Krisztus után 129-199

“A gyógyítás művészete, az élet művészete!”

Miért és mikor keletkezik a testi “gyengeség” bennünk?- foglalkoztatta egy életen át Galenost.

Ha ezekben az időkben, Rómában valaki azt mondta, “hívd el a görögöt”, minden név és cím nélkül, mintha csak egy görög élt volna ott, akkor mindenki tudta, hogy ezen a Pergamonból származó csodadoktort, Galenost értette. Számára nem volt olyan betegség, amin nem tudott volna segíteni. Galenos volt az első, aki korának orvosi tudását összefoglalta és előszór leírta, miképp és milyen arányban kell a gyógyanyagokat összekeverni, hogy hassanak. Miként adagolják és konzerválják. Ebben a korban a gyógyászat, csak a filozófiának egy kis ága volt. Galenos szeretett volna rájönni, mi a titka annak, ha zöldséget vagy gyümölcsöt magunkhoz veszünk, akkor hogy lesz belőle hús és vér? Ezzel foglalkozott élete végéig. Nagyon fiatal volt még, amikor megállapította, hogy a test és a lélek nagyon erősen hat egymásra. Egy gyenge test, legyengíti a lelket és fordítva. Galenos filozófiája szerint, ha egy orvos segíteni szeretne a betegének, akkor annak, a lélek és a test egyensúlyának visszaállításában is otthonosnak kell lennie.

Galenos szerint, a testben 4 zaft van: vér, slejm, sárga epe és fekete epe. Szerinte akkor egészséges egy ember, ha ez a négy zaft egyensúlyban van. Galenos szerint a beteg ember vagy nagyon “nyirkos” vagy nagyon “száraz”, nagyon “meleg” vagy nagyon “hideg”. Szerinte a terápiának úgy kell lezajlania, hogy ha a beteg nagyon “meleg”, akkor a gyógykezelésnek “hűtőnek” kell lennie, ha “száraz”, akkor a kezelésnek “nedvesítőnek” kell lenni, hogy a test harmóniája visszaálljon. Korának egyik jellemző gyógymódja a “vércsapolás” volt. Ilyenkor a beteg test rákényszerült, hogy friss és egészséges vért állítson elő a lecsapolt vér pótlására és ezzel meggyógyuljon.

“Egyik ember sem olyan, mint a másik!”- mondta

Tehát nincs két azonos betegség, mint ahogy két azonos gyógymód és két azonos gyógyszer sincs. A legfontosabb volt nála először, a test “kitisztítása”. Eltávolítani azt a zaftot, amiből “sok” van, mert ez az oka a betegségnek. Számára fontos volt, a vér levétel, a köpölyözés, a vérszívó piócák, a hasmenést és az izzadást kiváltó dolgok. Amit Galenos ajánlott a betegeinek, azok úgynevezett “test tisztítószerek” voltak. Tudta azt is, ha a beteg nem azt szedi, amit ajánl, akkor még betegebb lesz, ha meg két dolgot is magához vesz egyidejűleg, akkor ezek “közömbösíthetik” a hatások mechanizmusát.

galenos1

Ma is ismert Galenos gyógymódja a természetes anyagokkal gyógyítok kőrében, aminek a hatékonyságát a mai természettudomány is alátámasztotta:

  • Sóska és uborka zaft láz ellen
  • Jó bor, mint általános gyógyszer
  • Cékla az egészség megtartásában és a jó vérképzésben stb.

Galenos fedezte fel a négy emberi temperamentum jellegzetességét:

  • szangvinikus
  • kolerikus
  • melankolikus
  • flegmatikus

Galenos szerint, ha valaki ebbe a négy csoportba van, az azt jelenti, hogy a testének egészséges “közepét” átmenetileg, vagy hosszú távon elvesztette. Ezt nem a sors végzetének vagy az Istenek büntetésének vélte. Galenos természetes gyógymódja erre a Hypericum  (Orbánc fű ill. csúzfű) és annak az olaja volt.

Orbáncfű olaj

Hozzávalók

25 g orbáncfű felső levele és a kis sárga virága

1/2 liter olívaolaj

Elkészítés

A leveleket és a virágokat kézzel eltépjük kis darabokra, közben hálát adunk (megköszönjük) a növénynek a gyógyító erejét. Egy széles szájú jól záródó üvegbe tesszük  és az olajat ráöntjük. Hat héten át a napra kitesszük. Az olaj lassan vérpiros színű lesz.

Az így kapott olajat, lenszöveten keresztül egy másik sötét üvegbe áttöltjük és hidegen, sötét helyen tároljuk.

A modern gyógyászat is beigazolta, hogy az orbáncfű egy növényi antidepresszíva.

Galenos receptjei és gyógymódjai ma is igazak és tanulságosak mindannyiunknak.

Szeretettel ajánlom mindenkinek!

Busch-Turcsányi Sipos Éva
Természettudományok docense
[email protected]
eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest