Felhívjuk szíves figyelmét, hogy oldalunk a felhasználói élmény javítása érdekében sütiket használ. Bővebb információért kattintson ide.

Fűtés, szellőztetés, illatosítás

Írta: Csak a Nőknek magazin 2019/01/12 0 hozzászólás Életmód,Család,Tippek, tanácsok,

  

A hideg, fűtést igénylő hónapokban több a család kiadása és gyakori a betegségeket okozó falpenészedés veszélye. De aki átgondolja, hogy mit csinál és hogyan, az a kiadásait ezen a téren is csökkentheti.

 

Összegyűjtöttem 13 jó tanácsot, amely segíthet egy egészséges téli szoba levegőjének a megteremtésében.

 

 

 • A  szobát ne hagyjuk kihűlni!

Minél melegebb a levegő, annál több nedvesség fog összegyűlni. Átlagosan 20-23 Celsius fok az ideális. A hálószoba se legyen 18 Celsius foknál hidegebb.

 

 • Vezessük ki a nedvességet!

A főzés, fürdés és a lélegzésünk által egy 3-4 fős családnál naponta 6-8 liter víz, nedves pára keletkezik. A modern lakásoknál (ahol jól záródó ablakok és ajtók vannak) muszáj kivezetni ezt

a nedvességet. Ezért fontos, hogy 3-5 alkalommal szellőztessünk.

 

 • Akadályozzuk meg a falak lehűlését!

A meleg levegő több vizet tud magához kötni. Ha hidegebb lesz a szoba levegője, akkor az ablakok közelében nedvesség (pára) gyűlik össze, és az ilyen helyeken lévő tapéta az ideális megteremtője a falak megpenészesedésének. Ezért jobb gyakran 3-5 percig, mint napi egyszer 10 percig szellőztetni.

 

 • Szellőztessünk helyesen!

Az ablakokat ne kicsi ferde állásba tegyük, hanem nyissuk ki teljesen őket, a vele szemben lévő szobaajtókkal együtt. 5 perc után a levegő teljesen kicserélődik. A falak így nem fognak kihűlni és a szoba ismét hamar fel fog melegedni.

 

 • Hagyjuk szabadon az ablak előtti területet!

Ne rakjuk tele díszekkel az ablak előtti területet, hanem csak olyan tárgyakat helyezzünk oda, amelyeket néhány másodperc alatt félre tudunk tenni a szellőztetés végett.

 

 • Biztosítsuk megfelelően a levegő keringését!

Hosszú függönyök, bútorok az ablak közelében megakadályozzák a meleg szétterjedését a szobában. Nedvesség gyűlik össze pl. az ülő garnitúra mögött és ott észrevétlenül kialakul a penész. Ezért ne toljuk a bútorokat egészen a falig, hanem kb. 5 cm távolságot hagyjunk.

 

 

 • Zárjuk az ajtót!

Ha pl. a hálószoba és a gyermekszoba hőmérséklete más, akkor tartsuk az alacsonyabb hőmérsékletű szoba ajtaját bezárva. Különben nem csak a meleg, hanem a nedvesség is átmegy az alacsonyabb hőmérsékletű szobába, ezért ott hamarabb fog penészedni a fal.

 

 • Tartsuk meg a hőmérsékletet!

Aki pénzt szeretne megtakarítani a fűtési szezonban az, ha elmegy otthonról, akkor se kapcsolja ki teljesen a fűtést.  A kihűlt falak felmelegítése sokkal drágább, mint egy átlagos hőmérséklet megtartása a lakásnak.

 

 • Töröljük le a főzés által keletkezett párát!

Főzés közben, ha a jól záródó konyhai ablak bepárásodik, akkor azt rövid szellőztetéssel vagy konyhai törlőkendővel töröljük le az ablakról.

 

 • Párologtassunk!

 

Ugyan a fűtési szezonban nedvesség keletkezik, de a helyes szobai klíma elérése és a téli járványok elkerülése érdekében hasznos, ha a fűtőtestekre helyezünk egy kerámia vagy üvegedényben vizet párologtatás céljából. A vízben érdemes egy-két csepp ecetet tenni, hogy az megkösse a kórokozókat. 

 

 

 •  Illatosítsuk a levegőt!

A levegő illatosítása miatt egy párologtatót is kitehetünk, a vízben néhány csepp illóolajat is csepegtethetünk bele. Nekem a kedvencem a jázmin-, a citromfű-, a levendula- és a fenyőmagolaj. Ezekből az olajokból csepegtethetünk a párnánkra is, hiszen jó alvást biztosítanak.

 

 • Béleljük ki a nyílászárókat

Az ajtók és az ablakok elé, illetve közé készíthetünk saját kezűleg izoláló hosszúkás párnákat, gyapjú vagy szivacs törmelékkel kibélelve. Ezek segítenek a meleg levegő megtartásában és a hideg levegő kint tartásában.

 

 • Használjunk hagymát!

Nagy influenzajárvány idején, de megelőzésként is, egy tálba helyezzünk 3-4 db félbevágott, meghámozott sárga- vagy lilahagymát ahol tartózkodunk és kétnaponként cseréljük őket. A legegyszerűbb biológiai ellenszer a vírusos és a bakteriális megbetegedések ellen. A kórokozókat a hagyma magához köti, semlegesíti, a levegőt tisztítja. (Ezért ezt a hagymát két nap után ki kell dobni!)

 

 

Busch-Turcsányi Sipos Éva

Természettudományok docense

eva.turcsanyi.busch@gmail.com

eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest

Szólj hozzá!