Felhívjuk szíves figyelmét, hogy oldalunk a felhasználói élmény javítása érdekében sütiket használ. Bővebb információért kattintson ide.

Kis mértékben orvosság

Írta: Csak a Nőknek magazin 2018/08/13 0 hozzászólás Életmód,Receptek,

 

A tudatosság a tisztánlátással kezdődik

 

 

Életmódot váltáshoz, az egészségtudatosság kialakításához többféle út vezethet. Akár egy, a korábbi életvitelből kialakuló betegség is motiválhat valakit arra, hogy sokkal egészségesebben éljen. De a felelősségteljes életvitel fontosságának megértését az is szolgálhatja, ha tisztában vagyunk azzal, hogy milyen folyamatoknak, milyen romboló hatása van.

 

 

Nyár van, a fesztiválok idejét éljük. Ilyenkor sokan elengedik magukat, kevéssé figyelnek a szervezetük egészségének megőrzésére. A cikket különösen ajánljuk azoknak a fiataloknak, akik még nincsenek tudatában annak, hogy a káros szokások milyen hamar kialakulhatnak.

 

 

Az egészségtudatos élethez az alkohol nem tartozik hozzá, azt azonban sokan vallják, hogy például egy pohár vörösbor jót tesz. Azt is érdemes tudni, hogy akkor is lehetnek az alkoholfogyasztásnál is megfigyelt máj problémáink, ha egyáltalán nem iszunk alkoholt, de helytelenül táplálkozunk. És ha már szóba hoztuk a témát, akkor érdemes tisztában lenni azzal, hogy az alkohol mit okoz a szervezetben? Annál is inkább fontos vele foglalkozni, mert sok fiatal egészen korán kipróbálja. A preventív gondolkodás és az egészségtudatosság azt jelenti, hogy tudatosan nem választunk olyan tevékenységet, ami bármely formában árthat az egészségünknek.

 

Kis mértékben orvosság!

 

Még a tradicionális kínai orvoslás is ezt mondja, hisz nagyon sok tinktúra alapanyaga alkohol. Németországban vannak olyan klinikák, ahol különféle terápiákat, csak jó sörrel végeznek eredménnyel. Már a később szentté avatott Hildegárd /1000 körül/ gyógyított a borba eltett friss petrezselyemmel, a recept egy korábbi cikkben megtalálható. A sámánok gyógyszere is gyakran az erjesztett lótejben érlelt fűszerek voltak. Őseink is szívesen fogyasztották és a gyógyerejét ismerték. Minden, ami erjed, alkoholt is létrehoz. A kombucha gyógyhatásáról már írtam egy korábbi cikkemben, amelyben egy gomba erjedése során lesz majd alkohol tartalmú ital. Én is igen jónak találom, és betegeimnek, akik nem akarnak teljesen felhagyni a bor élvezetével, ajánlom a rozmaring és kakukkfű borok elkészítését.

 

 

 

 

 

 

Tudtad? Nem mindegy mikor eszel 

 

Sokan biztos nem tudják, hogy elég rendszeresen a késői órákban vacsorázni /19,00-24,00 között/ ,mikor a szervek órája szerint is, a gyomor és a belek a minimumukat teljesítik és a megevett étel csak erjed a gyomrunkban, de nem fog reggelig feldolgozódni. Gondoljunk a sok esetenkénti "üzleti" vacsorákra! Ha ezeken a késői vacsorákon egy csepp alkoholt sem iszunk, akkor is az erjedés miatt Ethanol és Methanol képződik. Ezek mind ALKOHOL /méreg/ a testünknek és a májnak. Ha rendszeresen későn étkezünk, akkor alkoholfogyasztás nélkül is felléphetnek az alkoholos májra jellemző betegségek. Sok betegemnek van máj zsugora, holott életükben sohasem ittak alkoholt. Ennek oka sok esetben a késői étkezési szokásokra vezethető vissza. Tehát lehetőleg 18 óra után ne együnk, csak vizet, teákat, vagy cukor nélküli leveket igyunk. Ez az étkezési szünet igen előnyös a gyomor és a belek regenerálódásában. (A „Vagy együnk vagy igyunk” című cikkemben már említettem, hogy miért fontos az evést és az ivást elválasztani egymástól)

 

 

 

 

 

Nagy mennyiségben biztosan méreg

 

Minden ember egyedi individum, ezért a mennyiségi határ minden embernél más. Tudatosan rákoncentrálva, ezt a határt mindenki fel tudja állítani magának. Az alkohol hatása is más mindenkire. Van aki vidám lesz és felszabadult, más rosszkedvű, indulatos lesz, szomorú vagy sírós, érzékeny vagy zabolátlan, mind-mind a tudatalattinknak az alkoholra való reagálásától függ. A fiatal fiúknál/lányoknál az alkohol fogyasztása a "felnőtté" válás jele épp úgy, mint a dohányzás. Sok esetben ezt látják a szülőktől és ennek veszélye nem is világos előttük. Az alkohol a szenvedélybetegségek közül talán a legrosszabb, legmérgezőbb, a test-lélek és szellem vonalán Az alkohol az embert egy érzéketlen lénnyé tudja változtatni és igen nehéz ebből a 22-es csapdájából – másnéven „ördögi körből” való kilépés. A visszaesés veszélye egy életen át fennáll, mint minden szenvedélybetegségnél. Az egész testet lassan, de biztosan "megmérgezi" és már alkohol nélkül nem is megy semmi. Ezért van, hogy ha alkoholista egy operáció előtt áll, sajnos nem szabad neki megtiltani a kórházban az alkoholfogyasztást, mert ez az operáció és a gyógyulás hátrányára válhat.

 

Mi történik a kis mennyiségű, de tartós alkoholfogyasztásnál?


A máj elkezd zsugorodni, kisebb nagyobb szakadások jönnek létre az állományában. Ez ugyan bevarasodik, de ezzel a máj felülete kisebb és keményebb lesz, az eredeti funkciójának már csak részben tud megfelelni. Az egyedüli szervünk a máj, amely nem fáj, ha beteg lesz, csak az utolsó stádiumban érezzük a fájdalmat, amikor már visszafordíthatatlan a betegség. A máj szerepe sok más mellett az alkohol lebontása is. A sejtméreg az Ethanolt, a máj enzimjei alkotó elemeire bontják, míg a veszélytelen ecetsav es CO2 marad belőle. A baj az, hogy ebben a lebontásban egy közbülső anyag keletkezik, amely még mérgezőbb, mint maga az alkohol, amit megittunk. Ez az ACETALDEHYD. Férfiaknál naponta legfeljebb 40 gr alkohol / 2x 1/2 liter sör vagy 2x 1/4 liter bor már komoly munkát ad a májuknak. Nőknél ennél kevesebb, maximum 30 gr alkohol a küszöb mértéke.

 

 

 

 

Gyógyszer és alkohol együttese igen veszélyes!

 

A máj rák rizikója nő. Vérzési veszély áll fenn, mert a máj "beteg", a véráramlás egy alternatív utat keres és a nyelőcső a vénákon keresztül folyik a szívhez. Hányás esetén ez a véna felszakadhat /Ösophagusvarizen/ és ez a vérzés életveszélyes is lehet. Ha sok alkohol cirkulál a vérünkben, a máj csak erre, mint a legveszélyesebb "méregre" koncentrál " és a többi életfontosságú feladatait már nem képes elvégezni. A zsírsav mennyisége nő és a máj elzsírosodik! Ezt úgy tudjuk elképzelni, mint amikor a libákat erőszakkal, kukoricával tömik, hogy a májuk szép sárgás, zsíros legyen.


Ha nem iszunk alkoholt a máj sejtjei körülbelül 6 hét múlva elkezdenek regenerálódni, és a májzsírosodás a kezdeti stádiumban el fog tűnni., tehát a folyamat visszafordítható! Ajánlatos évente 1-2 x egy 6 hetes alkohol nélküli "kúrát" beiktatni! A test és a bőr is megfiatalodik ez által! Későbbi stádiumban a máj zsírosodása állandósul, már nem fordítható vissza a folyamat!
 

Krónikus alkoholizmusnál a máj állománya egyre kevesebb lesz, helyette kötőszövet fog nőni a májban és a feladatát már nem tudja ellátni. A vég a teljes máj zsugor, amely már nem gyógyítható. A test anyagcseréje és a hormonháztartása már nem elégséges, hiányzik a testből sok életfontosságú fehérje, ami például, a véralvadáshoz szükséges. Tehát mindenkinek el kell dönteni, hogy mennyit, mikor és mit iszik.

 

 

 

 

 

 

Milyen problémákat okozhat a rendszeres alkoholfogyasztás?

  • Az agyban: agyvérzést okozhat, ilyenkor az agy sokszor van a delírium állapotban és a szürke agysejtek tömegesen halnak el, kialakulhat akár Alzheimer, Demencia, feledékenység.

 

  • Szívben és a szívizomban: szívinfarktus veszélye állhat fel, egész idő alatt meg van terhelve, elégtelenül ver

 

  • Magas vérnyomás: a Bodymas index nő, ezáltal túlsúly alakulhat ki

 

  • Hasnyálmirigy /hormonok: enzimek termelésének az elégtelensége és ennek kihatása a test minden szervére
     
  • Szexuális potencia beszűkül, impotencia alakulhat ki
     
  • Személyiségzavar is létrejöhet.
     
  • Életvitel beszűkülés, szociális körülmények romlása.


 

A másnaposság biztos jele az alkohol testre gyakorolt "mérgező" hatásának. Téves hit, hogy a másnaposságra még egy sört kell inni! A test sok folyadékot veszít ilyenkor. Az alkohol méregnek a testből való kimosására, a folyadékkal sok elektrolit távozik, ezért ezt a folyadékot kell pótolnunk, de nem újabb alkohollal, hanem például 1 liter sima tiszta vízzel, amelyhez egy citrom levét hozzáadtuk, és amelyet kortyonként lassan elfogyasztunk.

 

Másnaposság ellen remek választás lehet az alábbi két egyszerű és finom recept.
 


Korhely leves

 

 

 

Hozzávalók 1-2 személyre


1/2 kg savanyú káposzta
1 evőkanál kókusz olaj/zsír
csipetnyi parajdi só
csipetnyi édesnemes pirospaprika
1 kávéskanálnyi csicseriborsó liszt /glutén mentes/
kevéske jávai bors vagy fekete bors
1 evőkanálnyi fűszerkeverék: bazsalikom, kömény, koriander, hagyma, kapor, foghagyma, oregánó.  Ne váltsuk ki leveskockával! A kész leveskockában sok tartósítószer és glutamat van.
kis fej étkezési hagyma
1-2 evőkanál almaecet

 

Elkészítés:

 

Forrósítsuk fel az olajat egy lábosba, majd adjuk hozzá az apróra vágott hagymát és pirítsuk meg. Vegyük le a tűzről és  adjunk hozzá egy evőkanál csicseriborsó lisztet, szórjuk meg egy csipetnyi édesnemes pirospaprikával, majd keverjük össze. A savanyúkáposztát a levével együtt hozzá adjuk a pirított lisztes, pirosparikához és alaposan összekeverjük, majd  1 liter vízzel felöntjük és ízesítjük a fűszerekkel. Visszatesszük a tűzre és lassú lángon, néha megkeverve 15 percig főzzük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ha nem érezzük elégnek a savanykás ízét, akkor 1-2 evőkanálnyi almaecetet adhatunk hozzá.

 

A pirítós kenyér kitűnő választás lehet mellé, de lehetőleg a glutén mentes változat mellett döntsünk és kókusz olajat használjunk. A friss pirítós kenyeret bedörzsölhetjük fokhagymával.

 

Kiváló, egyszerű és egészséges leves, amelyet nem csak másnaposság esetén ajánlok

 

A másik egyszerű és remek recept, amely kifejezetten jó a másnaposság ellen, zeller szeletek kisütve!


Hozzávalók 2-4 személyre:


1 közepes fej zeller gumó
kevés parajdi só
kevés jávai bors vagy fekete bors
1-2 evőkanál kókusz olaj /zsír

 

Elkészítés:

 

A zellert hámozzuk meg és vágjuk körülbelül fél centis darabokra a hosszanti oldal mentén. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk mindkét oldalát ls forró zsírban vagy olajban süssük néhány percig.

 

Hús pótlására is kiváló választás lehet. Grillezéshez is remekül helyt áll. A testnek új energiát és életfontosságú vitaminokat ad, fiatalító hatása van.
 

képforrás: pixabay

 

Busch-Turcsányi Éva

a természettudományok docense

eva.turcsanyi.busch@gmail.com

eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest

Szólj hozzá!