Az ősz tobzódik szezonális zöldségekben és gyümölcsökben. Illatos, ízes, vitamindús finomságok kínálják magukat a gyümölcsfákon és a piacokon, ráadásul ősszel kiemelkedően fontos a vitaminbevitel, hogy a szervezetünket felkészítsük a tél nehézségeire.

Válogassunk belőlük bátran!

Alma: Alma mindig van a boltban, olcsó és jól eláll. A legjobb, legfinomabb almák ősszel teremnek, ilyenkor érdemes a Szedd Magad akciókban beszerezni a téli készletet.

Szőlő: Az ősz szimbóluma, királynője, erősítő és tápláló gyümölcs. Tele van B3-, B6-, és E-vitaminnal, ráadásul értékes foszfor és magnézium forrás.

Birsalma: Megosztó gyümölcs, sokan nem szeretik egyedi íze miatt, sokan csak pálinka formájában veszik magukhoz, pedig frissen kifejezetten jó immunerősítő gyümölcs.

Körte: Finom, édes, sokféleképpen felhasználható gyümölcs. Nem vált ki allergiás reakciót, magas rosttartalma elősegíti az emésztést és alacsony glikémiás indexe miatt jól szabályozza a vércukorszintet.

az-osz-slagerei1

Füge: Nem kifejezetten népszerű hazánkban, pedig számos előnyös tulajdonsággal bír. Tele van A és B-vitaminnal, kalciummal és magnéziummal. Igazi rákmegelőző hírében áll, energiát ad, aszalt és friss formában is kitűnő.

Sütőtök: igazi őszi kedvenc, magas az A-vitamin és rosttartalma, laktató, mégis kevés kalóriát tartalmaz. Sokféleképpen elkészíthető, kamrában jól elálló zöldség.

Vöröskáposzta: Savanyítva, salátába, párolva és turmixolva is fogyasztható, húsok remek kiegészítője. A szegények gyógyszereként is emlegetik, nagyon magas A-, B- és C-vitamintartalma miatt.

az-osz-slagerei2

Cékla: szintén sokoldalú, jóízű zöldség, savanyúság formájában, sütve, párolva, is megállja a helyét. Kiemelkedő a vastartalma.

Kelkáposzta: Nagyon magas a vitamintartalma, kiváló alapanyaga az immunerősítő zöldturmixoknak, remek antioxidáns és rákmegelőző, de sok benne a megfázást megelőző A B- és C-vitamin is.

Karalábé: alacsony kalóriatartalmú, sokoldalú zöldség. Nyersen, töltve, főzelék formában is fogyasztható, a legjobb hatást nyersen fogyasztva gyakorolja a szervezetünkre. Kiemelkedő C-vitamin, élelmi rost és antioxidáns forrás.

Farkas Bernadett