A kertészeti munkák (tavaszi ásás, talajjavítás, ültetés, gondozás) koronája az őszi betakarítás.

Ekkorra érnek be nővényeink és a gyümölcsök. Elkezdődik a befőzés időszaka. Augusztusban  kezdhetjük a paradicsom, paprika, uborka, cukkini folyamatos szedését. Készíthetjük télire a csalamádét, főzhetjük a paradicsom ivó és főzőlét. Szeptember elejétől, október végéig, szüretelhetjük a káposztát, kelbimbót, céklát, hagymát, fokhagymát., sütőtököt.

A kelbimbó, szárazanyag tartalma miatt, jól tűri a hideget, ezért megvárhatja az első fagyot. Jót tesz a bimbónak, édesebb, jobb ízű lesz. Többféle cékla közül a kerek gumójú is fagyokig maradhat a kertben. A sárgarépát, fehérrépát, zellert, karfiolt is fel kell szednünk és téli tárolásáról gondoskodnunk.

betakaritás-az-oszi-kertkeben

A betakarított növények után sok zöld szemét, hulladék marad. A komposzttelepünket ezekkel töltjük fel és kevés trágyával befedve elindítjuk a rothadást.

Az őszi gyümölcsöket, mint alma, körte, szőlő, dió, betakarítását is kezdenünk kell. A dió akkor érett, amikor a zöld burkát levetkőzi. Begyűjtés után száraz helyen kiterítve megszárítjuk.

Az alma érettségét a magháza mutatja és az, hogy milyen könnyen jön le az ágról. Télálló fajtákat ládákban, egy sorban lerakva, száraz, hűvös helyen tároljuk. A körte szüretelése kemény állapotban  kezdődik, mert a gyümölcs álltában is tovább érik. Kezdődhet a lekvár, kompót, pálinka készítése.

A szőlő szüretelése egybeesik a káposzta szüretelésével.  A szürettel indul a must, majd a bor készítése.

betakaritas-az-oszi-kertekben1

Betakarítás után kezdjük a talaj előkészítését tavaszra. Még a fagyok beállta előtt kell felásnunk kertünket és trágyáznunk, hogy tavasszal, előkészített talajba kerülhessenek a növények a következő betakarításig.

Nemes Gábor
Biogazda
+36/70-701-7447
nemesokogazdasag.hu