Felhívjuk szíves figyelmét, hogy oldalunk a felhasználói élmény javítása érdekében sütiket használ. Bővebb információért kattintson ide.

A sör gyógyhatása

Írta: Csak a Nőknek magazin 2019/04/13 0 hozzászólás Receptek,
A sör „folyékony kenyér”, de alkohol is egyben. Azt mindenki tudja, hogy a túlzott alkoholfogyasztás káros az egészségre. Mellette már több ezer éve ismert a sör gyógyhatása is. Aristoteles altatónak, Hippokrates a láz csökkentésére ajánlotta.
 
A sör „új felfedezése” Paracelsus nevéhez fűződik, szerinte a „sör egy isteni gyógyszer a betegségek ellen”. A sört egyszerűen „gyógy sörnek” nevezte.
 
Most hallom, hogy sokan ezt olvasva fellélegeznek, és azt mondják: „ezt mindig is tudtam!”
 
A mai modern orvoslás is megerősíti, hogy a sörnek gyógyító hatása is van, ezt az alkotórészeinek köszönheti. Mértékkel fogyasztva, tisztán vagy különböző ételek készítésére is használhatjuk gyógyulásunk érdekében.
 
A napi kozmetikában is fontos szerepe van. A sör alkohol és erjedés útján készül. A sörnek erős antioxidáns hatása van (a szabadgyököket leköti és semlegesíti), sokkal több B-vitamint tartalmaz, mint pl. a bor. Egy pohár sörben 0,1 mgr B6-vitamin van, ez duplája, mint ami egy pohár borban van.
 
A sör jó a beleknek, az immunrendszert erősíti. Az LDL-koleszterin szintet csökkenti, a vércukor szintet és a véráramlást pozitívan befolyásolja. A máj és az epe működését, a zsírfeldolgozást optimalizálja. Európában vannak klinikák, ahol bizonyos betegségeket sörrel gyógyítanak. Van olyan európai ország, ahol ezek a betegek, betegbiztosítási vényre (orvosi receptre) sört kapnak.
 
Megállapított tény, hogy a sör a különböző biokémiai folyamatokat a testben lelassítja, a gyulladásos folyamatokat gyógyítja. A sör gyógyhatása azonos vagy még jobb, mint a zöld teának. A sör sok tudós és orvos szerint fontos szerepet játszik a szívinfarktus, az érszűkület (arteriosklerose) megelőzésében. Ez a gyógyászatban fontos tulajdonsága, a keserű ízre vezethető vissza. Érdekes, hogy ennél az emberek nagyrészénél kedvelt italban, a sörben megmaradt a keserű íz, míg a ma vásárolható összes zöldségféléknél pedig az utolsó tíz évben, egyre inkább eltávolították keresztezésekkel ezt a gyógyító ízt. Itt szeretném nyomatékosan felhívni a figyelmet a keserű íz gyógyhatására. A keserű barackmagban található B17 vitamin, az Amigdalin gyógyhatása, nagyon kiemelkedő az alternatív rák gyógyításában.
 
 
 
Gyógyászatilag nézve a sokféle „modern sör” már nem keserű, alig van benne Xanthohumol. A Xanthohumol hatása hasonló, mint az ösztrogén, ami védi a testet a csontritkulástól (osteroporose), és az érszűkülettől, ami gyakran a havi vérzés kimaradása után lép fel. Egy ismert gyógyszer, a házi patikában a hasmenés és a megfázás esetén a meleg sör.
 
A sör, ha gluténtartalmú gabonából készül, akkor nem alkalmas gluténallergia esetén. Ma már glutén nélküli gabonákból is tudnak sört előállítani. Itt kukorica, rizs, köles, hajdina, kender, csili, gyümölcs stb. az alapanyag.
 
A sör egészséges, de mértékkel kell fogyasztani! Naponta 1 liter sör, még a WHO (Egészségügyi Világszervezet) szerint is gyógyhatású. A veséket munkába állítja, segíti a méregtelenítést. Jó a hatása az emésztésben. Megnyugtató hatását a sör keserű ízére vezetik vissza. Magas a kálium tartalma a sörnek, ezért kifejezetten jó hatása van az agy anyagcserére. 1 liter sörben kb. 1 gr foszforsav van.
 
Angol tudósok szerint, ha fél liter sört naponta megiszunk, az meghosszabbítja az életünket 2 évvel. Ez érvényes az alkoholmentes sörre is. De nem csak az életet hosszabbítja meg, hanem felére csökkenti a mell- és méhnyakrák kialakulásának a lehetőségét, illetve annak növekedését.
 
Német orvosok szerint, egy sör a grillhúshoz, annak rákkeltő hatását felezi vagy semlegesíti. München mellett egy sörgyárban már elkezdődött az első „gyógy sör” készítése. Benne a Xanthohumol mennyiség lett felemelve (10-30-szor nagyobb, mint egy átlagos sörnél). A sör neve „XAN-SÖR”.
 
Egy átlagos sörben kb. 2000 bioaktív anyag van. Ezek a test sejtjeit védik, természetes antibiotikumok, az immunrendszert aktiválják és az idegsejteket megnyugtatják. Kiváló gyógyhatású ezért az Alzheimer és a Demencia betegségeknél is. A sör védi a gyomor egészségét, ezért jobb lesz ott a tápanyagok és a vitaminok feldolgozása. Ne féljünk a „sörhas” legendától. Ha módjával isszuk, akkor nem leszünk túlsúlyosak. Egy pohár sör kevesebb kalóriát tartalmaz, mint egy pohár tej vagy almalé. A sör nátrium szegény, kevesebb kalóriát tartalmaz, ezért gyógyhatású a vesebetegségeknél. A sör fokozza a vizelet képződését. Gyógyhatású a vesekövek esetén is. Egy üveg sör naponta a vese rizikót 40%-al csökkenti.
 
A szomjúságot hamarabb eloltja, mint a víz. Kis alkohol tartalma miatt a vérereket tágítja. A régen sokat hirdetett sótlan vagy kevés só felhasználása az étkezésben, hosszabb idő elteltével a vesebetegségeket is maga után vonta. Ez a sótlan étkezést a túlsúly, a magas vérnyomás és a vérkeringési betegségeknél volt ajánlva. Itt a cél, a vízelvonás volt a test szövetéiből. Amerikai orvosok a vese későbbi megbetegedésének elkerülése végett, a sörivást ajánlották ezeknek a betegeknek. Máj és epe betegségeket is gyógyítanak, az úgynevezett „sör klinikákon”, Németországban eredménnyel.
 
A modern söripar haladva a divattal, egy Anti-againg sört is létre hozott. Itt az összetevők sólé (26 %-os himalája sós víz), spirulina alga, flavonoid Querzitin stb.
 
Összefoglalva a sör gyógyhatását
 
Védelem
  • a szívnek és a vérkeringésnek
  • az agynak és az idegeknek (szellemet frissen tartja)
  • az emésztésben (kevés kalciumot és sok magnéziumot tartalmaz)
  • a torok és az orr betegségekben
  • a csontritkulás ellen
  • a rák ellen
  • a bőrnek és a hajnak
  • étrendkiegészítő a terhes és a szoptatós anyáknak
Néhány recept a sör felhasználásával
 
Meleg sör
 
 
Hozzávalók
 
(nem szabad forralni, csak kb. 70 Celsius fokra hevíteni)
  • 1 üveg sör (Malz sör)
  • 1 db fahéj rúd vagy 0,5 kávéskanál őrölt fahéj
  • 0,5 kávéskanál Bourbon vanília
  • 1-2 evőkanál juharszirup vagy méz
  • 250 ml tejszínhab, édesítés nélkül
  • 2 tojássárgája
  • 0,5 kávéskanál gesztenye- vagy rizsliszt
Elkészítés
 
A sört melegítsük fel, a fűszereket és a szirupot adjuk hozzá, majd a tejszínt is. A tojássárgáját a liszttel kevés hideg vízben összekeverjük és a 70 Celsius fokos sörhöz adjuk, majd összekeverjük. Óvatosan keverjük, nehogy a tojássárgája csomós legyen. Melegen igyuk meg.
 
Sörpuncs
 
 
Hozzávalók
  • 1 liter világos sör
  • 2 db tojás
  • 4 evőkanál juharszirup vagy kókuszvirág cukor
  • 1 bio citrom reszelt héja
  • csipetnyi szerecsendió lereszelve
Elkészítés
 
A tojásfehérjét csipetnyi parajdi sóval kemény habbá felverjük. Az édesítőt a tojássárgájával óvatosan hozzáadjuk. A sört a citrom reszelt héjával felmelegítjük max. 70 Celsius fokra. A tojás keveréket vigyázva hozzáadjuk. Meleg üvegekbe töltjük, a tetejét megszórjuk reszelt szerecsendióval. Melegen igyuk meg.
 
Sör likőr
 
 
Hozzávalók
  • 2 liter erős sör
  • 5 evőkanál méz vagy juharszirup
  • 2-3 vaníliarúd vagy 1 kávéskanál őrölt Bourbon vanília
  • 1 liter fehér alkohol pl.: vodka
Elkészítés
 
A sört, az édesítőt és a vaníliát 20 percig felfőzzük max. 70 Celsius fokra. Aztán hagyjuk kihűlni. Hozzáadjuk az alkoholt. Egy szép üvegbe leszűrjük. Hűtőbe tároljuk és hidegen elfogyasztjuk.
 
Főzés nélküli sörleves
 
 
Hozzávalók
  • 1 üveg sör
  • ízlés szerint édesítőszer, de ez el is maradhat (méz vagy juharszirup)
  • 2 db citrom kifacsart leve
  • 2 bio citrom reszelt héja
  • 1 csésze mazsola
  • chapati kenyér
Elkészítés
 
A sört édesítsük, a citromlét és a reszelt héját adjuk hozzá, majd a mazsolát is. Tegyük hütőbe. Ha lehűlt, akkor hidegen kenyérrel tálaljuk.
 
Sör, burgonyával
 
 
(A régi keleti preußok receptje)
 
Hozzávalók
  • 800 gr főtt burgonya
  • 0,5 liter sör
  • 0,25 liter sima húsleves
  • 1 evőkanál juharszirup vagy méz
  • 1 fej hagyma
  • 5-6 db szegfűszeg
  • pár csepp ecet vagy citromlé
  • 1 kávéskanál burgonyaliszt
Elkészítés
 
A főtt burgonyát pucoljuk meg és vágjuk fel vastagabb darabokra. A többi összetevőt, a liszt és a húsleves kivételével főzzük fel max. 70 Celsius fokra és hagyjuk állni 15 percig. Adjuk hozzá a húslevest és a liszttel sörösijük. A felszeletelt burgonyát tegyük bele és 15 percig kis lángon forrósítsuk át.
 
Sörpuding
 
 
Hozzávalók
  • 1 liter világos sör
  • 250 gr kókuszvirág cukor
  • 1 db vanília rúd vagy 1 kávéskanál őrölt Buorbon vanília
  • 200 gr tápiókaliszt
  • 3 db tojássárgája
  • 150 gr alkoholba áztatott puha mazsola
  • 150 gr mandula darabok
  • 200 ml tejszín, édesítés nélkül
  • kevés vaj vagy Ghee
  • 4-5 kávéskanál málna szirup vagy darabos lekvár
Elkészítés
 
A sört az édesítővel és a vaníliával felfőzzük max. 70 Celsius fokra. A tápiókalisztet adjuk hozzá és keverjük, amíg sima és sűrű nem lesz. A sört a tűzhelyről levesszük, a tojássárgáját és a mazsolát is hozzáadjuk. Az így kapott pudingot vízfürdőben 30 percig melegítsük fel. Hidegen vagy melegen tálaljuk málnasziruppal vagy a darabos lekvárral.
 
Sörös panír
 
 
Hozzávalók
  • 250 ml sör
  • 6-7 evőkanál csicseriborsóliszt vagy teff liszt (vad köles) 
  • 2 evőkanál kókuszolaj vagy zsír
  • 0,5 kávéskanál kókuszvirág cukor vagy cukornád por
  • csipetnyi parajdi só
Elkészítés
 
A sört egy mély edénybe öntsük, a lisztet apránként adjuk hozzá és jól keverjük össze. A kókuszolajat, a sót és a cukrot is tegyük bele, majd keverjük jól össze. Panírozhatunk vele mindent. Kiváló, ha előre főtt karfiolt, brokkolit, burgonyát, zöldbabot, félbevágott főtt tojást stb. de vékonyra vágott almát, körtét is kisüthetünk vele.
 
Könnyű, egészséges étel.
 
Nyugodt lelkiismerettel igyunk naponta egy pohár sört, mert mint láttuk a sör egészséges!
 
Egészségedre!
 
Busch-Turcsányi Sipos Éva
Természettudományok docense
eva.turcsanyi.busch@gmail.com
eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest

Szólj hozzá!