Felhívjuk szíves figyelmét, hogy oldalunk a felhasználói élmény javítása érdekében sütiket használ. Bővebb információért kattintson ide.

Augusztusi levesek

Írta: Csak a Nőknek magazin 2019/08/20 0 hozzászólás Tippek, tanácsok,

Az évkörben, a nyár derekán a legtüzesebb hónap az augusztus. Ilyenkor már beérett a gabona, aratások kezdődnek mindenhol és a hagyományos kiskert zöldségei a kertből szüretelhetőek és az őszibarack illatosan mosolyog a fáról. A lédús, érett világ még nem fordul száradásba, a friss ízek még tobzódnak a ragyogó napsütésben. Ilyenkor kell magunkba szívni a télre valót. Megélni a melegség, a kiforrottság és az érettség minőségeit. A piacokon öröm körbe sétálni, a friss levelek és saláták zöldje a dinnye lédús pirosával vetekszik. Fontos, hogy sokat igyunk! Ez nem csak a vízre „értendő”, hanem a lédús ételek sokféleségére is. Levesek nem csak melegen, de hidegen is kitűnő üdítők, fogyasszuk! Sokan nem tudják, hogy a csípős íz életmentő lehet a nagy forróságban, mert fertőtlenítő hatása van.


Nézzünk néhány nemzetközi példát a világ gasztronómiai kínálatából nyárra, ezúttal hús nélkül
 

Spanyolország
 

Gazpacho – Ez a hideg zöldségkrémleves vöröshagyma, sok paradicsom, paprika, fokhagyma és kígyóuborkából készül. Az alapanyagokat tisztítás és aprítás után sóval fűszerezik és turmixolva pirítóssal, bagettel vagy grissinivel is kiváló.

 


Magyarország


Tejfölös zöldbableves – A fokhagymás alapon futtatott zöldbab vajjal elkészítve a legfinomabb, főzéshez vízzel felengedve s tejföllel habarva, petrezselyemmel tálalva a legjobb.

 


Hideg meggyleves mentával– kimagozott friss gyümölcsből, bőlére eresztve fahéjjal és vaníliával. 

 

 

Thaiföld


TomYum – Kókusztejes-zöldséges-chilis leves, ami egyszerre csípős és savanykás, ezért kiváló forró napokra is, mert hőséget okozva beindítja a szervezet automatikus hűtését. Alapja a galangal, a gyömbér és a thai citromfű, ami nem azonos a magyar citromfűvel! Friss lime illik mellé.

 


Olaszország


Minestrone – a többféle hüvelyesből készült gazdag zöldségleves nyáron az igazi, amikor minden zöldség a kertből beszerezhető. Különlegessége a csicseriborsó, zöldborsó mellett.

 


Franciaország

 

Hagymaleves, amiben többféle hagyma az alap, fehérborral és sok vajjal készül. Gyakran az erre a célra készült cipóban tálalják, s annak tetejével kanalazzák. Fehérbors illik mellé.

 


Görögország


Tarator – Ez a kaporral és friss fokhagymával készült hideg uborkás joghurtleves az egyik legüdítőbb előétel a nyári forróságban. Titka a só és a görög-joghurt savanykás íze. 

 


Japán


Miso leves – A japán taxisofőrök védőeledele. Legnagyobb nyomelem és vitaminforrásunk a fermentált élelmiszer, aminek ősi példája, ez a fermentált szójapasztával: miso készült leves. A gyökérzöldségekből főzött leves folyadék állagába keverünk a pasztából, amitől jellegzetesen ízes lesz, és sötét színt kap. Nagy méregtelenítő hatása miatt kitűnő erőlevesnek is tartják, Japánban naponta fogyasztják. Gyakran tofuval, csírával vagy tengeri algával.

 


Oroszország


Borscs – Sűrű, paradicsomos céklaleves, amiben hagyma és sárgarépa is fő. Ecettel és joghurttal ízesítve igazán pikáns, húsleves alap helyett pár szem mazsolával feldobva javaslom.

 


Kína


Édes-savanyú leves – Rizsecettel savanyított, általában barnacukorral és szójaszósszal ízesített leves, amit keményítővel sűrítenek. Ettől olyan „kenyérszerű” ízt kap a leves. Ropogós, vékony szálakra vágott zöldségekkel, fafülgomba és tofu (szójababtúró) tartozik hozzá.

 


Praktikus tanácsok

  1. A nyárban sokat számít a folyadék pótlása. Ha beemeljük az étkezésink részeként a levest, biztosított a folyadékveszteség pótlása, amit a nagy meleg miatt kiizzadunk.
  2. Menta és citromfű, két olyan növény, aminek a levele a nyári leveseket is könnyen megbolondítja. Ne fukarkodjunk saját cserépben ültetve frisset nevelni, mert egy-egy levél olajával, illatával is elég.

Linka

Szólj hozzá!