Felhívjuk szíves figyelmét, hogy oldalunk a felhasználói élmény javítása érdekében sütiket használ. Bővebb információért kattintson ide.

Az élet tengere, a könnyek gyógyító óceánja

Írta: Csak a Nőknek magazin 2019/04/11 0 hozzászólás Tippek, tanácsok,

A szemünk, mint az arc gödrös kialakításával védett éke – a mai kor legjellemzőbb érzékszerve lett. A vizualitás fontosságát évtizedek óta erősíti nem csak a tudomány, de a divat, és a televízió is. Életünk használt területein átvette az egyeduralmat a kép. Fogyasztóvá tettük a szemünk, pedig a féktelen befogadás mellett egy szelektív és feldolgozást elősegítő szerepe is lenne, a tiszta érzékelésre. Tényleg így akartuk? Szemünk - lévén kettő van belőle első pillantásra - páros szerv. A lélek tükreként uralja az arcot. A tekintet attól olyan meghatározó és egyedi, mert mélységeket mutat, érzéseket és viszonyokat is képes kifejezni, no meg gerjeszteni bennünk. Minden egyes találkozáskor, az ember keresi a szemkontaktust, mert kapcsolódni akar önmagával és a másikkal egyaránt. A szem automatikusan lát – sokszor nem csak azt, amit elébe tárnak. Erre egyre jobban figyelünk. Hallgatunk is rá? 

 


A fej uralkodó szerve miatt meghatározó lett a látott kép és sokban alakította testi mozgásunk az idők során. Kisbabáknál nagyon jól megfigyelhető, ahogyan a fejükön lévő szem látta kép hogyan vezeti a testüket. A gerinc legtetején elhelyezkedő koponya miként fordul a szem érdeklődésének irányába és a gerinc csigolyáink adta mobilitás miként hozza mozgásba az egész törzset és a végtagokat. A fejen elhelyezkedő szemek irányítanak a szaglás,(orr), a hallás(fül) vagy akár az érintés(bőr felület) élményei előtt. 

 


A szemünk és a lelkünk kapcsolatának egyetlen megjelenési formája maradt csupán, ami emlékeztethetne valódi tartalmára: a könnyek. Ha élmények érnek, azt a szív szintjén kell feldolgozni, parancsba foglalni és továbbítani az agyunknak, ami aztán végre hajtja, amit szeretnénk. Minden hatással van ránk és ez azzal is igaz, amit nem látunk, vagy amiről azt hisszük, nincs jelen. Mások gondolatai vagy a mobiltelefonok hullámai épp úgy, mint a víz hullámzása, hatnak ránk. A különbség az elért eredményben van. A tiszta, természetes víz gyógy-ereje régóta ismert, egy tenger vagy tó mellett lenni is üdítő. Felkavaró. Eufórikus lehet. Ezzel szemben - és nem mellett - a mikrohullámú sütő vagy a mobil-telefon rendszeres használata eltompít és részeinkre bont, amiért az egész-ségünk sérül. A minket ért hatások folyama, a könnyek óceánja segíthet helyén tartani egyensúlyunk. Kiegyenlíti a külvilág és belsőnk között feszülő különbséget. Segít kezdeni valamit azzal, ami elviselhetetlenül jó vagy kiemelkedően nehéz. Sírni, ma bátorság. Sírni az őszinte emberek tudnak. Merjenek önmaguk lenni és engedjék magukhoz az érzéseiket. Ússzanak az árral, hogy a könnyek folyama erővel és bátorsággal összekapcsolja, ami egyszer csak darabokra hullni látszik. Sírni kell. Divat az egész-ség.


Praktikus tanács


Érdemes lenne egyszer egy vacsorát bekötött szemmel elköltenünk, hogy újra átélhessük a többi érzékünk adta lehetőségek tárházának „tereit”. Vagy csukott szemmel kiválasztani a közeli családtagokat az illatuk alapján. A kép sokban hat a többi érzékszervünkre is, mindenki ismeri a gőzölgően érzékletes ételfotó keltette éhség-érzet jelenségét. A nőkkel és a szexualitással kapcsolatos manipulációt nem is említve. Korunk kihasználja ezeket az élményeket. Hagyjuk?


Linka

 

Szólj hozzá!