Felhívjuk szíves figyelmét, hogy oldalunk a felhasználói élmény javítása érdekében sütiket használ. Bővebb információért kattintson ide.

Akarsz egy 2 személyes wellness hétvégét nyerni?

Írta: Csak a Nőknek magazin 2018/11/06 0 hozzászólás Programok,Életmód,Receptek,

 

 

Küldd be receptedet a Főzz másképpen! receptversenyre!

 

 

Az elhízás népbetegség Magyarországon. A legfrissebb OECD jelentés szerint a magyarok Európa legelhízottabb nemzete; a 15 év felettiek 30 százaléka elhízott, és sajnos világszinten is a negyedik helyen állunk.  Az sem szívderítő, hogy  2025-re 369 ezer lesz a túlsúlyos vagy az elhízott gyerekek száma! Ráadásul már most most minden negyedik-ötödik  gyermek túlsúlyos vagy elhízott, vagyis az elmúlt húsz évben megháromszorozódott a túlsúlyos gyerekek száma hazánkban. Ennek következtében már a gyerekek körében is egyre gyakoribb a magas vérnyomás és a cukorbetegség, ami azelőtt csak a felnőttekre volt jellemző.

 


Az Egészségügyi Világszervezet már 1998-ban krónikus visszatérő betegségnek nyilvánította az elhízást, így semmiképpen nem tekinthető csak esztétikai kérdésnek. A fenti rémisztő statisztikát pedig kiegészíthetjük azzal, hogy az elhízás számos krónikus betegség előidézője is egyben, így önálló kockázati tényezője. A vele együtt járó társbetegségek /  szív- érrendszeri betegségek, hipertónia, 2. típusú diabetes, kóros lipidanyagcsere, valamint egyes daganatos betegségek/  kezelése csillagászati összegekbe kerül, nem beszélve a családi tragédiákról.

 

 

 

 

A fotón Csendes Krisztina Cukkinis-csicsókás vagdalt tortáját láthatják, a recept már a versenyre érkezett.

 

Az elhízás megelőzése egészségünk, életminőségünk, munkaképességünk, sőt mentális állapotunk szempontjából is alapvető, ugyanakkor a népegészségügy helyzete/ mortalitási és morbiditási mutatóink/ szempontjából sem elhanyagolható. A túlsúly és az elhízás kialakulásában, megelőzésében és kezelésében a kiegyensúlyozott táplálkozás elsőrendű fontosságú. Korunk táplálkozási szokásait kóros mennyiségű és kóros összetételű tápanyagfelvétel jellemzi. Rohanó életmódunk magába foglalja a rohamos étkezést és a pluszkalóriákra épülő táplálkozást, amely ellen kellő mértéktartással, tudatos étrendtervezéssel, főzési alapismeretek elsajátításával vehetjük fel a küzdelmet.

 


Ezért fogta meg egymás kezét egy civil és egy szakmai szervezet, a Kor Kontroll Társaság és a Magyar Elhízástudományi Társaság, és írtuk ki a Főzz másképpen! receptversenyt, amivel szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű ételeket kell fogyasztani az elhízás megelőzéséhez!
Hogy milyen ételeket érdemes főzni és enni? Pályázhat mindenki, aki tenni szeretne azért, hogy ne rakódjanak ránk a plusz kilók, és ismer olyan recepteket, amelyek testsúlymegőrzők, vagy ami még jobb, testsúlycsökkentők. Olyan ételek receptjeit keressük, melyek segítséget nyújthatnak a testsúly normalizálásához, így a már kialakult betegségek, például a diabétesz egyensúlyban tartásához, valamint a testsúly rendezésével a betegségek megelőzéséhez is!

 

 


Pályázati kiírásunkat a Kor Kontroll Társaság portálján olvashatják: http://korkontrolltarsasag.hu/hu/cim:FOZZ-MASKEPPEN_6

 

 


Tavalyi receptversenyünket egy komarnói gasztroblogger nyerte/ 30 kilót dobott le magáról saját receptjeivel/  de a legjobb tíz közé a dietetikus, az adminisztrátor, az óvónő és a nagymama is bekerült.

 

Reméljük indokaink az Ön érdeklődését is felkeltik!

 

November 20-ig várjuk a a legfinomabb és a legegészségesebb ételek receptjeit, hogy megismerhessük és közzé tehessük azokat!

 

A pályázatokat e-mailben kérjük a következő címre eljuttatni: receptverseny@korkontrolltarsasag.hu

 

Szólj hozzá!