Felhívjuk szíves figyelmét, hogy oldalunk a felhasználói élmény javítása érdekében sütiket használ. Bővebb információért kattintson ide.

Mesevilág

Írta: Csak a Nőknek Magazin 2018/03/14 0 hozzászólás Gyerek sarok,

Az elmúlt évtizedekben nagyon sokat változott a mesék világa. Sok családban ma már nem Piroska és a farkas, A kis hableány, vagy a Csipkerózsika története ringatja álomba a gyerekeket. Szó sincs a lencseválogató Hamupipőkéről és ha megkérdezünk egy óvodást, egyáltalán nem biztos, hogy tudja ki a kis gyufaárus lány és mi történik az Ólomkatonával. Shrek szinte már klasszikusnak számít. Régi idők tradicionális meséi helyét pedig egy idő után felváltották a gépek, a robottá alakuló autók. Sőt, a mai kicsinyek számára már ez is elavultnak tűnik. Pedig a mesék nagyon kellenek. A gyermek Világra kinyíló tudata, a képzelet, a fantázia szárnyalása, a történetek szereplői, a tanulságok mind, mind formálják a világról alkotott képét, segítik az analógiák felismerését. Sőt az őt ért események feldolgozásában is komoly segítséget rejtenek.

 

A mesekönyvek széles palettáján mindezért üdítő különlegesség Kepes Ágnes mesekönyve, amely egy sün gyerek kalandos történet fűzérén keresztül mutatja meg, hogy egy óvodással mennyi minden történhet. A fejezeteket Oszter Alexandra gyönyörű rajzai teszik még élvezetesebbé. A szerzővel készült beszélgetésből azt is megtudjuk, mi inspirálta a könyv születését.

 

 

 

 

  • Szakkönyv íróként többen ismerhetnek, meseíróként azonban nem rég debütáltam. Sün Peti történetét az unokámnak, Blankának találtam ki, amikor egy szép tavaszi estén a házunk kertjében találtunk egy édes ki sünt és ő azt kérte lefekvéskor, hogy a süniről mondjam az esti mesét. Ahogy az idők folyamán kerekedtek a történetek, úgy kerültek bele azok az életesemények, amik az akkor óvodás kis unokámmal történtek. Azért tartom fontosnak, hogy jó mesékkel tanítsuk a gyerekeket, mert a mese világán keresztül tanulják az életet, a helyzetek megoldásait. A tanulságok pedig beivódnak a gondolataikba. Ezért az erdő lakói, Sün Peti, Sün Saci, Bagoly Berci, Mókus Mirtill pont úgy megfázik, mint az ember gyerekek, Sün Papa fogorvoshoz kerül a dió miatt és NyulamBulam óvó néni izgalmas kirándulásra viszi az erdei óvodásokat, ahogy az óvó nénik a gyerekeket. Barátságok születnek, új társat találnak, új dolgokat tanulnak. Olyan mesét szerettem volna megírni, ami a szülők számára éppen olyan vonzó, mint a gyerekeknek. Hiszen amikor mesét mondunk a kicsiknek, nekünk magunknak is élveznünk kell. Bele kell tudni merülni a történetekbe, hogy a kicsik is élvezettel, a történetek izgalmával átitatva, de a mesék végén lévő kicsi tanulsággal megnyugodva aludjanak el.

 

 

 

 

Hogyan lehet lekötni egy mai gyerek figyelmét a klasszikus mesével, miközben egészen más típusú, felfokozott ingerek érik nap, mint nap?

 

  • Nem könnyű. Igyekeztem minden fejezet elején rövid összefoglalással felcsigázni az olvasót. Szívből remélem, hogy a 3-7 éves gyerekek még nem csak a technika bűvöletében élnek és megragadják őket a történeteim. Ezt segítik az illusztrációk is. Oszter Alexandra csodás, aprólékos rajzai annyira bájosak. Nagyon illenek a mesékhez. Azonnal összehangolódtunk, amikor megismertük egymást. Alexandra nagyon ráérzett arra, hogy én mit szeretnék. Persze sokat kellett dolgozni. Alakítani a szereplők vizuális megformálásán, de az olvasók visszajelzései alapján elmondhatjuk, hogy szép könyv született, amit felnőttek és gyerekek is szeretnek.

 

 

 

 

Lesz folytatása a könyvnek?

 

  • Sün Peti történeteinek 2 kötetet szenteltünk. Az, hogy a folytatás hogyan alakul, még nem dőlt el. Lehet, hogy Peti és barátai iskolába mennek, ahogy ma már Blanka is iskolás, de az is elképzelhető, hogy az erdei óvodának lesznek új lakói. Ez még a jövő titka.

 

 

 

 

Nagyobb gyerekek, fiatalok számára születik történet?

 

  • Az eredeti szakmámnak köszönhetően megszületett már egy kézirat, ami szintén a kiadónál van. Illusztrátort keresünk hozzá. Tini protokoll a téma, mivel nagyon sok fiatal küzd azzal a problémával, hogy a serdülő kort elérve, vagy fiatal felnőtté válva nem pontosan tudja, hogyan illik megszólítani például a szülő barátait, munkatársait. A hétköznapok buktatóiról tudhatnak meg fontos dolgokat, a felnőtté válással együttjáró viselkedési szabályokat árulom el benne. Úgy vélem, hiánypótló mű lesz.

 

 

Szólj hozzá!