Létezik egy sport, amely egyszerre biztosít a résztvevőinek mozgási lehetőséget, fejleszti a reflexeket, nagy adagban biztosít adrenalint és izomlázat, tervezésre és együttműködésre ösztönöz.

Ez a sport a Magyarországon még viszonylag fiatal, de már széles körben elérhető paintball. Biztosan sokan hallottak már róla, hogy létezik egy festékpuskával lövöldözős játék, de ahogy ez általában lenni szokott, a paintball ennél sokkal összetettebb és sokoldalúbb csapatjáték.

A paintball sport az 1970-es években indult az Egyesült Államokból, amikor elkészítették és szabadalmaztatták az első fegyvert. A paintball fegyvereket nem puskának, hanem markernek (jelölőnek) nevezik, ezzel hangsúlyozva, hogy nem testi épséget fenyegető fegyverről, hanem egy jelölő eszközről van szó. Eleinte az erdészek és állattartók használták a markereket nehezen megközelíthető fák és haszonállatok megjelölésére, sporteszközzé nagyjából tíz évvel később, a ’80-as évek elejétől vált.

A játék szabadtéren, erdős területen, használaton kívüli épületekben vagy felfújható fedezékek között zajlik, attól függően, hogy a mely ágazatát választja a sportolni vágyó játékos.  Általában két csapat küzd meg egymással, harci helyzetet imitálva. Cél az ellenfél kihelyezett zászlóinak begyűjtése, kijelölt területek állásainak elfoglalása vagy az ellenfél tagjainak kilövése. Akit találat ér, köteles elhagyni a játék területét. Fontos a megfelelő felszerelés, mind közül azonban a legfontosabb az arcot védő maszk viselése és ajánlott a hosszú ruházat. A marker ételfestékkel töltött, kemény héjú, lebomló golyót lő ki. A találatok testfelülettől és közelségtől függően érezhetőek, olykor fájdalmat is okozva nyomot hagyhatnak, de a paintball a biztonságos sportok közé sorolható, statisztikailag kevesebb sérülést okoz, mint a tenisz.

paintball-1

Behacker Norbert, a Brigantyk Paintball Team egyik vezetője így foglalta össze a sport lényegét:

A paintball stratégiai csapatjáték; több formában és szabályrendszer szerint játszható, de minden játékforma lényege a csapatszellem. Az imitált harci helyzet magasra emeli a játékosok adrenalinszintjét, itt valóban ropognak a golyók és kiélesednek az érzékek, az ember nem tudhatja, mikor honnan csap le rá az ellenfél és esik ki a játékból.  A csapattagok között a siker érdekében nagyon fontos az összhang, a közös stratégia kidolgozása, egymás támogatása vagy védelme a győzelemhez.

Egy játék általában 10-30 percig tart annak fényében, mi az adott játékhoz kapcsolódó feladat.

A játékfeladatok lehetnek: utolsó emberig, zászló- vagy területfoglalás, bomba semlegesítése, védett személy kimenekítése. Vitás esetekben, pl.: találatérvényesség, markerek torkolati sebességének ellenőrzése, a játékvezető dönt.

paintball-2

Aki még nem próbálta, nem tudja igazán elképzelni, hogy ez alatt a rövid idő alatt is a rejtőzködés, kúszás-mászás, futás, ugrás, milyen komoly fizikai megterhelést jelent, illetve a koncentráció és az adrenalinlöket fejben „fáraszt és tisztít”, minden felesleges gondolatot kiűz. Ez többnyire már a játék végén, otthon derül ki intenzív izomláz, néhány csinos kék-zöld folt és egy nagy adag elégedettség formájában. Mert aki painball-ozott, az harcolt becsülettel. Az új játékosok nagy többsége hamar „megfertőződik” és visszatérővé vagy rövid időn belül saját felszerelés tulajdonosává válik. Több visszatérő női játékosunk, sőt apa-lánya párosaink is vannak. Rengeteg barátság, baráti társaságok alakultak a pályáinkon.

Paintballozni bárki jöhet, aki kedvet érez hozzá. A meghirdetett játékalkalmakhoz lehet csatlakozni és felszerelést bérelni vagy már kész csapatokkal külön játékokra jelentkezni a paintball szervezeteknél. Az országban több tucat játékszervező csapat működik, a legtöbb Budapesten és agglomerációjában, de akad pálya, mely iskolai szakkörként tanítja a diákokat a helyes mozdulatokra, az markerek használatára és a csapategységre.

A paintballt 12 éves kortól játszhatják gyerekek is, szülői beleegyezés és jelenlét mellett. Egyesületünk kifejezetten támogatja a gyerekek és a fiatalok részvételét is a kisebb eseményeken, mert ez a sport nagyszerű lehetőséget nyújt arra, hogy a számítógépes játékok mellől felállítsuk a gyerekeket. Egy paintball tornán mozognak, valódira hasonlító fegyvert foghatnak a kezükbe, valódihoz hasonló harci környezetbe kerülnek és bizony megérzik a találatot is. A digitális harci játékok kényelmes világával szemben ez nagyon is valóságos és emellett elgondolkodtató is.

Szervezeteink szeretettel várnak minden érdeklődőt játékalkalmainkra.

Farkas Bernadett