Felhívjuk szíves figyelmét, hogy oldalunk a felhasználói élmény javítása érdekében sütiket használ. Bővebb információért kattintson ide.

Fast Fashion ruhák

Írta: Csak a Nőknek magazin 2019/06/16 0 hozzászólás Technika,

Fast fashion ruhák vannak divatban és nagyon veszélyesek, mert zömükben nem természetes anyagból készülnek.
Az akril, poliészter, nejlon és egyéb szintetikusan előállított szálak alapanyagai többszörösen is károsak.

 

Mindenek előtt a hordás és a kényelemérzet terén vannak erős korlátaik. Nem rendesen szellőznek, ha kicsit melegünk lesz, hamar rá tudnak tapadni az ember bőrére. Nem nedvszívók ezért, ha jönnek  a meleg idők, hozzáragadnak a bőrhöz.

 

Az ilyen anyagokból készült ruhadarabok a szálak töredezésre hajlamos volta miatt hamar elkopnak, elveszítik állagukat. Ezért tartoznak az ilyen ruhadarabok a ‘Fast fashion’ katergóriába, mert gyorsan kimennek a formájukból, elvékonyodnak és elenyésznek. Tulajdonosa helyettük kénytelen gyorsan egy másik hasonlót venni, bár nem olcsók.
A divat diktál ezt sokan nem bánják, nem több szezonra szánnak egy ruhaarabot. A divat alaposan változik évről évre. 

 

A szétmálló ruhákat nem a képzelet szüli, egy olasz kutatócsoport nem kisebb márkák, mint a Zara, az adidas és Nike vizsgálata során meglepő tapasztalatokra tett szert. 
Az egyik márka egyik műszálas blúza kilogrammonként egy mosás [2.5 kg-os mosóprogrammal, 40 fokos vízzel, folyékony mosószerrel és 1200-as fordulatú centrifugálás] után 307 mg tömegű szálmennyiséget veszített el. 
Erről különleges szűrőkkel használatával sikerült megbizonyosodni. Ilyen szűrők gyárilag nincsenek a mai mosógépekben.
Egy szlovén startup vállalkozás most fejlesztett ki egy ilyen eszközt, azt is csak utólag lehet beépíteni a mosógépekbe.
Amíg ilyen nincsen bennük, addig a műszálas ruhák töredezett szálelemei a lefolyóba mennek az öblítővízzel együtt és előbb-utóbb a nyílt természetes vizekben kötnek ki. Ahol állatok és végül az emberek egészsége és élete kerül veszélybe.

 


A ruhaiparban a felhasznált alapanyagok 60%-a mesterségesen (ember által) előállított műszál, zömében poliészter.
A világon az 5 mm méretnél kisebb darabokra széthulló, a nap hatására ennél kisebb darabokra szétroncsolódó mikroműanyag hulladék a környezetszennyezés egyik fő forrása. Amikor ezek mikroszkopikus méretűre töredeznek szét, akkor az ember közvetlenül is belélegzi, gondoljunk csak a széttöredező műszálas szőnyegekre és függönyökre.

 

Vannak kísérletek arra nézve, hogy a szövőgyárban a műszálat olyan anyagokkal (pektin) vonják be, amelyek tartósabbá teszik a műanyagot és nem töredezik szét olyan hamar. Ne felejtsük el, a műanyag lebomlási ideje több száz év is lehet. Az emberiség ebbe a hulladékhegybe temeti magát, ha nem tesz ellene. 

 

Első lépcsőben a mosás végén lehetne kiszűrni a az észrevétlenül szennyező anyagként távozó száldarabokat. 
Távlatokban gondolkodva vissza kéne váltani a természetes anyagokra, mint amilyen a pamut, a len, a gyapjú, a selyem.
A divat forgandóságát pedig fékezni kellene. Megállítani nem lehet és ez nem is vezetne célra. A Fast fashion ruhákat kellene a nőtársaknak teljes bojkott alá vonni, ez igazán hathatós intézkedés lenne a környezetszennyezés ellen.
Kis lépés emberi léptékben mérve és mégis nagy távlatokkal kecsegtet.

 

www.justoneocean.org

Sándor Gy. Zsolt
+36 30 270 5986
szs.pr@upcmail.hu

Szólj hozzá!