Felhívjuk szíves figyelmét, hogy oldalunk a felhasználói élmény javítása érdekében sütiket használ. Bővebb információért kattintson ide.

Felelősségteljes állattartás

Írta: Csak a Nőknek magazin 2019/03/12 0 hozzászólás Tippek, tanácsok,
Szinte mindannyian szeretjük a kisállatokat akár macskáról, kutyáról vagy rágcsálóról van szó. Az állatok azzal a képességgel bírnak, hogy bárkit képesek lenyugtatni, ha csak az emberhez simul. Kutatások is kimutatták, hogy aki legalább egy kisállatot tart kevésbé nyugtalan. Hatalmas szeretet tudnak adni. Az állatokat azonban nem csak szeretni kell, hanem ellátni is őket. Ezért fontos, hogy felelősségteljesen bánjunk kis kedvencünkkel és a megfelelő ellátást kapja. Ha nem kapja meg az igényeinek megfelelő törődést, akkor sajnos számos betegséget gyűjthetnek össze, amit akár az emberek is elkaphatnak, és különös veszéllyel vannak a kisgyermekekre. Hogy ez ne forduljon elő összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot, amelyek segíthetnek a felelősségteljes kisállattartásban, hiszen minden állatnál vannak szabályok, amelyeket be kell tartani, ha gazdik szeretnénk lenni. Mielőtt örökbe fogadnánk leendő kedvencünket nézzünk utána, hogy milyen igényei vannak, tudunk e vele a megfelelően törődni.
 
Macska
 
Mára már szinte az összes háznál megtalálhatóak és hálás feladat a macskatartás. Azonban ahhoz hogy, macskával való együttélés zökkenő mentes legyen, nem árt néhány szabályt betartanunk. Nagyon fontos számukra a biztonság megteremtése. Mivel a legtöbben a lakásban tartjuk a macskánkat érdemes olyan tisztitószereket használni, amelyek nem ártanak kedvencünknek, illetve a szobanövényeinket is ellenőrizzük, mert számos növény mérgező és nem lenne jó, ha a cica megrágná őket. A macskatartásnak vannak elengedhetetlen kellékei is, amelyeket be kell szereznünk, hogy kedvencünkről megfelelően gondoskodni tudjunk. Ilyen például az etetésre, itatásra szánt tálak, az alomtálca és az alom, kaparófa, hogy a bútorainknak ne essen bajuk, macskaszállító doboz, amelyben el tudjuk vinni az orvoshoz. Mindemellett nagyon fontos a rendszeres orvosi vizsgálat, az ivartalanítás, a bolha és kullancs elleni oltások, és a különböző betegségek elleni oltások. Ha sajnos a macskánk beteg lesz, akkor a gyógyulásához szükséges gyógyszereket is meg kell vennünk. Ha ezeket a szabályokat nem tartjuk, be komoly veszélynek tehetjük ki kiskedvencünket és saját magunkat is, illetve szeretteinket is.
 
Néhány érdekesség a macskákról
 • Több mint száz különböző hang kibocsátására képesek.
 • Agyuk, 90%-ban hasonlítanak az emberi agyhoz
 • Testhosszuk hatszorosára képesek felugrani.
 • Bajuszukkal derítik ki, hogy átférnek egy résen vagy nem.
 • A kiscicák 1 hetes koruktól már álmodnak és azért alszanak sokat, mert alvás közben nőnek.
 • Több mint 500 millió macska él háziasítva.

 

 
Kutya
 
„Az ember legjobb barátja a kutya”- tartja a mondás. Sokan szeretjük a kutyákat is, a kutya tartás több mint 10 ezer évre nyúlik vissza. A kutyákat a világ összes pontján tartanak. Szinte minden háztartásban megtalálhatóak. Van, aki kertben és van, aki a lakásban tartja őket. Az, hogy hol tartjuk őket függhet a kutya fajtájától. Az évek alatt számos kutyafaj alakult ki és mindegyik kutyának egyedi az igénye. Ezért fontos, hogy a fajtájának megfelelő ellátást kapják. Sok figyelmet és törődést igényelnek, amit nem szégyellnek vissza adni, az egyik leghűségesebb barát. Mielőtt örökbe fogadunk egy kiskutyát gondoljuk át, hogy meg tudjuk neki adni azt, amire szüksége van és biztosítani tudjuk neki a megfelelő törődést és helyszínt ahhoz, hogy boldogan éljen. Ha a kutyát a szabadban tartjuk gondoskodnunk, kell a megfelelően kialakított kutyaházról, amely télen-nyáron védelmet nyújt, a biztonságos kerítésről, hogy ne tudjon kiszökni. Ha a lakásban tartjuk kedvencünket fontos, hogy mindennap vigyük ki a szabadba 1-2 órára, hiszen egy kutyának nagy mozgásigénye van akár kistermetű akár nagytermetű. Kedvencünk akkor marad csak egészséges, ha a megfelelő táplálékot biztosítjuk számára. A kutyákat sok betegség veszélyezteti, ezért fontos a rendszeres orvosi vizsgálat. Meg kell kapnia a szükséges oltásokat, hogy ne legyen semmi bajuk. Vannak oltások, amelyeket évente meg kell ismételni ilyen például a veszettség-, kullancs-, és bolha elleni oltás, valamint a féregtelenítés is egy ilyen procedúra.
 
Néhány érdekesség a kutyákról
 • A kutyák tízezerszer erősebben érzik a szagokat, mint az emberek.
 • Akár 150 szót és parancsot is képesek megtanulni.
 • Vakon, süketen és fogak nélkül születnek.
 • Orrlenyomatunk, hasonló az emberi újlenyomatra.
 • Egyes kutyafajták naponta 30 méternyi szőrt növesztenek.
 • A kutyák is álmodnak alvás közben, mint az emberek.

 

 
Hobbi nyúl
 
Egyre elterjedtebb a nyúltartás is, főként azok körében, akik nem kertesházban élnek. Tartásuk valamennyivel egyszerűbb, de a nyulak is igénylik a törődést és a megfelelő ellátást. A nyulak mozgásigénye nem nagy, de ennek ellenére ketrecben kell tartanunk őket, mert a lakásban számos veszély fenyegeti őket, például az árammal ellátott vezetékek, mérgező növények. Ha kiengedjük a nyuszit a ketrecből, mindig figyeljünk rá, hogy ne érje baj. Fontos, hogy a ketrec kiválasztásakor vegyük figyelembe a nyúl méretét a későbbiekben is. Tegyük otthonossá a ketrecet számára, rendezzük be. Elhelyezhetünk búvóhelyeket, amelyben a nyuszi elbújhat, ha úgy tartja kedve. Szereljünk fel etetőt, itatót és szénatartót. A megfelelő táplálékot adjuk számára. Fogkoptatóra is szükség lesz, hiszen a nyulaknak folyamatosan nő a foguk, ezért rágcsálnak mindig. A ketrecet 3-4 naponta takarítsuk ki alaposan, így elkerüljük, hogy a lakásban kellemetlen szag legyen és betegségektől is megóvjuk kedvencünket. Az egészsége érdekében fontos a rendszeres orvosi vizsgálat.
 
Néhány érdekesség a nyulakról
 • A nyulak 360 fokos látószöggel rendelkeznek.
 • 7-8 évet is élhetnek.
 • Fajtól függően bundájuk akár 150 színű is lehet.
 • Ivarzáskor a gazdájuknak is udvarolnak.
 • A fülükkel szabályozzák a hőmérsékletüket.

 

 
 
Halak
 
A hal tartása rendkívül összetett feladat. Gondoskodnunk kell a megfelelő akvárium kiépítéséről, az etetésükről és az élőhelyük tisztántartásáról. A halak életéhez nagyban hozzá járul a tiszta akvárium. Társas lények, nem szeretik a magányt, ezért érdemes többet tartanuk egyszerre. De ezt az akvárium mérete is befolyásolja. Ha kicsi az akvárium ne tartsunk benne sok halat. Minden halfajtának más az igénye, ezért fontos, hogy utána nézzünk a halak megfelelő ellátásához szükséges ismereteknek. Vannak édes és sós vízi halak. Az akváriumot mindig tartsuk tisztán és rendezzük be a szükséges eszközökkel, berendezésekkel, mint például vízi növények, vízforgató, víztisztitó berendezések.
 
Érdekességek a halakról
 • A halak 450 millió éve élnek.
 • A halfajok 40 %-a édesvízben él.
 • A halak nyitott szemmel alszanak.
 • Az aranyhalak színe kifehéredik, ha nem éri napsütés.

 

 
 
Kaméleon
 
Vannak olyanok, akik az egzotikus állatokat részesítik előnyben. Fontos, hogy ezeknek az állatoknak is a megfelelő ellátást biztosítsuk. Meg kell építeni számukra a megfelelő terráriumot. Az egészen pici kaméleonnak nem szabad nagy terráriumot venni, mert még annyira pici, hogy szinte elvesznek benne és a táplálékot sem találják meg. Ha a kaméleon elérte a megfelelő fejlettségi szintet, akkor kell lecserélni a terráriumot egy nagyobbra, ami a méretének megfelelő, erre 5-6 hónapos kortól van szükség. A kaméleontartásra az álló terrárium az ideális. A kaméleon növekedése hőmérséklettől, táplálék mennyiségétől függ. Fontos, hogy a megfelelő táplálékkal etessük kedvencünket.
Néhány érdekesség a kaméleonokról
 
 • A kaméleon színét a pigment sejtek vándoroltatásával változtatják.
 • Nyelvüket akár 70 cm-re is kilövi.
 • A kaméleon nem kinyújtja a nyelvét, hanem kilövi. Kilövésének nagysága a zsákmány méretétől függ.

 

 
Nyári Szimonetta

Szólj hozzá!