Felhívjuk szíves figyelmét, hogy oldalunk a felhasználói élmény javítása érdekében sütiket használ. Bővebb információért kattintson ide.

Hormongyárunk működése

Írta: Csak a Nőknek magazin 2018/11/12 0 hozzászólás Életmód,


 


A hormonok összetett biokémiai vegyületek testünkben, melyeket különböző belső elválasztású mirigyek termelnek, és a vérárammal jutnak el rendeltetési helyükre. Feladatuk a szerveink működésének az összehangolása. A hormonok befolyásolják a mindennapi testi funkcióinkat. Létfenntartó folyamatainkat, az éhség- és szomjúságérzetet, de a veszélyekre adott válaszreakcióinkat is koordinálják. A fizikai állapotot is befolyásolják. Úgy gondolom, hogy ha a fizikai test és a létezés minden megnyilvánulásában a hormonok ilyen nagy szerepet játszanak, akkor mindenképpen meg kell ismernünk a működésüket és a mechanizmusukat. 

 

 


Hipotalamusz, a legfelső főnök

 


Az agynak ez a babszem nagyságú része állandóan és maradéktalanul ellenőrzi a testben lévő valamennyi hormont. Minden hormoningadozást érzékel, és szükség esetén kiadja a maga parancsait. A hipotalamusz ellenőrzi az agyban a limbikus rendszert is, melyben összefutnak az érzéseink, gondolataink. A pozitív gondolati képek és a hittel, érzelemmel vizualizált gondolatok visszacsatolásként képesek hatni hormonjainkra is, ezáltal minden testi funkcióra.
A vegetatív rendszer szálai is a hipotalamuszban futnak össze, és itt zajlik valamennyi fontos életfolyamat összehangolása is, mint például a légzés, hőszabályozás és az alvás-ébrenlét koordinálása.

 

 

 

Hipofízis, a vezetőség

 


A hipofízis kb. egy cseresznye nagyságú mirigy, amelynek van elülső és hátsó lebenye. Ha a hipotalamusztól érkezik az utasítás, akkor a hipofízis termelni kezdi azokat a hormonokat, melyek lejjebb szállítják az üzenetet és átadják az utasítást a tulajdonképpeni hormontermelésre, de saját maga is termelni kezdi a hormont, amely közvetlenül a célállomásnak szükséges.

 

 

 

 


 
Középvezetők: Mellékvesekéreg, pajzsmirigy, petefészek, herék

 


Ezek a mirigyek a hipofízis parancsára működnek. A mellékvesekéreg, kortizont szállít a gyulladásgátló reakciókhoz, melyek a szövetekben, a bőrben és az egyes szervezetekben zajlanak. Aldoszteront is termel, amely a kalcium- és nátriumháztartást ellenőrzi. A pajzsmirigy tiroxint és trijód-tironont termel. Ez a két hormon a teljes anyagcserére, életritmusunkra és lelki állapotunkra van befolyással. Petefészek és herék, a nőkben az ösztrogént, férfiakban a tesztoszteront állítják elő, ezek azok a hormonok, melyek a külső, vagyis mindkét nem tipikus jellemzőinek a meghatározói.

 

 

 

Beosztottak: vérkeringés és az anyagcsere

 


A végrehajtás szervei a test különböző pontjain vannak. A szív, a máj, a vesék, a tüdő, a gyomor. A bél, a csontok, az izmok, a bőr, a szövetek, a nemi szervek, az anyagcsere és a vérkeringés bonyolultan összetett rendszerei mind a hormonok utasításának megfelelően engedelmeskednek. A hormonirányító mechanizmus az agyban található, és legfőbb feladata ellenőrizni, hogy kielégítő és kiegyensúlyozott arányban állnak- e egymással a szükséges hormonok. Ha igen, akkor valóban zavartalanul képesek működni a testi funkciók.

 

 

 

Az idegek, mint a kommunikációs rendszer összekötői

 


A hírvivő hormonok kommunikációs rendszerre viszik az üzeneteket, és gyártják a megfelelő hormonokat a bizonyos célállomásokon lévő szervek részére. Egy telefonhálózathoz hasonlítható az idegrendszerünk. Milliónyi összeköttetés és elágazás létezik, melyek megbízhatóan jelentenek minden olyan újdonságot az agyban lévő központnak, melyek megbízhatóan jelentenek minden olyan újdonságot az agyban lévő központnak, amelyek kívülről, vagy belülről hatnak ránk. Az összegyűjtött információkat csoportosítják és feldolgozzák, majd továbbítják őket a különböző szervekhez és hormonokhoz. Ezek az idegimpulzusra azonnali hormontermeléssel reagálnak. 

 

 


Okos és független hormonok

 


Hasnyálmirigy: az inzulint és a glükagont állítja elő, azokat a hormonokat, melyek a vércukorszintet szabályozzák. Nem annyira főnökség utasítására reagálnak, hanem a magukhoz vett tápanyagok feldolgozásának folyamatában esznek részt. Ez a két hormon szabályozza a vércukorszintet.


Mellékvese: stresszhelyzetekben és veszély esetén az agyimpulzusokra azonnal reagál, az adrenalint és a noradrenalint választja ki.


Tobozmirigy: az agy legmélyén foglal helyet. Belső óránknak is nevezhetjük. Sötétség esetén nyugató hormont, melatonint termel, mely könnyűvé teszi az alvást. 
 

 

 

 

 

 

Vannak olyan hormonon szerű anyagok is a testben, amelyek csak az agy, vagy az immunrendszer sejtjeiben aktivizálódnak. Az immunrendszer sejthormonjai is függetlenül dolgoznak. A független magányos hormonokat leszámítva a többi hormon soha nem egyedül végzi a dolgát szervezetünkben. Minden hormonnak van egy bizonyos fő feladata, melyet azonban csak akkor képes elvégezni, ha tökéletes az összhangja a többi munkatárssal.

 

 

 

 

 

 

http://biroica.hu/

Szólj hozzá!