Felhívjuk szíves figyelmét, hogy oldalunk a felhasználói élmény javítása érdekében sütiket használ. Bővebb információért kattintson ide.

Ma még szabad alakoskodni? - Igen, farsang utolsó napja van!

Írta: Csak a Nőknek magazin 2019/03/06 0 hozzászólás

Idén a farsang farka március 4-5-6-ára esett, így ma van az utolsó nap. 


Használjuk ki a tréfálkozást akár maszkkal az arcunkon, vagy mondjunk télűző rigmusokat fennhangon, de azon se csodálkozzunk, ha valaki izgalmas jelmezben jön szembe velünk. Ma ez is normális, hisz a farsang utolsó napján viccelődhetünk.


Holnap indul az elcsendesedő böjt időszaka fizikailag és lelkileg is…


A népi világban sok módja és csínya volt e különleges utolsó napnak. Megünnepelték a tél hidegének, sötétségének távozását. Egyik legismertebb hagyományunk a busójárás Mohácsról.

 


De ismerjük-e a tikverőzést Moha községből? 


Ezt olvashatjuk erről: „Minden év húshagyókeddjén a 14-20 év körüli legények tradicionális maskarába öltöznek: rongyszalagokkal gazdagon díszített bohócnak, fehérruhás szalmatöröknek, szerencsehozó kéményseprőnek, és a legfiatalabb alakoskodók lánynak. A színes farsangi maskarások végigjárják a falut, és minden házba-udvarba betérnek, hogy összegyűjtsék a tyúkólakban talált tojást (mint a termékenység és bőség szimbólumát).


A tikverőzőket ma már a tojás mellett fánk és bor is várja. Az összegyűjtött tojásokból az esti bálon pedig hatalmas adag tojásrántotta készül. Ezzel a lakomával és táncos mulatozással a mohaiaknak bezárul a farsangi időszak!

 

Szabó Ági 

Szólj hozzá!