Sok egészségapostol szerint a legegészségesebb kenyér a Chapati kenyér, mert élesztő nélküli, és  alacsony hőfokon (40 Celsius fok alatt) vagy csak a napon szárítják és úgy eszik.

Két fajtáját szeretném bemutatni.

 

A HUNZA-tal embereknek a Chapati kenyere
 

 

 

 

 

 

 

Hozzávalók:

0.5 bögre frissen őrölt köles liszt
0.5 bögre frissen őrölt teffliszt
0.5 bögre frissen őrölt hajdina liszt
0.5 bögre frissen őrölt kartoffel liszt (de helyettesíthetjük tetszés szerint másmilyen gluténmentes liszttel)
csipetnyi parajdi só
kb. 1 liter víz

 

Elkészítés

A liszteket egy mély edénybe tesszük, sózzuk és a vizet apránként adjuk hozzá és gyúrjuk össze. Akkor jó, ha már nem ragad az ujjunkhoz. A kész masszát egy nedves ruhával csavarjuk körbe és 30 percig pihentetjük, majd 8-10 darabra osztjuk, egyenként lapos köralakúra kinyújtjuk, és olajjal bekent rácson, alacsony hőmérsékleten (40 Celsius fok alatt) a sütőben szárítjuk. Ezt az utolsó lépést a HUNZA-tal asszonyai úgy oldják meg, hogy kiteszik a kenyeret a napsütésre, és a nap sugarai által szárítják meg.

 

 

Az INDIAI Chapati kenyér

 

 

 

 

 

 

 
Hozzávalók

 

2 bögre liszt, amely 4 vagy több különböző gluténmentes, frissen ledarált magokból áll össze
0.5 bögre víz
2 kávéskanál olaj (kender-, lenmag-, lenmagdotter-, olívaolaj)
csipetnyi parajdi só
1 palacsintasütő

 

Elkészítés

A liszteket egy mély edénybe tesszük, az olajat és a sót hozzáadjuk, majd egy kis vizet is. Kezdjük el gyúrni és lépésekben adjuk hozzá a többi vizet. Akkor jó, ha a massza nem ragad az ujjunkhoz. Az edényt egy nedves ruhával takarjuk le, és 10 percig pihentessük. A masszát 8-10 részre osszuk fel, és lisztezett deszkán nyújtsuk laposra. A palacsintasütőt forrósítsuk fel, itt már nem használunk olajat. A Chapati mindkét oldalát 1.5 percig, alacsony hőmérsékleten süssük (40 Celsius fok alatt). Ezután minden Chapati kenyeret GHEE-vel (indiai vaj) kenjünk be. Ha a Chapatit összesodorjuk, akkor, ahogy az indiaiak, kanálként is használhatjuk.

 

 

 

Busch-Turcsányi Sipos Éva

 

Természettudományok docense

 

eva.turcsanyi.busch@gmail.com

 

eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest