Nos, az Egyesült Királyság (UK) 2020. január végével kilépett az EU-ból. A folyamat a tervek szerint idén lezárul. Mit is jelent a Brexit a mi kis pénztárcánkra nézve?

A fizetőeszköz marad az angol font, már csak az a kérdés, mennyit kell majd érte kiadnunk, ha venni szeretnénk. Ha valakinek tele van most a pénztárcája angol fonttal, gondolkodnia kell, eladja-e vagy sem. (Szerintem tartsa meg, az UK gazdasága erős, a pénze sem fog elértéktelenedni.)

Bár az Egyesült Királyság Európa nyugati „széle”, de így is rengeteg szállítmány jön és megy oda és vissza, egyelőre vámmentesen. A kereskedelemben, szállításban, fuvarozásban új megállapodásokat kell kötni. Kinek mi a tippje, olcsóbb lesz az áru vagy drágább?

brexit-1

Idén december 31-ig az ott élő uniós állampolgárok jogai változatlanok maradnak. OK és utána? Sokan vállalnak munkát Angliában, ott fizetik a társadalombiztosítást és kapnak annak alapján szolgáltatásokat, pl. gyűjtik a nyugdíjukhoz a befizetéseket. Megtanultak angolul, amit még Írországban is lehet használni, esetleg egy uniós szervezetnél, vagy még Svájcban, vagy egy olyan multinál, ahol angol a hivatalos munkanyelv.

Még az adatvédelem is bonyolultabb lesz, mert EU-n kívüli országba kerülnek az adataink! Ha pl. egy magyar vállalkozás egy UK vállalkozással áll kapcsolatban és személyes adatokat küldenek egymásnak, több biztonsági intézkedést kell alkalmazni, mert az adatok EU-n kívülre kerülnek.

Az EU-n belül az Egyesült Királyság bizony hozzájárult az unió gazdaságának fejlődéséhez, most csak reméljük, hogy nélkülük nem fog lassulni az EU gazdasági növekedése, mert az nekünk sem tenne jót.

Dr. Marczi Erika
+36-30 / 280-7475
emarczi@hu.inter.net