Felhívjuk szíves figyelmét, hogy oldalunk a felhasználói élmény javítása érdekében sütiket használ. Bővebb információért kattintson ide.

Kistesó érkezik a családba

Írta: Csak a Nőknek Magazin 2018/03/14 0 hozzászólás Gyerek sarok,

 

Amikor kistesó érkezik a nagyobbacska gyermek mellé, érdemes amennyire lehet, előre felkészülni.  El kell fogadtatni, hogy bizony most már nem lesz egyedül. A szerencsésebbeknél nincs probléma a kistestvér érkezésekor, hiszen könnyen elfogadja a nagyobb gyermek, sőt vágyik is kistestvérre. Szülőként segíteni kell, hogy nagyobb gyermekünk elfogadja a kialakult helyzetet. Meg kell értetni vele, hogy anya már nem csak az „övé”, hiszen testvérkéjére is ugyanannyi időt kell szánni, mint amennyit ő is megkapott. Egyes gyermekeknél nehezen megy az elfogadása, hogy anya másra is időt szán. De néhány praktikával segíthetünk, hogy gördülékenyen menjen a kistestvér beillesztés a családi rendszerbe. Néhány tippet összegyűjtöttünk segítségül.

 

Ne essünk pánikba

 

Fontos, hogy szülőként kiegyensúlyozottak, nyugodtak legyünk. Ha látja rajtunk a gyermekünk, hogy mindenki örül a kistesó érkezésének, neki is könnyebb lesz az elfogadás. Beszéljük meg társunkkal a negatív és pozitív érzelmeinket nyíltan, hiszen ha stresszelünk a gyermekünk ezt megérzi, és nem tudjuk át adni a pozitív érzelmeinket.

 

 

 

 

Készítsük fel a gyereket, beszéljünk a kistesó érkezéséről

 

A várandóság elején beszéljünk gyermekünkkel a kistesó érkezéséről. Mondjuk el neki, hogy milyen jó lesz, ha megérkezik a családba a baba és nagyobbacska lesz, akkor játszó társra is lelhet benne. Arról is beszéljünk, hogy milyen volt mikor őt vártuk, milyen nagy örömmel várta az egész család, milyen izgalommal készültünk a megérkezésére.

 

 

 

 

Ne szakítsuk meg a napi rutint

 

A nagyobb gyermeknél a kialakult és jól megszokott, bevált rutint, amennyire csak lehet, ne borítsuk fel. Ezt próbáljuk betartani a kisbaba érkezése után is. Hiszen ha a napi rutin valamilyen okból felbomlik, könnyen lehet, hogy a nagytestvér elhanyagolva érezheti magát, ami viselkedésében fog tükröződni például nem fogad szót, akaratos lesz. Így jelzi, hogy több figyelemre van szüksége.

 

 

 

 

Vonjuk be a nagyobb testvért a kisbabával kapcsolatos teendőkbe

 

Ha már megérkezett az újszülött, próbáljuk meg bevonni a nagyobb testvért a feladatokba. Például etetésnél, pelenkázásnál vagy fürdetésnél vannak olyan részfeladatok, amiket nyugodtan rábízhatunk. Azonban fokozott figyelemmel kísérjük, hogy véletlenül se történjen valamilyen baj. Így átérezheti a gondosság fontosságát és azt, hogy nincs elhanyagolva. Büszkén fogja mesélni, hogy segített a kistesó ellátásában, ez olyan „nagyos” dolog lesz a számára.

 

 

 

 

Játszunk, beszélgessünk vele rendszeresen

 

Ha rendszeresen beszélgetünk, szervezünk programot a nagy tesóval közösen, akkor anya-gyermek közti kapcsolat biztos nem fog kárt szenvedni, hiszen ugyanolyan törődést kap, mint a kistesó. Beszélgetések során megtudhatjuk, milyen érzelmek kötik kisebb tesója iránt, mi az ami problémát és mi az ami örömöt okoz neki. Játszunk vele annyit, amennyit csak tudunk és gyermekünk kiegyensúlyozott, boldog lesz. A nagyobb testvérnek is adjunk egyéni időt, amikor csak vele foglalkozunk. Ez nagyon fontos lesz a számára, hiszen meg kell szoknia, hogy osztozni kell a testvérrel a szülői szereteten. Azonban ha ő is kap külön időt, akkor könnyebb lesz megszokni az új helyzetet.

 

 

Szólj hozzá!