16.000 fajtát ismerünk belőle, számos alkoholos italféleséget készítenek bogyójából, ezenkívül: gyümölcslét, zselét a süteményekhez, aszalják is, magjának olaja, a bőrnek ajándék, a gasztronómiában a levelét is használják, fontos adalék lehet a belőle készített ecet. Az esti kellemes baráti csevegése nélkülözhetetlen kísérője, mi más lenne, mint az ősz kincse a szőlő, és a belőle készült Bor!

Az emberi civilizációval egyidős a szőlő fogyasztása, és feldolgozása. Hogy hol és kik kezdték el termelni, máig kérdés, bár abban megegyeznek a tudósok, hogy a mediterániumból terjedt el, az egész Világon. Régészeti ásatásokon, már k. e. 8000-ből találtak szőlőmagokat, termesztésére, és fogyasztására utaló jeleket.

Az Ókori Görögországban és a Római birodalomban is hódoltak a szőlőnek, és az abból készült alkoholos nedűnek a bornak is. Nagyobb ünnepekkor, de hétköznapokon is fogyasztották a Bort. Nem csupán az élvezeti értéke miatt, hiszen sokkal alacsonyabb alkohol tartalommal készítették, akkor, hanem sokszor a fertőzött vizek helyett ittak bort, vagy sört. Kultúrtörténetünk telis-tele van a szőlővel és a borral kapcsolatos mitológiákkal, hagyományokkal.

az-osz-kincse

A ókori görög és a római birodalom lakói jól ismerték mitológiájukból. A görögök Dionüszoszt, a rómaiak Bacchust imádták, mint a bor és mámor isteneit. Mind két kultúrában a több isten közül, az egyetlenek voltak, akik valóságossá tudtak válni, egy földihalandó számára is a Bor formájában, amit bárki elfogyaszthatott. Kultuszuk, átalakulva, de fellelhető a keresztény hagyományokban is. A korai kereszténységre a Bacchus kultusz, komoly hatást gyakorolt. A zsidó vallásban a bornak szabályozott fogyaszthatósága van, de minden zsidó ünnephez kötődik borfogyasztási szokás. A Bibliai történetekben is számos alkalommal szerepel a szőlő és a bor.

Az 1700-as években a borkereskedelem olyan jól ment, hogy szükség volt a borhamisítás ellen rendeletet hozni. Egy asszony, Mária Terézia volt, az aki szabályokat hozott a bor kereskedelmével kapcsolatban. A jó minőségű borunkat, még a Nap Királyi is méltatta. XIV Lajos, a máig világhírű tokaji borról mondta, hogy az a borok királya, a királyok bora.

az-osz-kincse1

Itt van az Ősz, itt van újra, és szüretelhető a szőlő, e kiváló és vitaminokban gazdag gyümölcs. Minden napra egy kiló szőlő, kúra szerűen is csodálatosan hat a szervezetre. De nagyon jó őszi és téli csemege a mazsola (cukros édesség helyett mindenképpen!). Káliumban, magnéziumban, kalciumban, vasban, foszforban gazdag, aminosavakat és B vitaminokat is tartalmaz, így az egyik legjobb kiegészítő táplálék a hideg hónapokban. De egy könnyű salátát is készíthetünk, szőlőszemekkel, ami nagyon jól megy például a rokfort sajtokhoz, kiváló vacsora, egy pohár borral természetesen! Szőlőre fel! Eljött a Szőlő ideje!

Tolvaly Orsolya