Itt a tavasz! Ilyenkor vészesen megszaporodik a női újságokban a különböző tisztító és méregtelítő tippek , cikkek száma…A téma helyes, viszont gyakran nélkülözi azt a tényt, hogy ahány test, annyi állapot, ahány ember, annyi kor és mindezek különböző terápiát, bánást igényelnek….

Előfordul olyan páciens, akit megvisel a böjt; elvesztik energiájukat, elfáradnak a kúra végére. A sokat emlegetett testi-lelki-szellemi megtisztulás nem érkezik…sőt inkább elgyengülnek tőle…

Kik ők, illetve kik azok, akiknek nem ajánlott a hosszabb böjtkúra? Elsősorban a gyenge, aszténiás típusú embereknek, akik gyakran fáznak, alacsony a vérnyomásuk. A hagyományos kínai orvoslás ezeket a tüneteket „ürességtüneteknek” nevezi, ami mindenre kiterjedő energiahiány formájában mutatkozik meg…Az ilyen embereknek nem való semmilyen kúra, ami hűt és kivezet…ha egészségügyi okból mégis javallt a böjt; bélgyulladás, reumatikus panasz vagy allergia – csak rövid, pár napig javallt ilyen esetben alkalmazni.

Túlsúlyosak is lehetnek érintettek…

Tévhit, hogy csak a kifejezetten sovány embereknek okozhat gondot a böjt. Túlsúlyosoknál is előfordul, hogy a kúrát meg kell szakítani, mert napokon át tartó fejfájással, rosszulléttel járó mélypontra kerülnek, amiből semmi sem tudja kimozdítani. Ilyenkor a testsúly sem csökken – vagy minimálisan, és a kúra végével az a néhány kiló is gyorsan visszajön.

 

 

Ennek több oka is lehet. Az egyik, ha a nyirokrendszerben pangás van, és eleve ez okozza a túlsúlyt, a püffedt külsőt. Ilyenkor például sokkal többet tehetünk egy intenzív nyirokterápiával, gyógynövényekkel, váltófürdők alkalmazásával vagy profi nyirokmasszázzsal…

Általában nem javasolt a böjt azoknak a pácienseknek, akik már rengeteg fogyókúrát kipróbáltak és egyik sem vált be. mivel a böjtkúra alatt csökken a szervezet nyugalmi energiafogyasztása, így a súlycsökkenés nem lesz jelentős, inkább csak további csalódást okoz a páciensnek…

 

Civilizációs betegségek legjobb ellenszere a böjt!

Már Hippokratész is megmondta..:”bármilyen gyógyszeres beavatkozást előzzön meg néhány napos táplálékmegvonás..” És bizony nem tévedett. Fontos ugyanis leszögezni, hogy a civilizációs betegségek gyakorisága mellett, melyekre egyébként a II. Világháború alatti hiányidőszakokban nem volt példa, ismét egyre fontosabb és érékesebb szerepet kap a böjt.

A levekre és zöldséglevesre alapuló méregkivezető módszer Otto Buchinger nevéhez fűződik, aki a XX. században fejlesztette ki a léböjt ma is alkalmazott szisztémáját.

 

 

A bél kitisztítása mellett fontos szerepet kap a mozgásterápia, a légzésgimnasztika, a vízterápiás módszerek – mint a fürdők és zuhanyok, de a tartalmas egyedüllét is hozzájárul a lelki tisztuláshoz.

A böjt hatásosságát számtalan kutatás és kísérlet is alátámasztja…miszerint „aki visszafogottan táplálkozik, tovább él. "

Az i-re a pontot az amerikai Cornell Egyetem kutatása tette fel, akik patkánytestvérpárokat választottak ki. Az egyik csoport annyit evett, amennyit akart, a másik viszont minden nap csak a társa által előző nap elfogyasztott tápláléknak a 70 százalékát kapta" – A kutatók azt találták, hogy a társuk táplálékának 70 százalékát kapó patkányok közel egyharmadnyival tovább éltek: két év helyett három évig. „A korlátozottan táplálkozó patkányok azért voltak hosszabb életűek, mert kevesebb spontán daganat alakult ki náluk. Aki többet eszik, intenzívebb az anyagcseréje, ami több DNS-másolást jelent, és ily módon több a lehetőség a hibára is"

 

Csökken a vérnyomás, felszabadulnak a mérgek

Friss kutatások szerint az éhes ember gyomrának falában a grelin elnevezésű hormon termelődik, amely hatást gyakorol a szívre és az érrendszerre is. A hormon hatására a szervezet egyfajta takarékos üzemmódra áll rá: lassabban ver a szív, csökken az erek a tágassága, valamint mérséklődik a vérnyomás. Az éhezés együtt jár a szervezetünk által tárolt mérgek felszabadulásával is. A májban gyakorlatilag minden zsírban oldódó méreg felhalmozódik, és amikor a testzsír már lebontásra került, és megkezdődik a májban lévő zsírok bontása is, ezek a mérgek felszabadulnak.

 

 

Emiatt leginkább a metabolikus zavaroknál válik be, idetartoznak a túlsúly, a magas vérnyomás, a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérzsír-és húgysavértékek is. Ezen kívül bevált reumás megbetegedéseknél, artrózis esetén segít helyreállítani a porcanyagcserét.

 

A gyakori rövid kúra is lehet megoldás

Hosszú ideig úgy gondolták, csak a minimum 7-10 napos böjt fejti ki hosszú távon a hatását, ám kiderült, hogy a gyakrabban, ám rövid, csupán 1-3 napos kúra is számos panasz csökkenéséhez vezet. Még a krónikus betegségek esetén is javulás érhető el általa anélkül, hogy kés alá kéne feküdnünk.

 

Konkrét tippek

Mivel a böjtkúra az első napokban komoly stresszt jelent a szervezet számára, gondos előkészületet igényel. Ez különösen a kúra első napján elengedhetetlen, amikor még farkaséhség, fejfájás és rossz hangulat léphet fel.

 

  • A böjt előtt el kell sajátítani a böjt alapszabályait és a tisztítás módszereit (beöntés, béltisztítás, teák, levesek és levek elkészítése, stb.). A böjtöt megelőző napokon ajánlatos a szokásosnál kevesebbet és egyszerűbbeket enni. Tanácsos gyümölcsöket és nyers táplálékot fogyasztani. A böjt reggelén pedig következhet a béltisztítás. Ezt célszerű pl. savanyú káposztalével, Glauber-vagy keserűsóval vagy beöntéssel/kolon-hidroterápiával végezni. A bél tisztítása gátolja a salakingerlő hatását és a visszaszívódást.
  • Hashajtó szert szedni (még szennát és kutyabengét sem!) a következő napokban nem kívánatos, mert ingerli a gyomorbél-szakaszt, és elektrolithiányt okozhat.
  • A kúra alatt naponta legalább 2,5-3 liter folyadékot meg kell inni. A bőséges folyadékmennyiségre azért van szükség, hogy a salak és a mérgek kiürüljenek.
  • A váltott zuhany és a száraz testledörzsölés serkentik a vér-és nyirokkeringést.
  • A salakanyagok a tüdőn, a bőrön és a nyálkahártyán választódnak ki. Ezért a testmozgás ugyancsak fontos feladat, mert serkenti a vérkeringést és a bomlástermékek kiürülését a szövetekből.
  • Elengedhetetlen az elegendő pihenés és alvás, mert az idegrendszernek is regenerálódásra van szüksége. Ekkortájt a rokonok és az ismerősök kritikáját a legnehezebb elviselni, ami a böjtölő kitartására vonatkozik.

 

Mindenkinek eredményes tavaszi megújulást kívánok!

Kautzky-Szemők Adrienn
okl.természetgyógyász, agrármérnök
reflexológus