Egy kis történelem

Lassan mindannyian felébredünk téli álmunkból, érezzük a tavasz első fuvallatát a hajunkban, a nap meleg érintését a bőrünkön. Menyasszonyok százai készülnek idén is lázasan életük nagy napjára. Az esküvőjükre. Nyissuk is meg új rovatunkat egy izgalmas összefoglalóval, mit is jelent az esküvő itthon és a világ más részein. Mit jelentett régen és mit jelent most. 

Az esküvő a házasság megünneplése. Tehát akkor kezdjük is ezzel. Mi a házasság szigorúan leegyszerűsített formában és nem az érzelmi jelentésre fókuszálva? A házasság, mint kapcsolati forma nagyon régre nyúlik vissza, ilyesfajta együttélésre utaló leírásokat és feljegyzéseket már időszámításunk előttről is találhatunk.

 

Minden társadalomban létezik a házasságra alternatíva. A házasság a szerződések egyik legősibb formája. A szerelem és az udvarlás minden kultúrában jelen van. Az udvarlás az állatvilágban is ugyanúgy megfigyelhető és nem ismeretlen számukra az életre szóló párválasztás sem. Az állatvilággal ellentétben azonban a választás joga nem mindig a miénk. A szerelmen és ősi fajfenntartási ösztönökön túlmutatva nem csak biológiai, szociológia és pszichológiai okokat sorolhatunk fel, de bizony a házasságkötések során gazdasági és jogi döntések is szerepet kaptak, és kapnak a mai napig. Olyan kultúrákat a mai napig ismerünk világban, ahol a választás joga valamelyik nem kiváltsága.

A kelet-afrikai vudabé törzsnél a választás joga a nőket illeti. A lányok évente egyszer a Jaki nevű ünnepen választhatják ki kivel szeretnék tölteni az életüket. A törzs férfi tagjai kifestik magukat és díszesen állnak a lányok elé. Indiában máig divat, bár hivatalosan már nem létezik, az elrendezett házasság és egyes muzulmán országokban a nők nem is hivatalosak az esküvőre, a férj és az apa fogadalma után jöhet csak a menyasszony szerepe. Szerencsére Európában és Magyarországon nem így van. Következő hónapban megtudhatják, mik kis országunkban a házasság feltételei.

Kiemelt kép: Annadoraphotography

 

Schellné Kecskeméti Anna
esküvőtanácsadó, rendezvényszervező
http://www.annarendezveny.hu/
annarendezveny@gmail.com
kreatív fotográfus
annadoraphotography@gmail.com
https://www.facebook.com/Annadoraphotography/
06304080621