével, ahol Virtuális Agro Drón Kupa, Agro Gasztro foglalkozás, Traktor Design és más programok várták a nagyobb gyerekeket.
Aki esetleg megéhezett a séta és nézelődés közben a pavilonok között felállított gasztropasszázson komplett ebédet állíthatott össze magának és családjának kézművesek termékeiből. Fantasztikusan finom birkapörköltet és bárányburgert ebédeltünk kézműves sörrel és házi szörppel leöblítve.
A kistermelők pavilonjában számtalan kézműves termelő pálinka, bor, méz, sajt- gyümölcs- és hústermékeiből válogathattunk, kóstolhattunk, olyan különlegességekkel ismerkedhettünk meg, mint a gombaőrlemény vagy az eperbor. Nagy öröm volt számomra, hogy az élelmiszerek mellett helyet kaptak népművészeti ruhák, bőrtermékek, ékszerek és fafaragványok is, sőt, egy hölgy birkagyapjúból rokkán fonalat készített! Elképesztő, ahogyan a kissé durva, koszosnak tűnő lenyírt birkaszőr pihe-puha fonallá vált a szerkezeten.

 

Az OMÉK-on jártunk

Az OMÉK-on jártunk

 

A kiállítók között sétálva, beszélgetve azt vettem észre, hogy a szervezők törekvése a fiatalítás felé nem hiábavaló. Sok 30-as éveiben járó termelővel találkoztam, akik lelkesen, felkészülten, elkötelezetten fordulnak az általuk választott pálya felé.
A kiállítás talán leghatásosabb részét az állattartók pavilonja és az őshonos udvar jelentette számunkra. Hatalmas testű és szarvú szürkemarhák, bivalyok, fekete fejű és lábú cigája juhok, lovak, kacsák, tyúkok és még sokáig sorolhatnám hányféle állat tűrte békésen bambulva az őket bámulók tömegét.

 

Az OMÉK-on jártunk

Az OMÉK-on jártunk

 

Egy mangalica több centi szalma alá búja röfögött vígan, valószínűleg nagyon unta már, hogy mindenki a szőrét próbálja elérni. Nagy örömmel fedeztem fel a kilenc magyar kutyafajtának kijelölt kennelsort, hiszen sok magyar nem tudja, hogy akad még pár kutyafajtánk a vizslán és a pulin kívül. Kuvaszok sétáltak a gazdáikkal a tömegben, igyekezve lerombolni a kuvaszokat évek óta övező negatív sztereotípiákat.

 

Az OMÉK-on jártunk

 

A pavilonon belül tovább nőtt az állatsereglet, folyamatos bemutatókkal kísérve. Nyulakat, napos csibéket, hús- és tejmarhákat, nemes lovakat, kecskéket, juhokat tekinthettek meg a látogatók testközelből. A legimpozánsabb felvonulók talán a 1,2 tonnás limousine fajtájú tenyészbika és a szintén 1 tonnás hidegvérű ló voltak. A legcukibb címet kétségtelenül a kettes kecskefogat kapta. Legalábbis tőlem.

 

Az OMÉK-on jártunk

 

Aki kihagyta az idei OMÉK-et, ne sajnálja, hanem látogasson ki 2 év múlva, a 80. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításra!

Farkas Bernadett