Beszélgetés Bangó Margittal 1. részét itt olvashatod el. 

 

És a Nagy Duett?

Komoly üzenete volt a műsornak, ahol Lakatos Márk volt a partnerem. Ismertük már egymást korábbról, de nem túl mélyen, azóta már a fogadott fiam. Hiper-szuper intelligens ember.  Meg is lett a komoly eredménye a műsornak, ezért is vállaltam el. Amúgy nem megyek bele minden felkérésbe. Kaptunk azért hideget-meleget a dalok miatt, mert nagyon széles skálán mozgott a repertoár. Egyfajta kihívás volt, illetve néha azt éreztem, hogy ez nem én vagyok, nem tudom megtanulni. Aztán itthon a gyerekek mondták, hogy „na, mama, ilyen nincs, pont te ne tudnád megtanulni? Meg kell csinálnod!” Aztán sláger lett a rapp, talán az egyik legnagyobb. 

A fiatal generációnak is beloptam magad a szívükbe. Ha énekelni kezdem a színpadon, azonnal jön a vastaps. Egy nagymama rappel a színpadon!

 

 

Ez így egy átkötés lett műfajok és generációk között.

Azt hiszem, igen, egy híd vagyok! 52 éve énekelek színpadon. Jönnek is az emberek a fellépések után gratulálni a világ minden tájáról. Virágkosarat küldenek vagy hoznak, és boldogok, hogy egyszer legalább személyesen találkozunk. Tényleg mindenhonnan, pl. Izraelből, ami a szívem közepe, ezt mindenki tudja. Én voltam az első fecske, aki Izraelbe berepült a 80-as években. Korábban ott magyar nóta és cigánydal énekes nem volt, s több száz magyar ajkú zsidó él csak Tel Aviv környékén, s én mentem ki elsőként oda nagy cigányzenekarral másfél hónapra. Aztán játszottunk más városban is. Egy csoda hely. Én tényleg bejártam az egész világot, de Izrael volt az egyetlen, ahol azonnal otthon éreztem magam. Különleges szépsége van, na meg a Biblia. Csodálatos, amikor ott jársz, amit olvasol, minden ismerős, átjár a béke, s megérint az agapé (görög szó, szeretet, vendégség). Éreztem a hálát, hogy Uram, ide hoztál Vásárosnaményból, engem, egyszerű zenészt. Most is kiráz a hideg, ahogy mesélem. Aztán a szállodában azonnal megkérdeztem, hogyan juthatok el Jeruzsálembe. Péntek délelőtt volt, s taxiban mentünk át, 60 km.

 

Aztán következő évben utaztam újra vagy 80 fővel, táncosokkal és a Rajkó zenekarral. Végigjártuk a kibucokat, majd a színházakat, végül a jeruzsálemi nagyszínházba mentünk. Na, az nekem egy csoda volt! Nagyszerű élményeket kaptunk ott a fiatalokkal, végül én lettem az idegenvezetőjük, mert kaptunk egy különbuszt, amivel végigjárhattuk a nevezetességeket: Jeruzsálem, Hayfa, Jordán folyó. Meséltem nekik a történelmet, a Bibliát, a vallást. Figyeltek, hallgattak és sokat kérdeztek. 

A lényeg, hogy mindig meg kell találni a hangnemet, a hangot bárkivel. A szeretet az, ami mindenkinek a szívéhez eljut.

 

És a brüsszeli Világtalálkozó?

A 100 tagú cigányzenekar kísért, egy duettet énekeltem egy brüsszeli operaénekessel. Utána egy kinti csodapavilonba mentünk a fogadásra, ahol már játszott a zenekar, nekem meg énekelni kellett. Hát… van egy olyan természetem, ha nem figyelnek rám, belehalok, ha nem tudom a közönséget megfogni. Na, ott énekelek, a politikusok meg csak beszélgetnek, nevetgélnek pezsgős pohárral a kezükben. Gondoltam, elindulok feléjük, szépen sétáltam lefele a színpadról. A fülesemberek be is mozdultak azonnal, én intettem nekik, hogy minden rendben, s erre szinte egyszerre Gorbacsov és a Vaslady is intett feléjük. Én meg mentem közéjük, s énekeltem valami gyönyörűt, s a Vaslady elkezdett sírni. Volt is ebből nagy cikk akkor. Szóval az a bizonyos duett, ha megvan az a kisugárzás, az az őszinte szeretet benned, amit kaptunk onnan fentről, mert minden jó onnan van, akkor megérinted a hallgatót.

2000-ben pedig kormánygéppel utaztam nyolcadmagammal audienciára. Hogyan lehet eljutni lentről egészen a legmagasabb körökbe? Csak úgy, ha van alázat, szeretet, kitartás és persze tudás, a tehetség nem elég. Kell egy belső intelligencia is, hogy mindenkivel tudjál beszélni.

 

Tanulnak zenét az unokáid? 

NagyTina tanult zongorázni, de nem lett zenész, viszont nagyon jó szövegíró. Csak kijött a művészi hajlama. A felmenőink komoly zenészek voltak, de akkor könnyebben ment. Ma cigányzene hagyományát nem túl könnyű fenntartani. Sőt, inkább nehéz, így mondanám. Én 1967-ben vizsgáztam, s akkor 270 cigányzenekar volt Budapesten, nem lehetett többet alkalmazni. Mindenhonnan zene szólt, s országos szinten is a presszókban, kisvendéglőkben élő zenét hallhattál. Aztán a rendszerváltáskor ez is változott…

 

 
A nagy zenészdinasztiák mostani apái meggondolják, hogy mi legyen a gyerekkel, megy a komolyzene felé, vagy nem kap hangszert a kezébe. Most talán van egy kis mozgás, s talán ennek én is vagyok oka, mert mindenhol mondom, hogy ez a mi hagyományunk, büszkéknek kellene lennünk rá! Minden országnak megvan a saját hagyománya, nekünk ez. Most elkezdte a kormány támogatni a cigányzenészeket. Nagyjából tudom mondani, csak saccra, hogy kb. 100 zenekar aktív ma. Budapesten a nagy szállodákban és a közkedvelt magyaros éttermekben kb. 30 zenekar. Vidéken mondják, hogy több, de én ezt nem hiszem. Nem látom, pedig járom az országot.

Képek:

https://pannonhirnok.com/addig-elek-amig-eneklek-interju-bango-margit-kossuth-dijas-enekesnovel/
http://www.borsonline.hu/celeb/bango-margit-gerince-osszeroppanhat/59225
http://www.infopapa.hu/hirek/olvas/bango-margit-hazavatojaval-indul-emilioek-uj-reality-je-2018-01-21-050000

 

Szabó Ági