Felhívjuk szíves figyelmét, hogy oldalunk a felhasználói élmény javítása érdekében sütiket használ. Bővebb információért kattintson ide.

Ismerd meg a gyerekedet

Írta: Csak a Nőknek Magazin 2018/02/01 0 hozzászólás Gyerek sarok,

Gyakran találkozunk olyan gyerekkel, aki nem igazán tudja, hogy hogyan kell viselkedni nyilvános helyen, nem tudja magát lefoglalni. Legtöbbször csak legyintünk és azt mondjuk, hogy neveletlen, rossz kölyök. Pedig nem biztos, hogy a neveletlenség a probléma fő oka. Sok gyermek több energiával rendelkezik, mint a társai. Nem tudja megfelelő módon levezetni a felesleges feszültséget. Persze nem kell azonnal azt gondolni, hogy biztos baj van a gyermekünkkel, amit csak gyógyszerrel lehet megoldani. Ha a szokásosnál több energiával rendelkezik és azt szeretnénk, hogy kicsit nyugodtabb legyen, különböző módszereket alkalmazhatunk a megfelelő eredmény eléréséhez. Összegyűjtöttünk néhány tanácsot, hogy gyermekünk állapota javuljon és megtanulja, hogyan kell a megfelelő módon levezetni az őt ért stressz hatásokat.

 

Vigyük csoportos foglalkozásokra

 

Rengeteg külön óra közül válogathatunk, amelyek megfelelően fejlesztik gyermekünk képességeit, alkalmazkodó képességét, kitartását. Próbáljuk megtalálni a számára megfelelő foglalkozást. Lehet az sport- vagy rajz szakkör, a lényeg, hogy gyermekünk élvezze és örömmel csinálja. Az első időszakban még számára is idegen lesz a környezet, hiszen új emberekkel ismerkedik, új dolgokat próbál ki. De legyünk türelemmel. Néhány hét elteltével már biztosan látszani fog az eredmény, gyermekünk nyugodtabb, kitartóbb lesz.

 

 

 

 

Keressük meg a megfelelő sportot

 

Manapság rengeteg sportolási lehetőség adódik. Már óvodás kortól el lehet kezdeni a sport megszerettetését. Fő szempont, hogy közösen, gyermekünkkel együtt keressük meg a számára megfelelő mozgástevékenységet. Akár már heti 1 alkalom is csodákra képes, ha mozgékony a gyermekünk. Azonban, ha nem válik be egyik sport sem, ne essünk kétségbe, sportoljunk mi a gyerekkel kezdjünk el például közösen futni, biciklizni, görkorcsolyázni stb. Ez kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy értékes időt töltsünk el együtt, beszélgetni tudjunk gyermekünkkel. Ezáltal megértjük és megtudjuk, hogy mi az oka a viselkedésének.

 

 

 

 

Készítsünk napi rendet

 

Egy jól elkészített napirend szigorú betartása sokat segíthet. Tervezzük meg óráról-órára a gyermekünk napját és tartassuk be vele. Magyarázzuk el neki, hogy milyen következményei lesznek, ha nem csinálja meg a feladatait.  Azonban figyeljünk arra, hogy ne essünk át annak a bizonyos lónak a túloldalára az elfoglaltságok túltervezésével. Hagyjunk neki pihenő időt, amikor kedve szerint ki tud kapcsolni.

 

 

 

 

Nézzük meg, hogy megfelelő-e a mozgástere

 

Gyermekünk mozgékonyságának lehet az is az oka, hogy kevés tér áll rendelkezésére a feszültség levezetésére. Erre egyszerűen lehet megoldást találni. Vigyük ki a szabadba, játszótérre mindennap legalább 1 órára, hogy le tudja vezetni a felesleges energiákat, ezáltal nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb lesz.

 

 

 

 

Gondoljuk át, hogy a megfelelő figyelmet kap-e a gyermek

 

Viselkedésének oka lehet az is, hogy nem részesül megfelelő figyelembe. Nézzük meg, hogy mennyi időt töltünk a gyerekkel, azonban az idő mennyisége nem minden. Az együtt töltött órák legyenek értékesek, tartalmasok. Sokat dolgozunk és rengeteg tennivalónk van, ennek ellenére figyelmet kell fordítsunk a gyerekre. Csináljunk közösen a családdal programokat, túrázzunk, nézzünk meg a moziba egy filmet és beszélgessünk vele.

 

A beszélgetés és a bizalom kialakítása rendkívül fontos. Csak így érhetjük el, hogy megismerjük a gondolatait, vágyait, problémáit. Ha kellő figyelembe, törődésbe, megértésbe részesítjük a gyereket, akkor szoros kapcsolat alakulhat ki. Gyorsabban észrevesszük, ha problémája van. Segíteni tudunk a fontos kérdések megoldásában, a közösen eltöltött idő igazi értékké válik a számára, amit nagy korában is kamatoztatni tud.

 

 

 

 

Szólj hozzá!