Torták sütés, liszt és cukor nélkül… bizonyára most azt kérdezed, hogy ez hogyan lehetséges? Úgy, hogy kizárólag csakis „élő” és nyers alapanyagokat használunk hozzá. Az alap hűtőszekrényben hetekig eláll, és pillanatok alatt tudunk belőle ínycsiklandozó tortát varázsolni. 

 

Sok dolgunk nincs vele, hiszen a hozzávalókat összekeverjük, ízesítjük és jól átgyúrjuk. Az így kapott masszát sütőpapírral bélelt forma aljára lenyomkodjuk és ha szeretnénk akkor egy 3 cm széles peremet is készíthetünk. Ha még nyersen puha a massza, akkor használjuk az aszalógépet. Tegyük be a torta alapot a gépbe 1-2 órára, míg meg nem szikkad. Ekkor lecsatoljuk a forma keretét és a sütőpapírral együtt leemeljük az alapról és visszatesszük az aszalógépbe 4-5 órára, hogy teljesen kiszáradjon.

Ízelítőként megosztok Veled néhány nyers torta alapreceptet.

 

Mákos alap

Hozzávalók

  • 15 dkg darált mák
  • 10 dkg őrölt lenmag
  • 15 dkg áztatott datolya
  • 5 dkg aszalt szilva
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 kávékanál vanília őrlemény
  • csipet só

 

Elkészítés

Az aszaltgyümölcsökből készítsünk konyhai robotgép segítségével pépet, majd belegyúrjuk a magokat és az ízesítőket. A mákos alaphoz szinte bármilyen töltelék illik. De nekem a kedvencem a citromos és a szilvás. 

 

Csokis tortalap

Hozzávalók

  • 10 dkg mandula
  • 10 dkg dió
  • 10 dkg napraforgómag
  • 10 dkg áztatott datolya
  • 2 evőkanál méz
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor

 

Elkészítés
A magokat beáztatjuk (a mandulát és a diót 12 órára, a napraforgómagnak elég 1-2 óra), majd lecsepegtetjük és leszárítjuk. Hozzáadjuk a datolyát, a mézet és a kakaóport, majd készre gyúrjuk. A legjobban a savanykás gyümölcsös töltelék illik hozzá.

 

Lénárt Gitta
www.lenartgitta.hu