Felhívjuk szíves figyelmét, hogy oldalunk a felhasználói élmény javítása érdekében sütiket használ. Bővebb információért kattintson ide.

Itt van május elseje

Írta: Csak a Nőknek magazin 2019/05/01 0 hozzászólás

Hagyomány? Szokás? Jeles nap? Gyöngyvirágünnep?

 

Ez is, az is! 

E hónap első napja, azaz május elseje sok szempontból is érdekes történettel bír. Egyrészt az ősidőkben, a pogány kultúrákban ezen a napon a természet megújulását ünnepelték, például az ír Beltanet, amely az esztendő "napos" felének eljövetelét jelentette, és ekkor hajtották ki az állatokat is a nyári legelőkre. 

Másrészt ezen a napon Európában, így Magyarországon is a népszerű májusfa-állítás a természet újjászületésének jelképe lett. A májusfa a vidámságnak, a majálisnak az ünnepe. Erre a napra virradó éjjelen a legények titokban egy kérgétől megtisztított, szalagokkal virágokkal és zsebkendőkkel feldíszített, sudár fát állítottak a kiszemelt leány udvarára vagy kapujába. A fa a bimbózó szerelem jele volt, amit őrizni illett, nehogy a vetélytársak elvigyék.

 

 

Délután az éneklő lányok végig sétáltak a falun, este pedig a mulatságon a szerelmes fiú és a lány megismerhették egymás temperamentumát, hogy tudnak-e összehangoltan egy ütemre táncolni.
Általában minden lány kapott májusfát, ha valaki kimaradt, az elég nagy szégyennek számított – tájegységenként persze ezek a szokások változtak. Például egyes vidékeken a nagylányság elismerését jelentette, ha a májusfa reggel az ablak előtt állt, mert ezután mehetett a leány a bálba, a táncmulatságokba.
A májusfát általában pünkösdkor táncolták ki, azaz bontották le, játékokkal, versenyekkel.

Harmadrészt május elseje a munka ünnepe. 1886. május 1-jén a chicagói munkások szakszervezetei sztrájkba kezdtek a 8 órás munkaidőért. Ezt követően a tüntetésen a rendőrök közé dobott bomba megölt több embert, és sokakat megsebesített. Ennek emlékére döntött úgy a II. Internacionálé Párizsban, hogy 1890. május 1-jén a szakszervezetek együtt vonulnak fel, egy évvel később pedig május elsejét hivatalosan is a "munkásosztály nemzetközi összefogásának harcos ünnepévé" nyilvánították. 

 


Negyedrészt a katolikusok Munkás Szent Józsefet ünneplik május elsején, aki védőszentje többek között az ácsoknak, asztalosoknak, erdészeknek, famunkásoknak, favágóknak.

 

Május elseje a franciáknál a munka ünnepén, a gyöngyvirág illatos ünnepe is, ami számukra a boldogság szimbóluma egyben. Ezen a napon gyöngyvirág csokrocskát adnak az emberek egymásnak, mert a hagyomány szerint ez a virág egy évig szerencsét hoz nekik! E szép szokás az 1560-as évekből ered, amikor IX. Károly május elsején az udvar összes hölgyének gyöngyvirágot ajándékozott!

 

Szabó Ágnes

 

Szólj hozzá!