Felhívjuk szíves figyelmét, hogy oldalunk a felhasználói élmény javítása érdekében sütiket használ. Bővebb információért kattintson ide.

Egeszséges kenyér

Írta: Csak a Nőknek magazin 2019/02/16 0 hozzászólás Életmód,Receptek,

Ha csütörtök, akkor rozs nap – A hét napjai, Linka szakácskönyve alapján

 


A kenyér készítéséhez kovászra van szükség, ami az egyik legősibb kelesztő anyag. Én rozsból szeretem a legjobban, s magam készítem, otthon. Elkészítése nagyon egyszerű. Fontos az alapanyagok tisztasága, vegyszermentes forrásból, tiszta vízzel készítsük, s ha lehet, frissen őröljünk hozzá gabonát! A recept azért nem tartalmaz mennyiségeket, mert mint minden jó dolog, személyre szabott és egyéni bánásmód alapján fog mindenkinek másképp kialakulni a jó arányrend. Bátran vágjanak bele, mert nincs jobb érzés, mint a saját kenyerünket enni, kovászunkat etetni, családunkat táplálni igazi él-elemmel, valódi táplálékkal.

 

 

Kovász készítése: hozzávalók bio-gabona-töret és tiszta víz, min. 28 C meleg, no meg szív, szeretet.

 

1.nap egy kis maréknyi rozs töretet darálok a házi malmon(beállítás kérdése a szemcse méret), vagy kézi mozsárral aprítok a teljes szemből és cserépedényben kevés vízzel, tejföl sűrűségűre keverem. Langyos helyre teszem, s lefedem(kendő, pici tálka).


2. nap „megetetem” a masszát kis törettel(kiskanálnyi), s ha kell, vízzel hígítom tejföl sűrűre megint.

 

3. nap ismétlek mindent ugyan úgy. Ekkor már érezhetően levegős az anyag.

 

4. naptól fogva az etetést félnaponta ismétlem 6x, azaz még három napon át. Utolsó alkalom után már habzik, fut ki az edényből, kovászolásra kész. Semmi édesre - cukorra vagy mézre - nincs szükség! Eredetileg bármilyen gabona alkalmas az elkészítésére.


 
Ha a kenyérsütéshez nem használtuk fel mindet, hűtőben eltartható ez a fűszerektől, magoktól mentes alap (még a hidegen is tovább kelhet, ezért a mennyiségénél nagyobb edényt, zárható üveget használjunk a tárolásra. Ha kiszárítva tesszük el - ekkor vízben oldva újra éleszthető - kilapítva vagy pogácsa formában végtelenségig eláll. Emeli a kamra energiáját. És a kenyér magasságáért felel. 

Praktikus tanácsok a kenyérsütéshez:


1., Ha jó kenyeret akarunk sütni, akkor házi kovásszal dolgozzunk. Elkészítésének titka az egyszerűség és a napi figyelem másodperceibe kerül mindössze. Ezzel a nagyon kevéssel napi szinten elvarázsolhatjuk a párunkat, mert friss, ropogós kenyérrel, zsömlével vagy kiflivel ajándékozhatjuk meg, amit otthon, magunk süthetünk. Töltve, magokkal szórva pedig sósba és édesbe is fordíthatjuk!

2., Ha szeretnénk tartós és tartalmas kenyeret sütni, akkor rozskovászt használjunk. A tél slágere a savanyú, amit a káposzta, a citrom és a kovász is beemel a konyhaművészetünkbe. A kovászos kenyerek, péksütemények és lepények, töltött tészták könnyebben emészthetőek, kevesebb embernek okoznak puffadást, sokkal kiadósabbak és laktatóbbak, amiért fogyókúrázóknak is nagyon ajánlatos. Íz- és tápanyag- gazdagsága miatt pedig még értékesebb a vitaminokban szűkebb téli hónapokban! Hozzunk életet a napi táplálkozásba, használjunk kovászt élesztő és sütőpor helyett!

 

Linka

Szólj hozzá!