Felhívjuk szíves figyelmét, hogy oldalunk a felhasználói élmény javítása érdekében sütiket használ. Bővebb információért kattintson ide.

Diabétesz 2-es típusa, az időskori cukorbetegség

Írta: Csak a Nőknek magazin 2019/05/26 0 hozzászólás Életmód,

Mi az eltérés a diabétesz 1-es típusú és a diabétesz 2-es típusú cukorbetegségnél?
Az orvosi statisztikák nagyon szomorú tényeket tárnak elénk. A diabétesz 1-es típusa rendszerint gyermek- és serdülőkorban lép fel. Ezeknek a száma minden évben ijesztően nő! Érdekes, hogy Európában az egyes országokban eltérő százalékkal nő a diabétesz 1-es típusú cukorbetegségben megbetegedettek száma. Lengyelországban a legnagyobb. Spanyolországban a legkisebb. Magyarország és Németország egy közepes helyen áll. Ijesztő az is, a mai orvosi statisztikák szerint, hogy az 1-es típusú megbetegedés nem csak a gyermek- és serdülő korra terjed ki, hanem átnyúlik a felnőtt korba is. Mellette egyre nő a 2-es típusú megbetegedés is a gyermek- és a serdülőkorúaknál, ami eddig csak az idősebb korosztály cukorbetegsége volt.


Most beszéljünk a 2-es típusú, az időskori cukorbetegségről.
Az élet előrehaladtával sok tényező lép fel, ami ezt a 2-es típusú cukorbetegséget kiváltja. Az egészségtelen étkezés és életmód, a kevés mozgás, a gyógyszerek, a káros sugárzások, a szennyezett levegő, a cigaretta, az alkohol, a túlsúly, a stressz, a kevés alvás stb. ezt észrevétlenül kialakítja.


A statisztikák szerint kb. 7 millió embernek állapították meg Németországban a 2-es típusú cukorbetegséget. Még rosszabb, hogy ezen felül kb. 2 millió embernek van már 2-es típusú cukorbetegsége, csak az egyén meg nem tud róla, mert nem volt orvosnál. A harmadik csoport, a statisztikák szerint azok az emberek, akik egy normális vércukorszinttel rendelkeznek, mégis nagy a valószínűségük arra, hogy 2-es típusú cukorbetegek lesznek.


A betegséget előidéző főbb tényezők még egyszer kiemelve

 • stressz
 • időskor
 • elégtelen alvás
 • túlsúly
 • alkohol
 • cigaretta
 • kevés mozgás
 • gének
 • magas vérnyomás
 • egészségtelen életvitel
 • sugárzások
 • gyógyszerek, stb.

Az újabb statisztikák szerint, ha valakinél korábban már volt 2-es típusú cukorbeteg a családban, akkor nő a rizikója annak, hogy cukorbeteg lesz. (Ezt a korábbi statisztikák még nem vették figyelembe).

 


Vészjelek:

 • gyakori vizelési kényszer
 • erős szomjúság
 • fáradság
 • száraz bőr

A betegség előidéző főbb tényezőinél említésre került a túlsúly, de ha ismeretlen okok miatt súlycsökkenés áll be, az már a vészjelek egyike.


Itt szeretném megjegyezni, hogy ezek a vészjelek nem mindig jelentkeznek a 2-es típusú cukorbetegeknél. Ezért fontos még időben a betegségeket megállapítani.


A mottó: „nem holnap, hanem már ma!”


A 2-es típusú időskori cukorbetegségek kialakulása idején semmiféle tünetet nem észlelünk. Ezért veszélyes, mert évekig észrevétlenül lappanghat. A hosszas magas vércukorszint a testet károsítja pl. a szemeket, a veséket és az idegeket és a vérrendszert.


Az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegeknek sajnos nagy az esélyük a Demencia kialakulására. A legkézenfekvőbb és a legegészségesebb az életstíluson és az étkezési szokásokon való változtatás. Ezáltal az élet minősége is jobb lesz. Nagyon fontos ezt elkezdeni és kitartani.


Hogyan tudjuk a 2-es típusú cukorbetegség veszélyét csökkenteni?

 1. A súlyfelesleget adjuk le. A kalóriában gazdag ételek és nagy mennyiségű „rejtett” fehér cukor és fehér liszt tartalmú ételek elkerülése. Vigyázzunk a gyógyszerekkel, hiszen azokban is van cukor és liszt is!
 2. Táplálkozzunk teljes kiőrlésű és gluténmentes gabonafélékkel. A gyógyszerekben is van glutén, ezért fontos azokat is megnézni.
 3. Hagyjunk fel a dohányzással, mert a dohányzás az inzulin hatását gyengíti, hozzájárul a 2-es típusú cukorbetegségek kialakulásához.
 4. Együnk kevesebb húst és húskészítményeket. Aki naponta 150 gr húst vagy húskészítményt fogyaszt, annál felemelkedik a cukorbetegség kialakulásának a veszélye.
 5. Mozogjunk többet. Naponta egy kis séta, már sokat segít. Fontos a kilókra és a derékbőségre is figyelni. Derékbőség a nőknél legyen kevesebb, mint 80 cm, a férfiaknál kevesebb, mint 94 cm . A hasüregben lerakódott zsír veszélyes. Aki naponta a testet mozgatja pl. kerékpár, kerti munka, fitness, úszás, futás,séta stb. segítségével, az automatikusan a vércukorszintet csökkenti.

 


Az agynak központi szerepe van a 2-es típusú, öregkori cukorbetegségeknél. Itt a sejtek „inzulin rezisztensnek” nem reagálnak az inzulinra. Mellette a hasnyálmirigy inzulin termelése kevesebb, mint kellene, a vércukorszint nő. Nem rég óta ismert, hogy az inzulin az agyra is hat.


Sovány embereknél látható a bőr színén, ahogy az inzulin hat. Testesebb embereknél kevésbé. A hypotalamus, az agy más részeivel szoros kapcsolatban áll, melyek az éhségérzést vagy a kedvenc élelmiszereinket is meghatározzák. Ha jön a jelzés „élelmiszer a testben, inzulint kell kibocsájtani”, akkor ezzel együtt egy másik jelzést is létrehoz „elég, tele vagyok”. Ha ez a második jelzés nem jön át, mert pl. nem hat az inzulin, akkor az emberek tovább esznek.

 

Egészséges embereknél létezik egy visszajelzés az inzulint termelő hasnyélmirigy felé. Az agy meghatározza azt is az egészséges embereknél, hogy hova fog felesleges energia (zsír) elraktározódni. A legtöbb zsír a bőralatti szövetekbe kerül, ez egészséges. Nem jó, ha a hasüregbe az ott lévő szervek köré rakódik le a zsír. A zsírnak a hasban való lerakódása egészségtelen.


Miután a cukorbetegség nem jár egyedül, hanem más betegségeket is magával hoz, Németországban, egyes kórházakban 2017. óta, a receptre is felírható kender termékkel is kezelik ezt a betegséget eredményesen.


A háziasszonyok részére egy egyszerű tanács, ne használjanak fehér cukrot, fehér lisztet és „rossz” sót, leves kockákat, kész ételízesítőket, mű édesítőszereket, melyek aszpartánt tartalmaznak, ami hosszútávon rákkeltő. Ezért ha édesítünk, akkor csak természetes dolgokkal tegyük. Méz a méhésztől, juhar-, cukorrépa szirup, stevia vagy nyers cukornád szirup (melasse) stb. Melasse-ban króm van. Egyes tudósok szerint, a króm hiány az egyik oka a cukorbetegség kialakulásának.


A diszkontokban kapható „nagyüzemi” méz, káros hatásáról épp mostanában van szó Németországban. Több étkezési szakértő és tudós beszél arról, hogy a profit érdekében ezek a nagyüzemi mézek hamisítottak, csak rafinált fehér cukorból készült szirupot tartalmaznak!
Ugyanígy olvasható a szaklapokban, hogy ma már a jó Himalája sót is sokszor hamisítják a profit  miatt. A konyhasót egyszerűen rózsaszínűre festik. A liszt nagy része génmanipulált és glutént tartalmaz. A mai kor emberének nagyon figyelnie kell az étkezés útvesztőiben!


Élelmiszerek, amelyek a vércukorszintet hosszútávon, egy átlagos szinten tartják és nem hagyja azt felszaladni, majd gyorsan lezuhanni, az mind fontos a cukorbeteg étkezésben.


Szeretettel ajánlom az édesburgonyát - Ipomoea batatas


Édesburgonya-gyömbér leves

 


Hozzávalók

 • 800 gr édesburgonya
 • 1 db vöröshagyma vagy újhagyma
 • 80 gr friss gyömbér gyökér
 • 2 db fokhagyma gerezd
 • 2 evőkanál kókusz zsír vagy -olaj
 • 800 ml sima zöldségleves
 • 150 ml tejföl, de ez el is maradhat
 • 1 db BIO narancs leve és a reszelt héja
 • csipet parajdi só és kubeben bors
 • 3-4 db friss petrezselyem zöld (a sima jobb, mint a fodros változat)
 • 50 gr sózott, földimogyoró
 • 1 kávéskanál kókusz virág cukor vagy nyers cukornád szirup (melasse)
 • 1/2 kávéskanál sáfrányos szeklice
 • lapos petrezselyem, mogyoró

Elkészítés
A gyömbért mossuk meg és vágjuk apróra. A hagymát pucoljuk meg, és vágjuk fel vékony karikára. A fokhagymát pedig apró darabokra vágjuk. Az édesburgonyát is hámozzuk meg, majd vágjuk fel. Az olajon dinszteljük meg a fokhagymát, a hagymát és a gyömbért. Adjuk hozzá az édesburgonyát és 5 percig dinszteljük tovább. A sima zöldséglevest adjuk hozzá és kb. 20 percig lefedve főzzük. A levest egy botmixer segítségével krémesítsük. Hozzá adjuk a narancs levet, borsozzuk,sózzuk és édesítsük. A tejfölt is adjuk hozzá, és jól keverjük el.


Tálaláskor a tetejére apróra vágott petrezselymet és tört földimogyorót tegyünk. Végül szórjuk rá a narancs reszelt héját és a sáfrányos szeklicét is.


Minden kezdet nehéz! Ne ijedjünk meg a betegségtől. A betegség egy tanár és elmondja, hogy valamin változtatnunk kell! Az egészségünket a saját kezünkbe kell venni a mottó szerint:


"NEM HOLNAP, HANEM MÁR MA!"

 

Busch-Turcsányi Sipos Éva
Természettudományok docense
eva.turcsanyi.busch@gmail.com
eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest

Szólj hozzá!