Lassan itt van a karácsony és az ünnepek sorozata. Egy jó háziasszony már most töri a fejét és átgondolja, hogy szeretteinek mit tegyen az ünnepek alatt az asztalra, hogy egyben új, gyorsan elkészíthető és egészséges is legyen.

Alább egy pár kipróbált egyszerű receptem olvasható, amelyeket bátran ajánlok mindenkinek, hogy készítsen el.

Lazacos-avokádós tatár

az-unnepeket-varva-4

Hozzávalók:

  •  500 gr lazac filé
  • 2 db avokádó
  • 1 db lime
  • 1 db piros csili
  • 30 gr friss kapor
  • csipetnyi parajdi só
  • csipetnyi kubeben bors
  • csipetnyi tonkabab por
  • 200 gr tejföl

Elkészítés

A lazacot és a csilit kis darabokra vágjuk fel. A lime levét préseljük ki. Az avokádót vágjuk apró darabokra és keverjük össze a lime levélel. Adjuk hozzá a csilit, sózzuk, borsozzuk. A friss kaprot aprítsuk fel. A lazac filét, a tejföllel, a kaporral és a tonkabab porral keverjük össze óvatosan. Friss pirítóssal tálaljuk.

Rukkola saláta, dr. Tkacsik Márta módra

az-unnepeket-varva-7

Hozzávalók:

  •  500 gr friss rukkola
  • 2 evőkanál len- vagy kenderolaj
  • 1 evőkanál ahorn szirup vagy cukornád melasse
  • 1 evőkanál almaecet
  • ½ kávéskanál parajdi só
  • 1 evőkanál Patikakert, Froot Ritual (feketebogyós flavonid)
  • 25 gr Feta vagy más sajt, apróra darabolva
  • csipetnyi kubeben bors

Elkészítés

A megmosott salátát csepegtessük le. Egy pohárba tegyünk jó vizet, az olajat,a szirupot, az ecetet, sót és a kubeben borsot. Keverjük jól össze. Az öntetet öntsük a rukkolára. A többféle bogyóból készült savanykás Frott Ritualt tegyük rá és keverjük össze. Végül a félkemény, apró darabokra vágott sajttal szórjuk meg.

Rántott zeller, uborkás Gin-tonikkal

az-unnepeket-varva-6

Hozzávalók:

  • 1 közepes fej zeller
  • 2 evőkanál csicseriborsó liszt
  • 2 evőkanál kókuszzsír vagy- olaj
  • csipetnyi parajdi só
  • csipetnyi kubeben bors
  • csipetnyi tonkabab por
  • ½ uborka
  • ½ Bio citrom
  • egy pár friss kapor
  • 5 cl Gin
  • 150 ml Tonik

Elkészítés

A zellert hámozzuk meg és vágjuk fel ujjnyi darabokra. Sózzuk és borsozzuk. Szórjuk meg a tonkabab porral, majd a lisztbe forgassuk bele. Süssük meg a forró zsírban, aranybarnára. Az uborkát mossuk meg és vékony karikákra vágjuk fel. A citromot is mossuk meg és vágjuk fel vékony karikára és negyedeljük. Egy nagyobb üveg edénybe tegyük a citromot, az uborkát, majd öntsük rá a Gint. A kaprot tisztítsuk meg és apróra vágjuk fel. Adjuk hozzá az előbbiekhez, majd a tonikkal öntsük fel. Jégkockával szervírozzuk. Kiváló ital a rántott zellerhez.

Sóskaramellás keksz

az-unnepeket-varva-1

Hozzávalók:

  • 1 csomag sós keksz
  • 6 evőkanál stevia vagy ahornvirág cukor
  • 250 gr vaj
  • 300 gr étcsokoládé
  • 30 gr kókuszzsír- vagy olaj
  • 1 kávéskanál Bourbon vanília
  • 60 gr pirított, tört mogyoró
  • csipetnyi parajdi só
  • csipetnyi tonkabab por

Elkészítés

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, úgy, hogy körbe egy peremet képezzünk vele. Rakjuk egymás mellé a sós kekszet. Egy teflonba a  cukrot közepes lángon melegítsük, amíg összefüggő masszát nem képez. Ha a cukor már karamellás lesz, akkor adjuk hozzá a vajat, a tonkabab port és a sót. Keverjük jól össze, majd a kekszek tetejére kenjük. Hagyjuk kihűlni. Az étcsokoládét, a vaníliát és a kókuszzsírt/olajat melegítsük fel, állandó keverés mellett. A felolvasztott étcsokoládét kenjük a karamellával beborított kekszek tetejére. Szórjuk meg a pirított mogyoróval a tetejét. A hűtőbe hagyjuk  kb. 1 óráig pihenni, hogy az ízek összeérjenek, majd vágjuk fel szeletekre.

Vegán, fehér-fekete keksz

az-unnepeket-varva-5

Hozzávalók:

  • 250 gr rizsliszt vagy cirok liszt
  • 130 gr vaj
  • 6 evőkanál rizsital
  • 80 gr stevia vagy datolya cukor
  • 2 csomag Bio vaníliás cukor
  • 3 evőkanál kakaópor
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 evőkanál almaecet
  • csipetnyi parajdi só

Elkészítés

Először keverjük össze jól a lisztet, a vajat, 5 evőkanál rizsitalt, vaníliás cukrot, sót, szódabikarbónát és az ecetet. A masszát felezzük el. Az egyik feléhez adjuk hozzá a kakaót és az 1 evőkanál rizsitalt. Dolgozzuk össze. Mindkét masszát külön-külön tegyük frissen tartó fóliába és tegyük a hűtőbe 30 percre pihenni.

A két masszát nyújtsuk ki és tegyük egymásra. Óvatosan tekerjük fel. Éles késsel 1 cm vastag karikára vágjuk fel. 180 Celsius fokon 10 percig süssük, sütőpapírral kibélelt tepsiben.

Vaníliás kifli

az-unnepeket-varva-2

Hozzávalók:

  • 200 gr mandula vagy gesztenyeliszt
  • 2 vaníliarúd
  • 160 gr vaj
  • 2 csomag Bio vaníliás cukor
  • 150 gr darált mandula
  • 100 gr stevia vagy gesztenyecukor
  • 2 tojássárgája
  • csipetnyi parajdi só
  • 100 gr vaníliás porcukor

Elkészítés

A vaníliarúd belsejét kaparjuk ki. A vaníliás cukrot, a lisztet, a vajat, a cukrot, a tojássárgáját, sót és a vaníliarúd belsejének a felét és a darált mandulát jól dolgozzuk össze. A masszát frissen tartó fóliába tegyük és rakjuk be a hűtőbe 1 órára. Nyújtsuk ki ujjnyi vastagságúra. Kis kifli formával szaggassuk ki és sütőpapírral bélelt tepsibe tegyük. A sütés előtt tegyük 10 percig hidegre. 180 Celsius fokra előmelegített sütőbe süssük, 10 percig. A maradék vaníliarúd belsejét keverjük össze a porcukorral és tálalás előtt a kifliket hintsük meg vele.

 

Forraltbor szirup

az-unnepeket-varva-3

Hozzávalók:

  •  2 db Bio narancs
  • 2 db Bio citrom
  • 500 ml Bio szőlőlé
  • 350 gr stevia vagy kókuszvirág cukor
  • 5 db csillag ánizs
  • 1 kávéskanál szegfűszeg
  • 1 kávéskanál fahéj
  • ½  kávéskanál tonkabab por
  • 3 filter gyümölcstea

Elkészítés

A gyümölcsöket mossuk meg, aprítsuk fel, majd tegyük egy fazékba. Adjuk hozzá a fűszereket, a szőlőlét és a teafiltereket. Kezdjük el melegíteni, majd főzzük fel. A teafiltereket vegyük ki és főzzük tovább 5 percig lassú tűzön. A szirupot egy szitán keresztül, jól záródó üvegekbe öntjük  és a felhasználásig  hűtőben tároljuk. Utána tetszés szerinti, felforralt bort adjunk hozzá!

Mindenkinek meghitt és boldog Karácsonyt kívánok!

Busch-Turcsányi Sipos Éva
Természettudományok docense
eva.turcsanyi.busch@gmail.com
eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest