Már-már közhelynek számít, hogy a hosszú és egészséges élet titka a sok (lehetőleg bio) zöldség és gyümölcs fogyasztása és a testmozgás. Sokan sokféleképpen írtak már e kérdésről, mégis úgy gondolom, hogy még mindig van tennivaló ezen a téren. Minél többen olvasnak erről a kérdésről, annál szélesebb körben gondolkodnak el azon, vajon, mindent megtesznek-e az egészséges táplálkozás érdekében és azon, hogy valóban jobb-e bio zöldség? Röviden és tömören? IGEN. Talán már nem szükséges bizonygatni, hogy a bio zöldségek sokkal kevesebb nitrátot tartalmaznak, mint hagyományosan termesztett társaik. Különösen fontos a bio minőség a zöld leveles zöldségek vásárlásánál.

 

 

Bio zöldségek beillesztése étrendünkbe

 

Frissen fiatalosan megöregedni, mindannyiunk természetes vágya. Ha képesek vagyunk az étrendünkbe beiktatni a vitaminokban, ásványi anyagokban, enzimekben gazdag friss zöldségeket, gyümölcsöket, csírákat, akkor ez a vágyunk teljesülhet. Miért kap hangsúlyt mindig a „friss”? Mert köztudott, hogy főzéssel csökken a legtöbb zöldség tápanyag és vitamin tartalma. Ez teszi indokolttá, hogy megjelenjenek táplálkozásunkba a friss, zöld ivólevek. Ismét hangsúlyoznom kell a bio zöldség választás fontosságát! A frissen készített bio zöldség – és gyümölcslevek rendszeres fogyasztása megerősíti immunrendszerünket, ami segíti a szervezet öngyógyítását és ellenálló képességét. A zöld levelekből kinyert lé az egyik legértékesebb fehérje – és vitaminforrás, mert az ásványi anyagokat olyan kötésben tartalmazza, amelyet szervezetünk képes hasznosítani.

 

 

Fontos tudnivalók a zöld turmixok készítéséről

 

A zöld turmixok készítésénél nincsenek konkrét súly meghatározások, hiszen a lédússág ugyanolyan súly esetében is különböző. Itt ismét hangsúlyozni kell a bio minőséget, mert a zöld levél szívja fel a legtöbb nitrátot a műtrágyából.

 

 

Tanácsok a készítéshez

 

A turmixgépbe először a gyümölcsöket tegyük be és kevés vízzel készítsünk pépet. Ha nagyok a zöld levelek, akkor késsel vágjuk fel kisebb darabokra és utána tegyük be a turmixba. Amennyiben túl sűrű a pépet kapunk, akkor tegyünk hozzá még egy kis vizet. Ha már teljesen sima és homogén az pép állaga, akkor öntsük fel annyi vízzel, hogy sűrű, de önthető legyen.

A következő tanács, hogy az arány 60 % gyümölcs és 40% zöld levél legyen, legalábbis kezdetben. Később, ha már megszoktuk a zöld levél ízt, lehet ezen az arányon változtatni.

Az egészséges zöldturmix három összetevőből áll: bio zöld levél, gyümölcs és tiszta víz. A mondás itt érvényes: a kevesebb több: kettőnél többféle zöld levél és két- háromnál több gyümölcs sose legyen a zöld turmixban.

Ha valamilyen intenzív ízű fűszernövényt is szeretnénk használni, azt mindig csak „második zöldként” tegyük a turmixba.

A kész zöldturmixot frissen kell fogyasztani. Ha akkor adagot készítettünk, hogy nem tudjuk, vagy nem akarjuk egyszerre elfogyasztani, akkor hűtőbe téve, csupán egy napig tároljuk.

  

 

A bio zöldség beszerzése

 

A bio zöldség beszerzésére ma már egyre több lehetőség kínálkozik. Szerkesztőségünk is partneri kapcsolatban áll egy biogazdasággal, nevezetesen a Nemes Biogazdasággal, ahonnan hetente szállítanak szerkesztőségünkön kívül még néhány átvevő pontra friss, szezonális bio zöldség csomagokat kétféle kiszerelésben. Akit érdekel, csatlakozhat vásárlói csoportunkhoz. Részletes felvilágosítással forduljanak Bereczki Krisztián irodavezetőnkhöz, aki bővebb felvilágosítással szívesen áll rendelkezésükre az alábbi telefonszámon: 36/70 430 5370, vagy vegyék fel a kapcsolatot Nemes Gábor biogazdával az alábbi elérhetőségen!

 

 

biozoldseg_nagy

 

 

Felhasznált irodalom: Lénárt Gitta: Élő italok könyve

 

Elérhetőség:

Nemes Gábor

biogazda

+36 70 701 7447