Felhívjuk szíves figyelmét, hogy oldalunk a felhasználói élmény javítása érdekében sütiket használ. Bővebb információért kattintson ide.

Ginko, vagy más néven páfrányfenyő

Írta: Csak a Nőknek magazin 2019/05/26 0 hozzászólás Életmód,

„Jobb megelőzni, mint a már kialakult betegséget kezelni!” – kínai bölcselet


A ginko, vagy ginkgo biloba, egy ősi kínai és ma már az egész világon élő fa. Még az én kertemben és a balkonomon is megtalálható. A ginko az egyedüli ágazata a ginkoalesnek (a páfrányfenyők egyetlen ismert rendje), amelynek többi képviselői már rég kihaltak. Kelet-Ázsiában használják a ginkot az ehető magjai és a gyógyhatású levelei miatt is. Sok esetben a templomokat belül és kívül ékesítik ginkoval, ezért „templom fának” is hívják. Európába, végül Japánon keresztül került át 1730-as években. Hogy miért ezt a fát vettem meg a kertészetből, annak jó oka van. A kor előre haladtával, életünk második felében, testünk minden tevékenysége, még az egészséges embernél is lecsökken.


Ha egészségesnek tudjuk magunkat, mégis a gyomor kevesebb savat termel, a hormonok sem olyan jól végzik a munkájukat, az izmaink, a kötőszövetjeink sem a régiek. Nem beszélve az ízületeinkről és a reflexeinkről. Így, ha az agyunkat nem tornáztatjuk, mindig újabb és újabb dolgokkal, akkor ott is megkezdődik a leépülés. Ma már olyan általános ez a tünet, hogy a fiatal korban is fellép. A baj az, mivel éveken át lappang, és amikor már észrevehető, akkor nagyon nehéz lassítani a romboló hatást.


Rosszkedvű vagy, valamit elfelejtettél, vagy egész más van a háttérben? A különbséget nagyon nehéz felismerni. Ha valaki a Demenc és az Alzheimer betegség kezdeti stádiumában van, annál különböző megnyilvánulási formákról beszél az orvostudomány.

 

 

  • Megváltozik a kinézet, rossz higiénia, különösen olyan embereknél, akik eddig vigyáztak a kinézetükre
  • Hangulatingadozás jellemző erre a betegségre. Nincs olyan Demences beteg, aki ezt saját magán észre venné, csak egy kívülálló látja.
  • A depresszió is egy tünete a Demenc betegségnek.
  • Személyiségben történő változások, pl. mindig hangos emberből, egyszer csak „csendes” ember lesz
  • Nehézség az egyszerű dolgok véghez vitelében, pl. egy kérdőív, egy csekk kitöltése, stb.
  • Új dolgokat nem képes befogadni, arra reagálni, az ujjat azonnal elveti
  • Káosz a fejben, pl egy ismerős arcra nem emlékszik, autó kulcs, mobiltelefon otthon felejtése, és nem emlékszik, hogy hova tette le, illetve hol parkolt, stb.
  • Rossz szóválasztás. Idősebb korban sok embernek nehezére esik a helyes szó kiválasztása. A dolgok megnevezése téves szavakkal, hosszú távon is egy jel.
  • Gubanc a tennivalók lebonyolításában
  • Hiányos tájékozódási képesség. Ismerős helyeken nem tud eligazodni , stb.

Minél hamarabb teszünk ellene, annál jobb! Néha fellépő agyproblémák nem jelentenek automatikusan Demenc betegséget. A fáradság miatt is lehetnek. Azonban, ha hosszú távon tart és nem javul a helyzet, akkor professzionális segítség szükséges.


A tünetek javítása történhet gyógyszerrel (amiben szintetikusan előállított ginko van), kognitíves tréninggel, vagy alternatív úton.


Én a természetes úton való kezelés híve vagyok. Ezért jó a gingko fa. A kertészetben 3-4 éve vettem két gingko fát. Az egyik a kertbe lett kiültetve, és ott nő, ahogy a természet irányítja. A másik a balkonomon, egy széles és mély kerámiás edénybe lett ültetve. Térdig értek, amikor megvettem őket, most olyan magas, mint én vagyok. Ikertestvére már majd 3 méteres a kertben. Mivel a balkonon ez a magasság nem megengedhető, így mikor elérte a kb. 170 cm-t, akkor a törzs tetején lévő hajtást levágtam. Azóta a fa csak szélesebb lesz. A levelei  zöldek, tipikus legyező formájú  és nagyon szépek.

 

 

Ápolása egyszerű csak vizet igényel. Ősszel, ha a levelek szélei, hegyei elkezdenek sárgulni, akkor én egyszerűen leszedem a fáról őket. Semmiféle erő nem szükséges, a fa szinte örülve adja át a leveleket. Aztán a leszedett leveleket megmosom és megszárítom.


Kézzel kis darabokra tépem a leveleket, és a turmixba teszem őket. Hozzáadok a méhésztől vett mézből, vagy cukornád szirupot (melasse), annyit, hogy a turmix ezt a zöld levelet pürévé alakítsa. Ha a turmix kése nem forog jól, mert a szirup nagyon tömör, akkor jó vizet felfőzök, hagyom kihűlni, majd hozzáadom a turmixban lévő masszához. 3 perces keverés után jól záródó üvegekbe teszem és a hűtőben tárolom. Mindennap kevéske (1/2 kávéskanál) mennyiséget lassan elszopogatva, együnk meg belőle. Ez a következő tavaszig kitart.

 


Télen védő fóliával letakarom a balkonon lévő gingko fát. A kerti nagy fa egyedül is áttelel. Kora tavasszal hozza az új leveleket. Ilyenkor őszig, naponta csak egy levelet megmosva elrágcsálhatunk. Érdekes, hogy a levett levél helyett, hamarosan új levél nő.


Természetesen a sokat említett egészséges életmód és étkezés, a mozgás és az új dolgokkal való megismerkedés, a tanulás (agytorna), mind fontos a test-lélek-szellem harmóniájának fenntartásában.


Ne feledjük, minden összefügg mindennel!


Minél természetesebb formában van egy anyag , annál több és jobb  a gyógyhatása.


„A te élelmiszerednek kell, a te gyógyszerednek lennie”- Hipokratész


Sok sikert kívánok mindenkinek!

 

Busch-Turcsányi Sipos Éva
Természettudományok docense
eva.turcsanyi.busch@gmail.com
eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest

 

Szólj hozzá!