Felhívjuk szíves figyelmét, hogy oldalunk a felhasználói élmény javítása érdekében sütiket használ. Bővebb információért kattintson ide.

Azok a csodálatos baktériumok! 1. rész

Írta: Csak a Nőknek magazin 2019/02/16 0 hozzászólás Életmód,Tippek, tanácsok,

 


Télidőben sokan vagyunk megfázva, kevesen élvezhetjük a hideg adta sportok és a jó levegő áldását! Szerencsés csillagzat alatt született, aki a Kárpát-medencében, s azon belül is Magyarországon született, mert olyan növényekkel vagyunk körbe véve, amik természetüknél fogva megvédenek a betegségektől.

 

Ilyen különlegesség a kökény, a csipkebogyó, a fekete-retek (korábbi cikkekhez: Divat az egész-ség) hazánkban és a tejsavas erjesztéssel tartósított, savanyított zöldségek sora. A tejtermékekből is a savanyított, az aludttej a legalkalmasabb emberi fogyasztásra, ami alatt azt értem, hogy ez a könnyű, de gyógyító–baktériumokban, vitaminokban és ásványi anyagokba gazdag étel talán a legkönnyebben emészthető a tejtermékek közül. Már az megmutatja egy tej minőségét, hogy megalszik-e, s a tej-szín sárgás vastagsága megül-e a tetején. Eszenciák ezek az anyagok, amikkel legalább annyi tisztelettel bánjunk, mint azokkal az állatokkal, akik megajándékoznak velük. 

 


 

Ha nincs mód a saját tartásra, válasszunk olyan gazdát, akitől közvetlenül vásárolhatunk és személyesen győződhetünk meg az állattal való kapcsolatának mélységéről. Ha húst fogyasztunk, se adjuk alább! Ezek a haszonállatok tőlünk függnek, háziállatokként minket is tartanak, ezt szíves szóval, kedves tartással tudjuk meghálálni. Azok az emberek, akik felvállalták a tartásukat, s ezzel a mi – emberek – táplálását, különleges értéket hordoznak. Az életét.

 


 

Tiszteljük meg a munkájukat, amit helyettünk is végeznek, mert nem élhet mindenki farmon, s foglalkozhat a táplálék megteremtésével. Igaz? Számtalan mozgalom indult a háztáji és a családi farmok életben tartásáért, támogassuk vásárlásainkkal és rendszeres megrendeléseinkkel a köz – és önmagunk – egész-ségét. Így mindenki „jól jár, s messzire érhet”!

 


 

Praktikus tanácsok

 

1., A hideg napok kiemelten sok vitamint és energiát kívánnak szervezetünktől. A test működtetése és egyáltalán a melegen tartása is sokkal többet kíván tőlünk, mint nyáron. A természetes anyagokkal körül vett és beburkolt ember könnyebben alkalmazkodik a külvilág viszontagságaihoz, ha a táplálék bevitelénél is ezt tartjuk szem előtt. 

 


 


Gyapjú sál, takaró, vegyszermentes, azaz a szervezetünk szempontjából könnyen emészthető élelmiszerek, kevés méz és egyszerű, főtt és nyers idény ételek. Tejsavas erjesztésű zöldségek korlátlanul.

 

2., Ki ne akarná kihozni a maximumot magából télvíz idején is? – készítsünk otthon könnyen emészthető gyomor-erősítőt: „Aludttej. Jó minőségű tejet egy kannába, kedves kancsóba, vagy egyszerűen egy befőttes üvegbe kitöltünk és szoba hőmérsékleten egy kis darab tiszta anyaggal letakarva nyugodt helyre teszünk. Szerencsés a kamra csendje, a konyha szegelete vagy kredence. Amikor összeáll, s kocsonyássá válik, enyhén savanykás ízzel és hűsítő érzetével, elkészült. Meleg egytálételek kísérője, friss, kovászos kenyér mellé vacsorára, ebédre, reggelire is kiváló Főzéshez levesekbe tálaláskor (bableves), zöldséges ragukhoz az ízek selymesebbé tételéhez vagy rakott ételekbe, mártásokhoz ajánlom. Ha elkészült, hűtőben tárolom, ha elvált a savó (két komponensre esik egy sűrűbb fehér és egy vizesebb) felforralva és anyagon átszűrve túrót ad.” 

- részlet Linka szakácskönyvéből

 

Linka

Szólj hozzá!