JP Morgan, az egyik legnagyobb amerikai bank elindította az amerikai dollár által támogatott crypto-valuta alkalmazását – JPM Coin. A befektetési bank olyan tőkét indított használatra, mint a stable coin, amelyet széles körben használnak majd: a határokon átnyúló fizetésektől a kincstári kötelezettségek alkalmazásáig.
 
A banki óriás, napi 6 trillió dollár értékű tranzakciót dolgoz fel, amelyek közül egy részt a létrehozott JPM-Coinon keresztül fog elvégezni. Az érme csak az intézményi ügyfelek számára lesz elérhető, akik USA dollárért vásárolhatják meg.
 
 
Umar Farouk, a JP Morgan blockchain projektjének vezetője a tőkén három fő felhasználási területét látja:
 
1. Nemzetközi fizetések. A nagyvállalatok naponta több millió dollárt utalnak Swift banki átutalással, ami általában több napot vesz igénybe, és a token segítségével szinte azonnali elszámolás történik.
 
2. Értékpapír-tranzakciók – Farouk azt állítja, hogy a JP Morgan egy 150 millió dolláros letéti igazolást hozott létre egy kanadai bank számára.
 
3. A kincstárjegyekben tartott dollárok cseréje. A tőkén helyettesítheti a világon a nagyvállalatok leányvállalatai által birtokolt dollárt.
 
A JP Morgan vezérigazgatója, Jamie Dimon nem egyszer kritizálta a crypto-valutát, a Bitcoin-t „átverésnek” is nevezte, de most kihasználja az úttörő szerepét, és a vállalati fizetési piac jelentős részét megnyeri.
 
Tel.: +3615500124