Ünnepek és népszokások
Hazánkban is jól ismert a Holdújév kifejezés. Foglalkoztál már fengshuival? Akkor tudod, hogy Kínában a holdnaptár szerint január végén vagy február elején tartanak újévet, mely hivatalosan három napig tart. Az üzletek piros lámpafényben úsznak, nyitvatartási idejük pedig meghosszabbodik. A világ minden tájáról hazautaznak a kínaiak, repülőjegyüket hónapokkal előre lefoglalják. Összegyűlnek újévi vacsorára, hasonlóan ünnepelnek, mint nálunk Szilveszterkor. Otthonaikat is piros lampionokkal díszítik, az ajtókra verssorokat ragasztanak. Az est fénypontja az éjféli tűzijáték, de tudtad, hogy a tűzijátékot Kínában találták fel?

Elsőként a legidősebb családtagot köszöntik, aki ajándékokat ad a fiatalabbaknak. A vacsora és az ajándékozás után, közös utcai ünneplésre kerül sor. Hagyományos ilyenkor az oroszlántánc, a sárkánytánc, a csónaktánc és a gólyalábon járás. Az újév első napjaiban a rokonok, barátok meglátogatják és jókívánságokkal halmozzák el egymást. Az utcai látványosságok sora szinte kimeríthetetlen és tájegységenként más. Az utcai zenekarok, hangversenyek, hagyományos kosztümökbe öltözött énekesek a Lampionfesztivál végéig szórakoztatják a nézőket.

Az ünnep hagyományos étele a rizslisztből készült apró főtt gombóc, melyeket mákkal töltenek meg, s cukrozott lében tálalnak. Ha itthon eredeti kínai vendéglőt keresel fel, megkóstolhatod. Kínában negyven ünnep van a nemzetközi ünnepekkel együtt; Nemzetközi Nőnap, a Munka Ünnepe, Nemzetközi Gyermeknap, Hadsereg Napja, Pedagógusnap, Nemzeti Nap.

Néhány, számunkra érdekes ünnep. A Locsolónap nem azonos a mi Húsvéti ünnepünkkel. Április közepén tartják, de célja, hogy az óév szomorúságát, szennyét lemossák, boldogságot és szerencsét hozzanak az újévben.

A Kettős Kilences ünnepe, újabb alkalom az ősökről való megemlékezésre, ma ez az idősek tiszteletének napja is.

A Tiszta Fényesség Napja, a kínaiak számára a halottak napja, bár korántsem olyan szomorú, mint nálunk. Ilyenkor koszorúzzák meg a háborús hősök emlékműveit.

Kunczly Judit
[email protected]