Ha július 27. szombat van – akkor az a Balatoni Halak Ünnepe!
 
Nyár, Balaton, vízpart, hőség…, igen és még strand is. A sok fürdés-játék-napozás után pedig korgó gyomor, azaz éhség. Irány tehát a halsütöde!
 
2004 óta minden július utolsó szombatja Magyarország legnagyobb élővizének, a Balatonnak és az abban úszkáló halaknak az ünnepe.
 
Hogy miért?
Az esemény egyik célja az volt, hogy a Balaton szépségeire, különleges adottságaira hívja fel a figyelmet. Ez sikerült is, hisz a tó az egyik legkedveltebb kiránduló- és nyaralóhely nyáron.
 
A másik cél pedig a balatoni halak megismertetése volt. Mi magyarok nem vagyunk túl jók a halevésben, pedig nagyon egészséges, például az omega-3 zsírsavak egyik komoly forrása, illetve fehérjékben és vitaminokban (D, B2, B12), ásványianyag- és nyomelemekben is gazdag.
Ha ennyi mindent tud a hal, akkor miért nem használjuk ki a lehetőséget?
 
Halfajok a Balatonban?
Közel 50 fajt találhatunk tavunkban, melynek közel négyötöde őshonos abból a nagyjából 200 halfajból, melyek Európa folyó- és állóvizeiben élnek. Amúgy a világon körülbelül 5 ezer ismert édesvízi halfaj él.
 
Tényleg 5 hungarikummal is büszkélkedhet a Balaton?
Ó, igen! Ezek pedig: a keszeg (dévér és vörösszárnyú), a süllő, a csuka, a harcsa és a balin.
 
 
 
Ha azt hallod, hogy ponty a Balatonban, akkor sem vagy messze a hungarikumoktól, mert a keszeg és a balin a pontyfélék családjába tartozik. Ez az egyik legkedveltebb étkezési halfajta itthon, s érdekes, hogy Amerikában alig vagy egyáltalán nem fogyasztják.
Egy ponty, ha horgászmentesen úszkálja életét, akkor akár 40 évig is élhet, s 120 cm-re is megnőhet.
 
 
Érdekes a halvilág, s dicséretes, hogy a balatoni halaknak ünnepnapja is van.
Alkalom arra, hogy többet megtudjunk a magyarországi édesvizi halakról, a telepítésük, a tartásuk körülményeiről, s persze magunkról is, hogy az egészséges halakat miért nem fogyasztjuk nagyobb arányban…
Még egy különleges szempontból fontos a balatoni halak ünnepe, együtt lehet a család vagy a baráti társaság ezen az eseményen a tó partján. Együtt ehet-ihat, fürödhet a Balatonban, rengeteget beszélgethet, így remekül töltheti a szabadidejét.
 
S ahogy a népdal énekli:
 
Hej, halászok, halászok!
Mit fogott a hálótok?
Nem fogott az egyebet,
Vörösszárnyú keszeget.
 
Hát a keszeg mit eszik,
Ha a bárkába teszik?
Nem eszik az egyebet,
Csak szerelem gyökeret.
 
 
Gyerünk hát a Balatonhoz július 27-én mindenképp a Balatoni Halak Ünnepe alkalmából!