Felhívjuk szíves figyelmét, hogy oldalunk a felhasználói élmény javítása érdekében sütiket használ. Bővebb információért kattintson ide.

Kezedben az egészséged

Írta: Csak a Nőknek Magazin 2018/06/18 0 hozzászólás Életmód,

Szénanátha, allergia civilizációs járvány lett?

 

„Ki a virágot szereti, rossz ember nem lehet…” – ajaj, már az évszázados közmondással is baj van? Pedig a virágoknál szebb, természetesebb élőlényeket nehéz elképzelni.

 

Mégis, a lakosság egyre nagyobb része, egyes felmérések szerint egyötöde allergiával reagál a virágporokra. Vannak szakemberek, akik a klímaváltozást teszik felelőssé a jelenségért, ahogy melegszik bolygónk éghajlata, egyre kitágul sajnos a pollenszezon.

 

lány a természetben

 

Az allergiás nátha során az immunrendszer a teljesen ártalmatlan polleneket veszélyes betolakodóként detektálja, aminek következtében a hisztamin nevű szövethormon szabadul fel nagy mennyiségben, jellegzetes tüneteket kiváltva bőrön, nyálkahártyákon és a szemekben.

 

Figyeljünk a tünetekre

 

A bőrön: kiütések, viszketés, kipirosodás

A szemekben : szemhéjak beduzzadnak, kötőhártya vörössé válik, erős váladékozás, könnyezés

Az orrban: tüsszögési rohamok, orrdugulás, átlátszó váladékozás, viszketés

 

 

Szájüregben, garatban: nyálkahártya duzzanat, égő – viszkető érzés a nyelven, szájpadláson

 

A szénanátha jól ismert panaszai mellett, sokaknál komoly betegségként jelentkezik, ami fáradtságot, fejfájást, és akár munkaképesség-csökkenést is eredményezhet. Mindezek ellenére sokan sajnos nem fordulnak velük szakemberhez, hiszen a média azt sulykolja, hogy vény nélkül kapható „csodabogyókkal”, tünetmentesen átvészelhetjük azt a bizonyos pár hetet. Igaz hozzáteszik: tájékozódj a „kockázatokról és mellékhatásokról”.

 

Sokan nem tudják, hogy ezek a tünetek megfelelő kezelés hiányában komoly felső légúti betegségekhez, akár asztmához is vezethetnek.

 

 

A gyermekekre leselkedő asztmaveszély

 

Az allergiás szülők gyermekei közt akár 70%-os is lehet az esélye annak, hogy a gyermek is allergiás lesz. Fontos azonban megemlíteni, hogy nem maga az allergia, hanem az arra való hajlam öröklődik. Az érintetteknél általában 3 és 15 éves kor között alakul ki az allergia. Egy több évre kiterjedő nemzetközi kutatás szerint azok a gyerekek, akik hetente legalább háromszor fogyasztanak hamburgert vagy hasábburgonyát, szignifikánsan hajlamosabbak az allergiára és az asztmára.

 

 

Észak és Kelet-Európában a 13-14 évesek közt az asztma kb. 10%-os, az ekcéma 5%-os gyakoriságú, de Nyugat-Európában a helyzet ennél is rosszabb (Mallol és mtsi., 2013). Azt asztma az 1960-as évektől országonként eltérő mértékben, 2-4-szeres gyakoriságúvá vált.

 

Az allergiahajlamtól függetlenül a szénanátha idősebb korban is kialakulhat. Ehhez nagy valószínűséggel a különböző vírusok, fertőzések, a dohányzás és az emocionális stressz is szerepet játszanak. Olyan is előfordul, hogy fiatalkori, már rég elfeledett allergia idősebb korban kiújul.  Tudomásul kell vennünk, hogy immunrendszerünk az évek múlásával egyfajta természetes hanyatlásnak indul, ez pedig növeli a pollenallergia kialakulásának esélyeit.

 

Az allergia holisztikus gyógymódjai

 

A konvencionális orvoslás lehetőségeinek is megvannak a maga korlátai. A gyógyszeres kezelések egyik kellemetlen következménye lehet, hogy az allergia egyszerűen áttevődik egy másik allergénre, amellyel szemben a páciens nem kapott kezelést. Amint megoldják az egyik problémát, jön a következő. A természetes gyógymódok viszont nem korlátozódnak a tünetek enyhítésére, sokkal inkább a szervezetnek, mint egységes egésznek a gyógyítása a cél, a szervezet önszabályzó mechanizmusait igyekeznek beállítani.

 

 • Biorezonanciás kezelés: a biorezonancia rezgések elvén működik. A páciens a kezében tartott elektródákon keresztül kapcsolódik a készülékhez, amelybe belehelyezik az allergént. A készülék ekkor az allergén rezgésmintájának negatívját állítja elő, ezt a mintát viszik át a páciens szervezetére.

 

 

 • Akupunktúra: kiváló kiegészítő gyógymód. A tűszúrásos gyógymód még az allergiás asztma gyógyításában is bevált. A kezelés hatására endorfinok, boldogsághormonok is termelődnek. Az ideges nyugtalanságot a nyugalom és az ellazulás váltja föl.
 • Homeopátia: A tünetek enyhítését, illetve azok megelőzését is szolgálja. Nem könnyű a megfelelő szer kiválasztása, laikusként folyamodhatunk un. komplex készítmények alkalmazásához. (pl Coryzalia) A gyerekek különösen jól reagálnak homeopátiára.
 • Nagy dózisú C-vitamin terápia: Akit végsőkig legyengít az allergia, annak az extra dózisú 7.500 mg – nál nagyobb infúzió rendkívül hatásos. Hatékony gyökfogóként védi a sejtfalakat, felgyorsítja a kellemetlen allergiás tüneteket okozó hisztamin lebomlását, stimulálja az immunrendszert.
 • Fitoterápia: A máriatövist - Silybum marianum - nem csupán magas vérnyomás ellen lehet felhasználni. A benne lévő tanninnak és keserűanyagoknak köszönhetően segít a pollenallergia tüneteinek enyhítésében is. Vásárolj gyógynövényboltban máriatövis-tinktúrát, melyet naponta többször is használhatsz. Reggeli ebéd és vacsora előtt oldj fel tíz csepp tinktúrát egy kevés vízben, majd fogyaszd el!

 

virág

 

10 jól bevált hétköznapi tanács allergiásoknak

 

 1. Orröblítés
 2. Gyakori Hajmosás
 3. Szellőztetés a megfelelő időben
 4. Tiszta ruha és ágynemű
 5. Tilos a dohányzás!
 6. Ne vezess!
 7. Pollenfiltert az autóba!
 8. Gyakori fűnyírás a kertedben!
 9. Napi 30 perc tudatos lazítás
 10. Nyaralás hegyvidéken, vagy tenger mellett!

 

 

Kautzky-Szemők Adrienn

okl.természetgyógyász

fitoterapeuta-reflexológus

kautzky.adrienn@gmail.com

Szólj hozzá!