Megfigyeltétek már, hogy ha mi nők összejövünk egy kis csacsogásra, akkor előbb-utóbb szóba kerülnek a férfiak? Ma beszéljünk egy kicsit róluk! Sajnos nem lesz vidám a téma, de nem árt, ha tudjátok, hogy őket is utolérheti a vizelet inkontinencia. Ez a “szégyen betegség”, a férfiakat valószínűleg jobban megviseli, mint a nőket, de mindkét nemre súlyos csapást mér.

 

Gondoljatok csak bele! A nők a változó korukig hozzászoktak, hogy havonta betétet viselnek pár napra vagy éjszakára, amikor menstruálnak, még akkor is, ha tampon pártiak. (Én gátizom trénerként a tampont nem támogatom, de ez egy másik téma.) Velünk ellentétben a férfiak a szobatisztaságuk kialakulása óta nem hordtak semmilyen oda nem való dolgot az alsó nadrágjukban. Nagyon rosszul élik meg, amikor a vizelet inkontinencia miatt a betét vagy a pelenka a mindennapjaik részévé válik, és az életminőségük emiatt zuhanó repülésbe kezd. Pelenkás “gyerekként” gyengének, kiszolgáltatottnak és férfiatlannak érzik magukat. Minden nap szégyenkeznek és leértékelik magukat. A vizelet inkontinencia teljesen megtöri az önbizalmukat.

 

 

Férfi altesti anatómia

 

A férfi altesti anatómiai viszonyai mások mint a nőé, és ez a vizelet inkontinencia szempontjából fontos tényező. Ne somolyogjatok magatokban! Nem a nemi szervek különbségére gondolok.

 

A nők csontos medence kimenete tágabb, mert a szülésre “készíti fel a természet”. Így a gátizmoknak nagyobb területet kell lefedniük, mint a férfiak szűkebb medence kimeneténél. A férfiaknak nincs hüvelyük, csak 2 testnyílás bontja meg a gáti izomlemez zártságát. Sohasem voltak várandósak és nem szültek, így az áldott állapottal és a szüléssel járó, gátizmokra ható nagyobb terhelés, majd a szüléssel járó sérülés kockázata és esetleges realizálódása az ő életükből kimaradt.

 

 

Vizelet inkontinencia

 

A vizelet inkontinencia a vizelettartás elégtelenségét jelenti, és a húgycső – húgyhólyag rendszer anatómiai viszonyainak természetesen szerepe van benne. A férfiak húgycsöve 25 cm hosszú (nem a pénisze , ne szárnyaljon a fantáziátok ), és két “S” görbület is segíti őket a vizelettartásban. A nők húgycsöve csak 3-4 cm hosszú, és mindössze egy a húgyhólyaggal bezárt hegyes szög nehezíti, hogy a vizelet ne folyjon ki akadálytalanul. Záróizmokkal szerencsére egyformán vagyunk ellátva. Összességében mindezeknek köszönhetően a férfiak gáti területe sokkal kevésbé sérülékeny és problematikus, mint a nőké, amit a vizelet inkontinencia statisztikák is alátámasztanak.

 

Akkor mégis hogyan jelenhet meg egy férfi életében a vizelet inkontinencia?

Jövő heti cikkemben erről fogok írni Nektek.

 

 

Elérhetőség:

 

Haness Rita

gyógytornász, gátizom tréner

BEMER és SONO terapeuta

 

 

Testszervíz tanácsadó 

Tel.: +36 30 661 7576

 

www.harmoniagyogytorna.hu